Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, makam kapısını herkese açık tutarak, vatandaşların kendisine kolaylıkla ulaşmalarını sağlıyor. Bu yaklaşımıyla, 2003 yılında kaybettiğimiz ve "Süper Vali" olarak anılan Recep Yazıcıoğlu'nu hatırlatıyor. Yazıcıoğlu, Alaca Kaymakamlığı döneminde makam odasının kapısına 'kapıyı vurmadan giriniz' yazısını asmıştı. Dağlı'nın benimsediği bu anlayış, Çorumlular tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanıyor ve Recep Yazıcıoğlu'nun halka yakınlığını bir kez daha gündeme getiriyor.


Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın makam kapısı hiç kapanmıyor.

Vali olarak, “Makam kapım herkese açık” ve “Kimseden gizli saklı bir şeyim yok!” mesajı veren Dağlı’nın bu örnek davranışı ise kendisini ziyarete gelenler tarafından hem şaşkınlık, hem de memnuniyetle karşılanıyor. 2003 yılında kaybettiğimiz eski Alaca Kaymakamı da olan efsane vali Recep Yazıcıoğlu da makam kapısını sürekli açık tutuyordu. Recep yazıcıoğlu Alaca Kaymakamı iken makam odasının kapısına 'kapıyı vurmadan içeri giriniz' yazısı astırmıştı.

Efsane Vali Recep Yazıoğlu'nu anımsattı

Tokat, Aydın, Erzincan ve Denizli Valisi olarak görev yapan, Çorum’un Alaca İlçesinde de Kaymakam olarak hizmet veren efsane Vali Recep Yazıcıoğlu, görev yaptığı bölgelerde halka olan yakınlığı, fikirleri ve görüşleri nedeniyle kamuoyunda “Süper Vali” olarak anıldı.

Recep Yazıcıoğlu, makam kapısını sürekli açık tutuyordu, konukları kapıyı vurmadan içeri girebiliyordu. Bir dönem Alaca Kaymakamı olarak görev de yapan Yazıcıoğlu makam odasının kapısına 'kapıyı vurmadan giriniz' yazısı astırmıştı. Bu anısı bir çok yerde anlatan Yazıcıoğlu halktan gelen tepkileri ise 'vatandaşlar kapıyı boyattık diye düşünmüşler sonradan anladılar' şeklinde ifade etmişti.

Çorum’da göreve başlayan Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın da makam kapısının sürekli açık tutulması, Recep Yazıcıoğlu’nun tutum ve davranışlarını bir kez daha gündeme getirdi.

"Süper Vali"

Recep Yazıcıoğlu, 2 Haziran 1948'de Trabzon Köprübaşı'nda doğdu. İlkokulu Köprübaşı'nda okuyan Yazıcıoğlu, Adnan Kahveci ile sınıf arkadaşıdır. Ortaokul ve lise ise babasının tayini nedeniyle gittikleri Milas'ta tamamladı. Üniversite eğitimini ise Ankara Hukuk Fakültesi'nde yapan Yazıcıoğlu'nun ilk vazifesi 1968 yılında Aydın'a kaymakam vekili olarak atanması ile başladı. 1971-1984 yılları arasında sırasıyla Kalkandere, Bahçe, Hamur, Ayvacık, Kırıkhan, Alaca, Akçakoca ilçelerinde kaymakamlık görevinde bulundu. 1984 yılında 36 yaşında en genç vali olarak Tokat Valiliği'ne atanan Recep Yazıcıoğlu, 14 Ağustos 1989'da Aydın Valisi olarak göreve başladı. 19 Ağustos 1991 tarihinde Erzincan Valiliği'ne, 26 Eylül 1999'da Merkez Valiliği'ne, 30 Ocak 2003'te de Denizli Valiliği'ne getirildi.



Sistemin işleyişine sık sık ağır eleştiriler getiren Yazıcıoğlu halkın sistemin içerisinde olmadığını bundan dolayı bürokrasinin hantallaştığı ve bu yüzden yerinden yönetim sisteminin uygulanması gerektiğini dile getirmiştir. Süper Vali, vazife aldığı bütün yerlerde ismini tanımayan yoktu. Halkla birlikte olan Yazıcıoğlu, takım elbise giymeyi sevmezdi. Bir tişört ve şort en sevdiği giysiydi. Vali Yazıcıoğlu, Erzincan Valiliği sırasında doğa sporları ile uğraşmış ve yörenin doğa sporları turizmine açılmasına katkı sağlamıştır. Doğa sporlarına özellikle raftinge olan ilgi ve katkısı Denizli Valiliği sırasında da devam etmiştir. Alaca Kaymakamı iken ilk defa makam odasına "Kapıyı vurmadan girin" şeklinde bir yazı asar. Halk ilk kez böyle bir şeyle karşılaştığı için kapının boyalı olduğunu zanneder. Yazı, uzun süre kapıda asılı kalınca herkes anlar kaymakamın niyetini. 2 Eylül 2003'te Eskişehir-Ankara Yolu üzerindeki Temelli Belediyesi yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonucunda olaydan 2 gün sonra bitkisel hayata girerek 8 Eylül 2003 tarihinde hayatını kaybetti. Cenazesi Aydın'ın Söke ilçesinde 10 Eylül 2003'te toprağa verildi..

Editör: Haber Merkezi