Van, Doğu Anadolu'nun incisi, şimdi de tarih öncesi Urartu medeniyetinin izlerini taşıyan büyük bir projeye ev sahipliği yapıyor. Van Gölü çevresinde kurulan ve başkenti Tuşpa (günümüz Van'ı) olan Urartu Devleti, Milattan Önce 8. ve 7. yüzyıllarda altın çağını yaşamıştı. Devlet, o dönemde İran'ın kuzeybatısı, Aras Vadisi ve Doğu Anadolu'yu kapsayacak kadar geniş bir alana yayılmıştı.
Urartular, Asurlular ile sürekli rekabet halindeyken, aynı zamanda Mezopotamya ve Asur sanatından etkilenen zengin bir kültürel miras bıraktı. Urartu Kralı Menua'nın en büyük mirası ise, Anadolu ve dünya su mühendisliği harikalarından biri olarak kabul edilen ve deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikte inşa edilen 51 km uzunluğundaki Menua Sulama Kanalı'dır. Yerel halk arasında Şamran olarak bilinen bu tarihi yapı, Gürpınar ilçesinin Yukarı Kaymaz Mahallesi'nden başlayıp, Van ovasına kadar uzanıyor.
Son zamanlarda, Vanlıları heyecanlandıran ve mutlu eden bir gelişme olarak, bu tarihi kanalın 10 milyon dolarlık bir yatırımla restorasyonu gerçekleştiriliyor. Bu proje, Van'ın tarihini ve doğal güzelliklerini koruma altına almayı ve turizm potansiyelini artırmayı hedefliyor.
Menua Kanalı'nın yanında bulunan Kadembas bölgesi, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile önemli bir turizm destinasyonudur. Projenin amacı, Urartu medeniyetinin su mühendisliği başarısını modern zamanlara taşımak ve bu eski kanalı yeniden işlevsel hale getirerek Van'a ekonomik ve kültürel katkı sağlamaktır. Projede, kanal boyunca yürüyüş yolları, dinlenme alanları ve bilgilendirme panoları yer alacak, böylece ziyaretçiler bu antik yapı hakkında detaylı bilgi edinebilecekler.
Bu tarihi restorasyon projesi, Van'ın ve bölgenin turizm değerini artırırken, aynı zamanda yerel halkın yaşam kalitesine de katkıda bulunmayı amaçlıyor. Menua Kanalı projesi, Van'ın tarihi ve kültürel mirasını gelecek nesillere aktaracak önemli bir adım olarak görülüyor.
Değerli gazeteci yazar Küresel Gazeteciler Konseye Van Temsilcisi İkram Kali tarafından kaleme alınan bilgi paylaşımı şöyle devam ediyor.
KADEMBAS’A HAYIR BEREKET GELİYOR
Vanlıların yıllarca sahilinde yüzdüğü, bahçelerinde dinlendiği, yiyip içerek eğlendiği, turistlerin karavan ve çadırlarla kamp yaptığı “önden gitme, önce olma, hayır ve bereket getirme” manalarına gelen Edremit Kadembas vadisi yeniden keşfediliyor. Homage Hospitality markası önde giden, önce hareket eden kurumsal anlayışla Kadembas’ta Tarira Kültür-Sanat-Gastronomi Merkezi projesiyle Van’ın gastronomi kültürüne, turizmine, ekonomisine değer katmaya hazırlanıyor.
HOMAGE HOSPİTALİTY VAN’DA
Tariria Kültür-Sanat-Gastronomi Merkezi projesi 2003 yılında İngiltere'de kurulan konaklama sektörünün güzelliğine katkıda bulunan etkili ve önemli bir oyuncu haline gelen İstanbul Beyoğlu’nda Çok Çok Thai, Az Çok Thai, İstanbul Pera’da Çok Çok lezzet mekânları, Van'da gastronomi eğitimi veren Homage Akademi, İstanbul’da Homage İstanbul, yine İstanbul’da Ernest’s Bar ve lüks kokteyl catering markalarının sahibi Homage Hospitality markası ile hayata geçiyor.
GEZDİM GÖRDÜM BEĞENDİM
Güzel sanatlar, bilişim ve teknoloji alanında bilgi ve deneyim sahibi dostum Tariria Kültür ve Sanat Direktörü, Tolga Yüksel’in daveti üzerine yaklaşık 10 milyon (350 trilyon) dolarlık yatırım bütçesi ile gerçekleştirilen Tariria Kültür-Sanat-Gastronomi Merkezi’ni Edremit Kadembas’ta gezdim gördüm ve çok beğendim. İlk teşekkürüm ilgi ve bilgilendirmeleri için Tolga Yüksel ve Tariria İnsan ve Kültür Direktörü İlker Kırtaş’a.
KENDİ ENERJİSİNİ KENDİSİ ÜRETECEK
Van’daki devasa projenin iki kurucu ortağı var. Biri Vanlı iş insanı Bekir Kaya, diğeri Singapurlu mimar Kay Ngee Tan. İngiltere’de uzun yıllar çalışan yaşayan, Avrupa ve dünyayı bilen 20 yıl sonra doğup büyüdüğü memleketi Van’a dönen Bekir Kaya vizyonu, girişimcilik ruhuyla Tariria hayalini gerçekleştirme kararı almış. Proje ödüllü mimar Kay Ngee Tan’ın mimari tasarımıyla hayata geçirilmiş. Ngee Tan, geçen yıl UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Singapur Botanik Bahçeleri’nin sekiz hektarlık Gallop Yolu Uzantısı’ndaki projesiyle Singapur Mimarlar Birliği’nde yılın tasarımı ve tasarımcısı ödülünü kazanmış.
VAN GÖLÜ SAHİLİNDE MODERN PROJE
Uluslararası çok yönlü proje tamamen camla kaplı ve kolonsuz çelik yapısı çevreyle uyum sağlayarak inşa edilmiş. Kadembas’ın yeşil dokusu içinde konumlandırılan modern yapıyı Van Gölü’nün essiz mavisi, gün batımının kızıl renkleri tamamlıyor. Van’ın en gözde doğal alanında 9 dönüm üzerine tasarlanan etkileyici yapı Edremit’in yeşil dokusu yok edilerek yapılan çok katlı beton binalara adeta gönderme yaparcasına çevreye duyarlı bir yaklaşımla tek bir ağaç kesilmeden inşa edilmiş. Van’da herkese örnek olacak şekilde inşa edilen alanda hiçbir ağacın kesilmesine ve yeraltı kaynaklarına temas edilmesine müsaade etmemiş. Yalnızca iki-üç ağaç yerinden kaldırılarak bahçenin farklı köşelerine dikilmiş.
KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK
Tariria’nın tükettiğinin iki katı yenilenebilir enerji üretebilme kapasitesine sahip olan güneş enerjisi tarlası ile yaklaşık 7-8 ay içerisinde merkezin tüm ihtiyacının sürdürülebilir enerjiden sağlanacak.
VANLI GENÇLERE GASTRONOMİ AKADEMSİ
Turizm sektöründe Van’ın ve birçok ilin ihtiyaç duydukları ara elaman ihtiyacı Van’dan karşılanacak. Tariria Kültür-Sanat-Gastronomi Merkezi’nin Van Gastronomi̇ ve Servis Sanatları Akademı̇sı̇’nde Van’ın enerjisini taşıyan yetenekli gençleri gastronomi eğitimiyle yarınlara hazırlanıyor. Onlarca genç dört aydır eğitim alıyor.
GASTRONOMİ KÜLTÜR SANAT İÇ İÇE
Homage Hospitality Van'daki uluslararası Tariria projesi kapsamında kültür, tarih, mimarlık gibi temel disiplinleri bir araya getiriyor. Kuruluşun amacı yerel kalkınma için sürdürülebilir bir referans merkezi kurarak ve güçlendirerek unutulan kültürel değerlerini yeni nesillere yeniden kazandırmakla beraber Van’ın zengin yerel kültürü, tarihi ve doğal güzellikleri modern ve sürdürülebilir bir şekilde bir araya getiren yeni hedef Tariria, bölgeye yeni bir soluk getirmeyi, kültür ve gastronomi potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. Caz festivali, sinema günleri, açık hava sineması, resim sergileri, konserler, partiler, özel günler ve geceler, ünlü sanatçılar nihayetinde güzel sanatlar Tariria’da sanatseverlerle buluşacak.
MODERN MEKANLAR
Merkezin Giriş Salonu, 120-150 kişi kapasitesi lounge, restaurant, cafe bistro ve fuaye olarak hizmet verebilecek çok amaçlı bir alan. Tariria’nın Ana Salonu 750-800 kişiyi ağırlayacak şekilde akustiğe uygun olarak tasarlanmış. Menua Resturant, Van Gölü ve Süphan Dağı manzarası eşliğinde Van ve çevresinin yöresel yemek kültürünü yansıtan gastronomi deneyimleriyle hizmet veriyor. Ana restoran salonu 60 kişilik kapasitesiyle özel organizasyonlar için ideal bir ortam sunuyor. Şef Masası, deneysel lezzetler ile 20 kişiye servis sağlayabiliyor.
Proje hayalleri gerçekleştiren çok yönlü özellikler taşıyor. Mimarinin sadece ranta dayalı estetikten, yeşilden yoksun beton yığınları olmadığını, yeme içmenin karın doyurmak ötesinde sanat olduğunu somut olarak ortaya koyan Tariria’da Van’ın tarihten gelen bölgesel konumuna uygun olarak çevresindeki Bitlis, Hakkâri, Muş, Ağrı, Iğdır, Siirt illerimizin mutfak, yeme içme kültürü de kapsayıcı yaklaşımla dünyaya tanıtılacak. Bölgenin yöresel gastronomi değerleri Tarira sunumuyla görücüye çıkacak.
VAN’IN ENDEMİK ÜRÜNLERİ DEĞERLENECEK
Van Kahvaltısı, Van yemekleri başta olmak üzere mutfakta kullanılacak bal, tereyağı, yumurta, peynir, et, tavuk, sebzeler ve diğer malzemeler Van’dan ve Tariria’nın kendi bahçesinde yetiştirilen ürünlerden sağlanacak. Tariria’da Van’da kaybolmaya yüz tutan, Edremit mor dutu, Edremit eriği, Erciş karası üzümü, Sıhke kavunu, Van’ın aslik elması, şık şıkı elması, cebe girmez elması, bey elması, melakki ve mellaçi armutları, Van kirazı, reçellik gül çeşitleri, Bahçesaray, Çatak balı ve cevizi ve diğer endemik ürünler yaşatılarak gün yüzüne çıkarılacak ve korunacak. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve bölgenin kadın kooperatifleri ile sürekli iletişim halinde olacak.
HER TÜRLÜ ERTKİNLİĞİN BULUŞMA NOKTASI
Bir etkinlik düşünün ki sizi sadece yaşamın akışına değil, hayatın renklerine davet etsin. İşte, Tariria tam da böyle bir yer. Güzel Van şehrimizin kalbinde ama doğanın tam ortasında, her türlü etkinliğe ev sahipliği yapabilecek muhteşem bir mekan. Mesela otomobil tutkunlarından moda severlere, sanatın derinliklerinde kaybolmak isteyenlerden bilgiye susamış zihinlere kadar herkes için bir buluşma noktasıdır burası. Tariria, unutulmaz lansmanlar, göz alıcı defileler, etkileşimli atölyeler ve ruhunuza dokunacak sergiler için sınırsız imkanlar sunuyor. Bir düğün hayaliniz mi var? Yıldızların altında, doğanın tüm ihtişamıyla çevrili bir ortamda, en özel anlarınızı Tariria’nın sihrinde yaşayabilirsiniz. Veya bir festival coşkusunu, her notada birlik ve beraberlik duygusunu bir arada yaşamak için Tariria’nın büyülü atmosferine kendinizi bırakabilirsiniz. Tariria, her bir köşesinde ayrı bir hikaye barındıran, her bir adımda farklı bir dünyaya açılan kapılar sunuyor. Tariria’da her an, sadece bir etkinlik değil, birer yaşam parçası olacak.
KONAKLAMA OLACAK
Tariria vadisinin doğal ortamında konaklama da olacak. Modern mimariyle tasarlanmış 20 bungalov konuklarına hizmet verecek. Ayrıca Van'da kurumsal toplantılarını yapmak isteyen ünlü firmaların yanı sıra Türk, İran, Azerbaycan, Ermenistan'ın ünlü sanatçılarının buluşma transfer mekanı Tariria olacak.
TEŞEKKÜRLER
Güzel mimari alanlar yaratmayı ve olağanüstü yiyecek ve ağırlama hizmetleri sunmayı seven Homage Hospitality & Hayalleri Gerçeğe Dönüştüren Her Anın Adresi Tarira Van’ımıza çok hoş geldi.
Tarira Kültür-Sanat-Gastronomi Merkezi ve Van Gastronomı̇ ve Servis Sanatları Akademı̇sı̇ ile Van’ımıza lezzet, moral, heyecan, yenilik kazandıran, gençlerimize istihdam alanı yaratan hemşehrimiz Bekir Kaya’ya, yeni Vanlı hemşehrimiz Singapurlu Kay Ngee Tan’a ve Homage Hospitality ailesine teşekkür ederiz.