Zile’de geçtiğimiz yıl temmuz ayında 1000 yıllık Ata Tohumundan “Karakılçık Buğdayının Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında 40 dönüme ekimi yapılan Karakılçık Buğdayının hasadı yapılmıştı. 

Sağlıklı gıdaya yerel tohumlarla ulaşılabilabilmesi amacıyla Zile Belediyesi tarafından Karakılçık Buğdayını tekrar ekme, yaygınlaştırma ve buğday üreticilerine destek verme amacıyla başlatılan proje kapsamında geçtiğimiz yıl İstasyon Mahallesi’ndeki tarım arazisine Karakılçık Buğdayı ekilmerek hasad edilmişti.

Karakılçık4

Bu yıl da Zile'de Karakılçık Buğdayı gübreleme çalışması yapıldı. Zile Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü ekipleri ata tohumu karakılçık buğdayı üretimi çalışmaları kapsamında İstasyon Mahallesi'nde bulunan arazide gübreleme çalışması yaptı.
Zile Belediyesi destekleri ile 2022 yılında da 3 bin 584 kilogram ata tohumu Karakılçık Buğdayı çiftçilere dağıtılmıştı. 
Karakılçık buğdayı nedir,faydaları nelerdir?
“Hitit Buğdayı” olarak da isimlendirilen siyez buğdayı, yaklaşık on bin yıllık geçmişiyle ünlü bir tahıl. Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir. Yerli buğdaylar daha serttir ve daha zor öğütülürler; fakat besin değerleri oldukça yüksektir.
Karakılçık5Hem potasyum hemde fosfor açısından çok zengin
Evrimleşen canlılarda olduğu gibi tohumlarda zamanla evrim geçirmiştir ve şartlara uyum sağlayabilenler günümüze ulaşmıştır. Karakılçık Buğdayı da bu şartlara uyum sağlayabilen, sindirim sisteminin tanıdığı atalık bir buğday cinsidir. Besin değeri çok yüksek olan bu buğday cinsi hem potasyum hemde fosfor açısından çok zengindir. A, E, K, C vitaminleri , demir, lif ve protein oranı da oldukça yüksektir.

Muhabir: Mihriban Koçaker