Keledoş, döğülmüş buğday, nohut, yeşil mercimek, pazı, et, soğan ve baharatlardan yapılır. Döğülmüş buğday, bu yemeğe kendine özgü bir kıvam ve lezzet verir.
Keledoş, genellikle kış aylarında tüketilir. Soğuk havalarda doyurucu ve sıcak bir yemektir.
Ağrı'nın en meşhur yemeklerinden biri olan Keledoş, döğülmüş buğdayla yapılır. Baharat ağırlıklı ister acılı ister acısız yenilen muhteşem yemek olan keledoş Ağrı halkının vazgeçilmez yemeklerindendir.
KELEDOŞ MALZEMELERİ NELERDİR?
Kavurma eti
Yarım su bardağı nohut
1 su bardağı den (Döğme)
Yarım su bardağı yeşil mercimek
İki avuç ak pancar
3 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı kurut
KELEDOŞ NASIL YAPILIR?
Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirilir, üzerine tereyağı konulur bu yağ yemeğin sıcağı ile erir daha sonra servis yapılır.