Türkiye'den yurt dışına çıkmak isteyen binlerce vatandaş, vize başvuru süreçlerinde zorluklarla karşılaşıyor. Vize reddi oranları giderek artarken, özellikle Avrupa ülkelerinde vizeden muaf olan yeşil pasaport, daha fazla meslek grubunun talebi haline geldi. Meclis'te şu anda 19 yeşil pasaport kanun teklifi görüşülmeyi bekliyor.

Yeni dönem başladı... Kayıt dışı emlakçıya EİDS freni! Yeni dönem başladı... Kayıt dışı emlakçıya EİDS freni!

Sari Pasaport Nedir Sari Pasaport Kimlere Verilir Tokat Haber

Yeni Meslek Grupları Yeşil Pasaport Bekliyor

Sözcü'den Zekeriya Albayrak'ın derlediği bilgilere göre, TBMM’deki yasa teklifleri ile mühendislerden gazetecilere, eczacılardan TIR şoförlerine kadar birçok meslek grubunun yeşil pasaport alabilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Son olarak, TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar, malul ve muharip gaziler için de yeşil pasaport talepleri yasa teklifine dahil edildi. CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti'nin hazırladığı yasa teklifleri, 19 farklı meslek grubuna daha yeşil pasaport verilmesini öngörüyor.

Thumbs B C 9F054E77B87B4A07F8798803 Wcjz.jpg

Bakanlıkların Endişesi: Vize Uygulaması Genişleyebilir

Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta da vize uygulaması getirmesinden endişe duyuyor. Bu nedenle, yeni taleplerin kabul edilmesine sıcak bakılmıyor. Hali hazırda 1 milyon 200 bin kişinin sahip olduğu yeşil pasaporta, tekliflerin kabul edilmesi durumunda 800 bin kişi daha eklenebilir.

Thumbs B C Ccfa42462A8991C217Fa3249 Zoe4.Jpg

Hangi Meslek Grupları Yeşil Pasaport Bekliyor?

TBMM İçişleri Komisyonu’nda bekleyen yasa teklifleri, derecelerine bakılmaksızın hakim ve savcılar, özel sektördeki tiyatro sanatçıları, infaz koruma memurları (gardiyanlar), çarşı ve mahalle bekçileri, 20 yıldır ticaret yapan iş insanları, 10 yıllık kıdemi olan TIR şoförleri, üniversite öğretim üyeleri, belde belediye başkanları, TBMM danışmanları ve sendika yöneticileri gibi birçok meslek grubunu kapsıyor.

Yeşil Pasaportta Vize Talep Eden Ülkeler

Türkiye'den yeşil pasaport ile yurt dışına çıkmak isteyenler için 40 ülke hala vize talep ediyor. Bu ülkeler arasında ABD, Kanada, İngiltere gibi büyük ekonomiler bulunuyor.

 

Kaynak: sözcü