Elazığ’a tayin olan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu: Otuz yılı aşkın idarecilik hayatımda her görev yerini kendi doğup büyüdüğüm memleketim gibi hissederek çalıştım. İdare her türlü sorunun hemen çözüleceği bir yer değil muhakkak ki. Ama ulaşılabilir olmak ve devletin güler yüzü olmak, bu süreç içerisinde en önemli şiarlarımdan biri oldu

Tokat’taki görevini daha önceki görevlerinde olduğu gibi, büyük bir onur ve şevkle ülkemize hizmet etmek amacıyla gerçekleştirmeye çalıştığını söyleyen Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, “Yaptıklarımızla, yapabildiklerimizle, yapamadıklarımızla Tokat tarihinin ve idare tarihinin içerisinde yer aldık. Tokat, benim için çok özel bir yerdi. İlk vekalet görevimi Reşadiye'de yapmıştım. Aynı zamanda, Niksar'a komşu olan bir ilçenin çocuğu olarak kendi coğrafyama hizmet etme hissiyle çalıştığım bir dönem geçirdim. Bu dönemde yaptıklarımız, yapamadıklarımız, gerçekleştirmeye çalıştıklarımız ve gerçekleştirdiklerimizle artık ilimizin, ülkemizin ve idarecilerimizin değerlendirmesine sunuluyoruz. Bizi Elazığ Valiliğiyle tekrar onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza ve İçişleri Bakanımıza buradan teşekkürlerimi, şükranlarımı ifade ediyorum.” dedi.

Otuz yılı aşkın idarecilik hayatında her görev yerini kendi doğup büyüdüğüm memleketi gibi hissederek çalıştığını ifade eden Numan Hatipoğlu, “İdarenin genel gidişi itibariyle Tokat'ta çok güzel işler gerçekleştirdik” dedi.

 Eğitimden tarıma, tarihten, kültür sanata, spordan arkeolojik kazı çalışmalarına kadar bir çok başlıkta gelişmeleri aktaran Hatipoğlu’nun konuşmasında önemli bazı başlıklar şöyle:

EĞİTİMDE ALTYAPI YATIRIMLARI

Birincisi, eğitimde altyapı yatırımları. Hem önceki dönem Milli Eğitim Bakanımızın hem de yeni Milli Eğitim Bakanımızın gayretleri ve destekleriyle devam ediyor. Tokat, depremsellik yönü çok güçlü olan bir yer. Dolayısıyla kamu kurumlarının ve okulların sağlam olması gerekiyor. Bu anlamda geçmişte başlayan çalışmaları devam ettirdik. Eğitimin niteliğini ve kalitesini arttırmak için Türkiye'ye örnek teşkil edecek projeleri hayata geçirdik. Bunların başında, "Dersimiz Tokat" projesini yürütüyoruz. İstedik ki çocuklarımız, hangi değerlerin ve büyük zenginliklerin üzerinde oturduklarını bilsinler. Bu anlamda tarih derslerini, kültür derslerini ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini Tokat'taki ve kendi ilçelerindeki tarihi mekanlarda işlesinler. Bu anlamda Yağıbasan Medresesi'ni bir merkez haline getirdik ve tüm lise öğrencilerinin, şimdi de ortaokul öğrencilerinin, burada ders işlemesini sağladık.

DİLLİ KAVAL PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ

Yöremizin ve milletimizin kendine özgü bir değeri olan Dilli Kaval projesine de Niksar'daki ustamızın eliyle dahil olduk. Proje kapsamında okullarımızda kaval derslerini yürütmeye başladık. Müzik derslerini artık kaval dersine dönüştürmeye başladık.

LGS’DE İLK 10 İL ARASINA GİRDİK

Benzeri pek çok projeyi ulusal ajansla birlikte Avrupa Birliği projeleriyle gerçekleştirdik ve gençlerimizin büyük bir kısmının yurt dışını görmelerini sağladık. Öğretmenlerimize dönük yenileme eğitimleri ismiyle üniversitede ders almalarını sağladık. Toplamda 700 öğrenci ve öğretmenimiz Avrupa'yı gördü. Bu, aynı zamanda onların kişisel gelişimleri için de çok önemli bir husus oldu. TÜBİTAK ve Teknofest'te en çok proje hazırlanan illerin başında yer alıyoruz. En son LGS'de yedi birincimiz çıktı ve başarı puanı ortalaması itibariyle LGS'de Türkiye'de ilk on il arasına girdik. Bunu, eğitimdeki kalitenin ve yükselişin bir nişanesi olarak ifade edebiliriz.

Yine, halk eğitim merkezlerimiz eliyle pek çok vatandaşımıza ulaştık. Okuma yazma oranı en yüksek illerden biriyiz ve yüksek öğrenime yerleştirme olarak da keza öyle. Tüm bu çalışmalar devam ediyor.

TARIMDA ALTERNATİF ÜRÜNLERİ GELİŞTİRMEYE GAYRET ETTİK

Tabii, tarım Tokat'ın en önemli alanlarından biri. Hem 7 bereketli ovamızın korunması anlamında önemli çalışmalara imza atmaya çalıştık. Geçmişte başlamış olan projeleri, devletle devamlılık esastır diyerek sürdürdük. Cevizin ve diğer alternatif ürünlerin geliştirilmesi için gayret gösterdik. OKA ve Tokat desteklerini ilimize kazandırdık ve kazandırmaya devam ettik.

ARKEOLOJİK KAZILAR 20 GÜNDEN 45 GÜNE ÇIKARTILACAK

Tarih ve kültür alanındaki çalışmalarımız da önemli bir başlık. Tokat'ta bulunan tarihi eserlerin ihyası ve vatandaşlar tarafından fark edilmesi için pek çok şey yaptık. Kazılara il özel idaresi kaynağı aktardık. 1987'de başlamış olan Sebastapolis kazısına bu sene de benzeri bir kararla destek verdik. Kazı sürelerini 20 günden 45 güne çıkartacak desteği İl Özel İdaresi olarak sağlayacağız. Bu kazıların bir an önce nihayet bulması ve turizme kazandırılması büyük önem taşıyor.

ATATÜRK LİSESİ ALANI AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK

Atatürk Lisesi'nin bulunduğu alanı açık hava müzesi haline getirmeyi planlıyoruz. İlçe hastanelerinin yapımı, devamı ve açılması konularında çok önemli çalışmalar yaptık. Başçiftlik'te ve Kaz Gölü'nde yaptığımız çalışmalarla, Zinav Kanyonu için hazırlamaya çalıştığımız projeyle ileride çok daha iyi noktalara geleceğiz.

ÜLKEMİZDE EN ÖNEMLİ GELİŞİM SOSYAL HİZMET ALANINDA OLDU

Kadına şiddetle ilgili olarak İstanbul Gaziosmanpaşa'da başlattıkları bir projenin altyapı çalışmalarının devam ettiğini, Spor alanında hem spor salonlarının hem de diğer tesislerin çalışmaları devam ettiğini söyledi. 2002'den itibaren ülkemizde en önemli gelişimin sosyal hizmetler alanında olduğunu belirten Hatipoğlu “Engelli ailelerimize bakış açısı, Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde hem aileler hem de toplum nezdinde çok gelişti. Şu an kaynaştırma eğitimleri de dahil olmak üzere pek çok alanda engelli ailelerimizin ve özel gereksinimi olan bireylerimizin ihtiyaçlarını giderebilecek bir noktadayız. Bununla gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Sosyal hizmet kampüsü inşaatımız devam ediyor. Bu inşaatla ilgili olarak daha sonra ifade edeceğim bazı sorunlarımız var, ama inşallah çok geçmeden buralar hizmete açılacaktır” diye konuştu.

Tokat'ın yeni projeleri bu haritada! Tokat'ın yeni projeleri bu haritada!

TEMİZ TOKAT İLE KÖYLERDE ALAN TEMİZLİĞİ YAPILIYOR

Vali Hatipoğlu, “İl Özel İdaresi olarak ilimizin altyapısını, özellikle kırsal altyapısını geliştirme anlamında çok önemli işler yaptığımızı ifade etmek isterim. Hem KÖYDES hem de il özel idaresi yatırımlarıyla köylerimizi daha erişilebilir hale getirmek için çalışmalar devam edecektir. "Temiz Tokat" ismiyle bir projeye başladık. Doğal güzellikleri açısından muazzam bir coğrafya olan bu bölgeyi hak ettiği noktaya getirebilmek için şu anda devam eden bir faaliyetimiz var. Köylerimizin genel temizliğini yapan ekiplerimiz var. TYT programından aldığımız personelimizle birlikte il özel idaresi ekiplerimiz bir köye gidiyor, alanın tamamını temizliyor ve başka bir köye geçiyor.” dedi.

Hatipoğlu, “Erbaa'da Çiçeksel Organize Sanayi Bölgesi daha önce başlamış bir çalışmaydı ve bunu gerçekleştirdik. Şu anda yol asfaltlama çalışmaları Erbaa Belediyesi tarafından yapılacak. Organize sanayi bölgelerimize yatırımcı akışı sağlamak için pek çok hususa ön ayak olmaya çalıştık. Depremsellik açısından Tokat Valilik binasını yıktık. İnşallah önümüzdeki süreçte yeni valilik binası ve diğer kurumların da kendilerini bu anlamda geliştirmeleri söz konusu olacaktır” dedi.  

TOKAT’I DEPREME HAZIRLAMADA ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK

“İnşallah Tokat, önümüzdeki süreçte çok daha gelişen, parlayan bir noktaya ulaşacaktır” diyen Numan Hatipoğlu, “Valiler kurtarıcı veya çağ atlatıcı değildir. Valiler, hükümet programları doğrultusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın, bakanlarımızın buradaki elidir, ayağıdır. Onların verdiği görevler, yetkiler ve imkanlar doğrultusunda çalışırlar. Kaynak üretme hususunda çok çabalarımız oldu. Yatırımların alınması, takip edilmesi süreci de dahil olmak üzere pek çok hususu gerçekleştirdik. En önemli husus Tokat'ın depreme hazırlanmasıydı. AFAD ve İl Özel İdaresi olarak kurumlarımızla çok önemli atılımlara imza attık. Büyükşehirlerde AFAD tarafından verilen tırlar haricinde kendi mobil mutfağını yapan ilk il olduk. Yaklaşık maliyeti 20 milyon TL olan bir mobil mutfağı İl Özel İdaresi'nin gayretli çalışmaları sayesinde 950 bin liraya mal ettik. Şu anda mobil mutfağımızı hazır halde tutuyoruz. Allah kullandırtmasın diyoruz ama bu anlamda da arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Gölbaşı'ndayken gördüğümüz eksikliklerin hepsini burada giderdik. Bu anlamda arama kurtarma ekiplerinin sayısını artırma ve geliştirme de dahil olmak üzere pek çok hususta arkadaşlarımız şu an itibariyle çalışmalarını sürdürüyor. Devlette devamlılık esastır ve bu çalışmalar da sürecektir” ifadelerini kullandı.

Tokat’ta 17 kadın kooperatifini MEPASAN olarak geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Vali Hatipoğlu, Taşhan’da bir satış ofisi açtıklarını hatırlattı. Hatipoğlu, “Kadınlarımızın ekonomik hayata daha fazla katılmaları büyük önem taşıyor. Tokat’ın yöresel değerlerinin, zenginliklerinin ulusal pazara ulaşması anlamında çalışmalarımız umarım ki bundan sonra da devam edecek” dedi.

Muhabir: Mihriban Koçaker