Bu ve benzeri konularda yapılan araştırmalardan bir tanesi Paris Olimpiyatlarının sembol isimlerinden olan Yusuf Dikeç'in Time Dergisine kapak olduğu haberi. İşin kısa yoldan doğrusu; Derginin temmuz ayı kapağında Melinda French Gates, ağustos ayı kapağında ise Kamala Harris yer alıyor. Peki bu bilgi neden paylaşılıyor.
Tüm dünyada sporseverler tarafından heyecanla takip edilen Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları tamamlandı. Fransa’dan 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere toplam 8 madalyayla dönen Türkiye, 40 yıl sonra ilk defa olimpiyat oyunlarına altın madalya kazanamadan veda etti.
Türkiye, genel sıralamada 64. basamakta yer alsa da Yusuf Dikeç ve Ersu Şaşma gibi kimi sporcularının viral olmalarıyla birlikte Türkiye en çok konuşulan ülkeler arasında yer aldı.
Milli sporcular Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan, 10 metre havalı tabanca karışık takım kategorisinde kazandıkları ikincilikle ülkemize gümüş madalya kazandırdı. Yarış esnasındaki atış stili ve rahat tavırlarıyla dikkat çeken Yusuf Dikeç, dünya çapında bir fenomen haline geldi. Bir anda dünya kamuoyunun en çok konuştuğu isimlerden biri haline gelen Yusuf Dikeç hakkında birçok paylaşım ve içerik üretildi. Hatta, milli sporcunun TIME dergisine “Türk terminatör” başlığı ile kapak olduğu iddiaları da gündeme geldi.
Bu iddiayı teyit inceledi ve bu bilginin yanlış olduğunu açıkladı.
TIME dergisinin son kapağında Kamala Harris yer alıyor
İddialara üzerine TIME dergisinin internet sitesini inceledik. Dergi kapaklarının da yer aldığı sayfada temmuz ayı kapağında iş insanı Melinda French Gates’in, ağustos ayında ise Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinden çekilen Joe Biden’ın yerine seçimlere girecek olan başkan yardımcısı Kamala Harris yer alıyor.
Ayrıca, TIME dergisinin on yıllardır köklü bir değişiklik yapmadığı kapak tasarımında tarih bilgisinin kırmızı çerçeve üzerinde verildiğini biliyoruz. Ancak, mizahi amaçla üretildiğini düşündüğümüz sözde kapak görselinde tarih tam olarak “TIME” yazısının altına gelecek şekilde konumlandırılmış.
Bir bütün halinde baktığımızda da sözde Yusuf Dikeç’in yer aldığı kapağın, alışılmış olan TIME prestijinden bir hayli uzak olduğunu söylemek mümkün.
Ayrıca gerçek Time kapaklarında kalın kırmızı çerçeve içinde ince bir beyaz çizgi bulunuyor. Ancak Yusuf Dikeç’in yer aldığı iddia edilen Time kapağında kalın kırmızı çerçeve içindeki beyaz şerit yok. Zaten bu en dış katmandaki kırmızı çerçevenin tonu da uymuyor.
Dikkat çeken başka bir tasarım farklılığı ise “Time” yazısının kendisi. İddia görselinde Time yazısının etrafındaki beyaz ince çizgiler, yazı başka bir yerden kopyalanıp dekupe edilirken arda kalan izler olabilir. Ek olarak, hiçbir orijinal Time kapağı tasarımında “Time” yazısının üstünde bir ifade yer almazken iddia görselinde Time yazısının hemen üzerinde Yusuf Dikeç yazıyor.
Son olarak iddia görselindeki yazı fontu da orijinal Time kapağındaki fontlardan farklı.
Yusuf Dikeç’in yer aldığı Time kapağının Time dergisi ile aynı tasarım çizgisine sahip olmaması, görselin dijital ortamda oluşturulmuş olduğuna işaret ediyor.