Tokat merkeze bağlı Kızılköy, ünlü sarımsağı ile adından söz ettiriyor. Taşköprü sarımsağı ile yarışan bu köyde hasat zamanı büyük bir heyecanla karşılanıyor. Tarlalardan toplanan sarımsaklar, kurutulduktan sonra demetler halinde satışa hazır hale getiriliyor. Tokat kebabının da lezzetine lezzet katan sarımsak, her derde deva olarak biliniyor.

Tokat Sarımsağı ve Taşköprü Sarımsağı
Kastamonu, ülkemizin en önemli sarımsak üretim merkezlerinden biridir. Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi, kendi adını taşıyan sarımsağı ile Türkiye'deki yıllık toplam sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını karşılamaktadır. Ancak Tokat'ın Kızılköy sarımsağı da kalitesi ve lezzeti ile Taşköprü sarımsağına ciddi bir rakip olarak gösteriliyor.

Sarımsağın Faydaları
Doğal Tansiyon Düşürücü
Sarımsak, damar tıkanıklıklarını önleyerek ve kan şekerini düzenleyerek doğal bir tansiyon düşürücüdür.

Kabızlığa Son!
Kabızlığı bitirir ve bağırsaklarda bulunan parazitlerin yok olmasını sağlar. Sarımsağı yutarak tüketmek hazmı kolaylaştırır ve bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlar.

Cildi Yeniliyor
Sarımsak, cildinizi koruyup yenilenmesini sağlayan antioksidanlar açısından zengindir. Her gün aç karna bir diş sarımsak yuttuğunuzda cildinizin daha pürüzsüz ve canlı göründüğünü fark edeceksiniz. Sarımsağın, vücut yaralarını hızlı şekilde iyileştirme özelliği de vardır. Düzenli olarak sarımsak yutarsanız akne ve sivilce gibi cilt sıkıntılarınızın da iyileştiğini göreceksiniz.

Saç Sağlığına Faydalı
Sarımsak yutmak saç sağlığı için de önemlidir. Güçsüz, yıpranmış saçlarda oluşan dökülmeyi engelleyerek saçların daha sağlıklı ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar.

Yağ Yakımını Hızlandırıyor
Sarımsak yutarak daha hızlı kilo verebilirsiniz. Sabah aç karna sarımsak yutmak yağ yakımını hızlandırır. Düzenli olarak sarımsak tüketildiğinde kilo verme süreciniz hızlanacaktır. Aynı zamanda sarımsak yutmanın idrar söktürücü özelliği de vardır.

 
 

Muhabir: Burhan Arar