Tüm dünyada ve Türkiye’de estetik uygulamalara olan ilginin arttığı ifade edilirken uzmanlar merkez, hekim ve tıbbi donanım gibi durumlara dikkat edilmesi konusunda vatandaşları uyarıyor. Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Klinik Şefi Prof. Dr. Suat Turgut da kimi zaman kişilerin ilginç taleplerle gelerek burun estetiği yaptırmak istediğini ifade etti. Prof. Dr. Turgut, uygunsuz noktalarda hekim olmayan kişiler tarafından yapılan işlemlerin geri dönüşü mümkün olmayan problemlere neden olduğunu söyleyerek tavsiyelerde bulundu.
“Uygunsuz operasyonlar yapıldıktan sonra eski halini kimse veremiyor"
Burun estetiğine ilginin büyük olduğunu aktaran Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Klinik Şefi Prof. Dr. Suat Turgut, “Görselliğin öne çıkması, sosyal medyadaki paylaşımlar, sosyal medya unsurlarında beğenilerinin artmasını istemeleri bunda etkili oluyor. Özellikle selfie çıktıktan sonra yüz plastik ameliyatları ve burun estetiğinde yüz 60 oranında artış olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiş. Çoğunlukla gençler talepte bulunuyor. Biz yüz estetiğini daha çok travmatik, buruna darbe almış, burun şekli gerçekten bozuk, nefes alma problemi çeken hastalarda yapmayı tercih ediyoruz. Yakınlarından, komşusundan ameliyat olanları görüyorlar ve bu taleple yoğun bir şekilde müracaat ediyorlar. Öncelikle şuna dikkat ediyoruz, burun estetiği yaparken kişinin psikolojik durumunun uygun olup olmadığını değerlendiriyoruz. Psikiyatristin de olduğu bir konseyde kişiyi değerlendiriyoruz. Bu işi ehil olan kişilere yaptırmak lazım, kamu hastanelerinde de bu ameliyatları çok tecrübeli arkadaşlarımız da biz de yapıyoruz. Hekim olmayan kişiler ’Estetik ameliyatlar yapıyoruz, dolguyla burun düzeltiyoruz, dudak, burun dolgusu yapıyoruz’ diyerek kontrolsüz şekilde bu işlemleri yapıyorlar. Ciddi komplikasyonlar ortaya çıkıyor, sonuçları ağır oluyor. Komplikasyon çıktıktan, doku kaybı olduktan sonra bu kullanılan dolgu maddelerinin vücutta oluşturduğu yan etkiler ortaya çıktıktan sonra düzeltmesi de çok zor oluyor. İnsanlar eski hallerini istiyor ama maalesef o işlemler yapıldıktan sonra eski halini kimse veremiyor" dedi.
"Fotoğraflarımı düzeltiyorum, TikTok videolarımı shoplayamıyorum, burnumun ucunu kaldırmanız lazım’
İşlemlerin ehil ellerde yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Turgut, "Burunda travmaya, darbeye bağlı kırık olanlar, nefes alma problemi olanlara biz bu ameliyatı tavsiye ediyoruz. Aynılaşma mutlaka oluyor çünkü yapılan işlem aynı, burnu kadınlarda 110 derece, erkeklerde 90 derece dik açıya getirmek, burun sırtını, kemerleri düzeltmek bunlar yapılan rutin işlemler. Burun estetiği taleplerinde patlama var. Bu belki burun ve yüz estetiğine olan isteğin, arzunun ne kadar üst düzeyde olduğunu gösteren bir bulgu. Kanser hastası, kulakları akan, ağır hastalar pandemi döneminde korkuyla hastaneye gelmezken hiçbir sağlık problemi olmayan sadece burun şeklinden rahatsız olan kişilerin tamamı ameliyatlarına ve kontrollerine çok düzenli geldiler. Görsel medya çok etkiliyor. ‘Hocam yüz fotoğraflarımı shopla düzeltiyorum ama TikTok videolarımı shoplayamıyorum, onun için bu kemeri aldırmam, burnumun ucunu biraz kaldırmanız lazım’ diye çok değişik taleplerle gelen kişiler oluyor. Bu işe karar verenler seçici olsunlar, ucuz diye ehil olmayan kişilere yüzlerine dolgu, botoks, yüz estetiği gibi işlemleri kesinlikle yaptırmasınlar. Komplikasyon olduktan yan etki ortaya çıktıktan sonra geri dönülmez safhalara giriyoruz, çok düzeltilemez mutsuzluklarla sonuçlanabiliyor. Gençler değişik şekillerde müracaat ediyorlar, manken resimleri ve top modellerin resimleriyle gelen yüzüm, burnum bu şekilde olsun diye ilginç taleplerle gelen insanlar da oluyor" ifadelerini kullandı.