Enginar Üretiminde Türkiye'ye Yön Veriyor
Türkiye'nin enginar ihtiyacının yüzde 42'sini karşılayan Aydın, hasat sezonunun başlamasıyla birlikte yine gündemde. Kent, yaklaşık 6 bin 500 dönüm arazide yapılan ekimle 8 bin ton enginar üretimiyle 'yeşil altın' olarak anılan bu değerli ürünün en büyük üreticisi konumunda. Ağustos sonu ve Eylül ortası dikimi yapılan enginarlar, farklı çeşitleriyle çiftçilerin yüzünü güldürüyor.
Hasattan Sofraya Enginarın Serüveni
Aydın'da enginar hasadı, sabahın erken saatlerinde başlayan yoğun bir çalışmayla gerçekleşiyor. Tarlada toptan satış fiyatı 20 TL olan enginar, aracıların da devreye girmesiyle fiyatında artış gösteriyor. Pazarda 40-50 TL'ye satılan enginar, lokantalarda ise tabak başı 400 TL'ye kadar çıkan fiyatlara ulaşabiliyor. Bu durum, enginarın lüks bir ürün haline geldiğini gözler önüne seriyor.
Enginarın Yolculuğu ve Fiyat Dinamikleri
Enginar üreticileri, hasat dönemine ilişkin optimizm içinde. Aydın'ın genç girişimcilerinden Özge Yüksel, bu yıl havaların ılık geçmesiyle sezona erken başladıklarını belirtiyor. Yüksel, ürettikleri enginarların 'iyi tarım' sertifikasına sahip olduğunu ve herhangi bir hormon içermediğini vurguluyor. Fiyatların tarlada başladığı 20 TL'den sofraya ulaşana dek 40 TL'ye ulaştığını, restoranlarda ise bu rakamın çok daha yüksek olduğunu ifade ediyor.