Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu'nun geçtiğimiz hafta yaptığı 2023 yılı bilgilendirme ve değerlendirme toplantısında TMMOB Şehir Plancıları Odası Tokat Temsilciliği'nin 2 ana başlık altında Kentsel dönüşüm ve kentsel gelişim alanları olarak toparladıkları konuda Başkan Eroğlu'na görüşlerini aktardı.
Kentsel Dönüşüm için kolları sıvayan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, yerinde dönüşüm yaparken mahalle kültürünü bozmamaya özen göstereceklerini belirtirken "Bir mahallenin dönüşüm ile ilgili emsali katı en az azami şekilde verdik de yüzde 10'a yetmedi, yüzde 15'e yetmedi. Ne yapacağız burada tutup da 6 katı 9 kata mı çıkartacağız? Asla bunu yapmayacağız. Çünkü artık yatay mimari anlayışla bunları yapmayı arzu ediyoruz" dedi
KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSİ KURULURSA BİZ DE DESTEK VERİRİZ
TMMOB Şehir Plancıları Odası Tokat Temsilciliği toplantıda "Kentsel dönüşüm düzenlenen bu eski kalenin olduğu bölgedeki Ankara mahallesi'ne taşınacak alanlar dönüşüm planlanan diğer alanlarda imar planlarının o bölgede yeniden tekrar düzenlenmesi gerekecek. Çünkü bu konuda kentsel sit alanına da yakın bir alan biliyorsunuz bu alanlar. Şehir silüeti, yol genişlikleri diğer imar hakları dikkate alınacak mı? Ve bir de en önemlisi özellikle Tokat'ta bahsedilen o bölgede otopark başlı başına bir problem. Otopark alanları konusunda bir çalışmanız olacak mı? Kat imar düzenlemeleri, kat yükseklikleri, emsaller konusunda bir çalışma var mı. İnşallah Tokat kentsel dönüşüm projesi, Türkiye çapındaki iyi örnekler de izlenerek takip edilirse bir kentsel dönüşüm ofisi de kurularak Türkiye de bir örnek teşkil edebilir. Bu konuda biz de plancılar olarak destek vermeye hazırız. Aynı zamanda kentsel dönüşüm olan tüm alanlarda teknik hatlar, yollar, imar adaları olarak bir çalışma yapılmalıdır. Bunun yanında özellikle bu alanlarda hala hakim olan mahalle kültürünün de korunması gerektiğini düşünüyoruz. Yani imar adaları sadece bir beton blok olarak düşünülmemeli. Tokat'ın yerel özellikleride korunmalı. Birde 2021 yılında başlayıp 2022'de sizin de destek vermiş olduğunuz özellikle bu jeolojik jeofizik etütlerle ilgili olarak özellikle altını çizdiğimiz bir Samsun-Çorum-Tokat çevre düzen planı çalışması vardı ve bu konuda da Bakanlığın görüşünü size de bildirmştik. Görüş Çevre Şehircilik Bakanlığından mevcut üst ölçek planının 2025 yılında yeniden revize edeceğiyle ilgiliydi. Revizyonda başta jeolojik etütler olmak üzere Tokat İl Genelinde ve Tokat Merkezde eksik ve hatalı bulunan konuların elden geçirilmesi gerekiyor. Yani bu konunun da bir takip edilmesi gerektiğini ve Tokat'ın tamamının jeolojik etütlerinin yeniden yapılması gerektiğini düşünüyoruz." görüşlerini Eroğlu'na iletti.
YATAY MİMARİYE ÖNEM VERİLECEK MAHALLE KÜLTÜRÜ KORUNACAK
TMMOB Şehir Plancıları Odası Tokat Temsilciliği'nin görüş ve taleplerini dinledikten sonra sorulara ve taleplere cevap veren Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, "Eski mahalleler var. Örneğin şu anda işte bin 500 hane mahalle var. Bu çalışma yapılınca bin 500 tane belki 3 bine 4 bine çıkacak. Nüfus 5 binden 15 bin falan olacak. Peki nüfus bukadar artarken bu yollar yetecek mi? Alt yapı buna yetecek mi? gibi. Bunlar bizim de hep öngördüğümüz hususlar. Şehrimizin özellikle bu konuştuğumuz mahallelerimiz iki dağ arasında olan sıkıntılı olan bütün bunları yaparken biz çok yüksek katlar falan yapmayı düşünmüyoruz. Yani zaten o mümkün olmaz. Bütün bunları yaparken de tabi ki mahalle kültürünü de mümkün olduğunca muhafaza etmek gerekir. Yani yeşil olan, mimarisine de hitap edecek bir anlayışla tüm bunları yapacağız. Tüm bunları yapacağız fakat tekrar soruyorum, bunların hepsi şu anda bir hal fikir. Yani bizim şu anda bitirdiğimiz bir şey yok. Bizim şu anda teşhis ettiğimiz, belirlediğimiz hususuyla, hanesiyle yerler var. Gelin beraber kararlar verelim. Yerinde dönüşüm zaten bu anlattığımız şeyler. Yerinde dönüştüreceğiz inşallah. Tamamını dörüştürebiliriz ama baktık tamamını dönüşmedi. Yani orada çok farklı bir durum ortaya çıktıysa, o zaman başka alanlara da bu insanları götüreceğiz. Yani bir mahallenin dönüşüm ile ilgili emsali katı en az azami şekilde verdik de yüzde 10'a yetmedi, yüzde 15'e yetmedi. Ne yapacağız burada tutup da 6 katı 9 kata mı çıkartacağız? Asla bunu yapmayacağız. Çünkü artık bundan sonra yatay mimari dediğimiz 5 en fazla belki 6 katı geçmeyen bir anlayışla bunları yapmayı arzu ediyoruz. Onun için belki de başka yerlerde onlara yerler bulup onların gitmesini dönüşümü sağlayacağız. Belki kamulaştırma yapılacak" diye konuştu.
Çevre Düzeni Planı çalışmasıyla ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak 2025 yılındaki revizyon konusunu ise Başkan Eroğlu takip edeceğini söyledi.