Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, tarihi bir yolculukla uzaya adım attı. 18 Ocak gecesi başlayan bu eşsiz yolculukta Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yer alacak. Yolculuğun en merak edilen yönlerinden biri ise astronotların menüsü. Bu menüde, Türk mutfağının eşsiz lezzetleri de var. Gezeravcı'nın uzay menüsünde 200 çeşit yiyecek bulunuyor ve bu yiyecekler arasında Tokat Kebabı'nın olup olmadığı büyük bir merak konusu.
Yer çekimsiz ortamda yiyeceklerin hazırlanışı farklılık gösteriyor. Astronotlar için özel olarak kuru ve besleyici gıdalar tercih ediliyor. Gezeravcı ve mürettebatının menüsünde et haşlaması, pilav, buğulama gibi çeşitlerin yanı sıra, Türk mutfağının gurme lezzetleri de bulunuyor. Ancak, uzayda yiyeceklerin kırıntı çıkarmaması gerektiği için, bu geleneksel yemeklerin uzay şartlarına uygun hale getirildiği düşünülüyor.
Astronotlar, uzayda nasıl besleniyor sorusuna cevap olarak, uzay görevlerinde geçmişten günümüze değişen menüler göze çarpıyor. 1961-1966 yılları arasında basit ama besleyici gıdalar tercih edilirken, zamanla bu menüler daha da çeşitlendirildi. 2004 yılından itibaren NASA ile iş birliği yapan ünlü şef Alain Ducasse, yer çekimsiz ortam için özel yiyecekler hazırlıyor.
Bu tarihi yolculuk, bilim merkezleri ve çeşitli etkinliklerle canlı olarak takip edilebilecek. Gezeravcı, ISS'de 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek ve uzayda geçireceği 14 gün boyunca, uzay menüsündeki lezzetlerle beslenecek.
İLK YEMEK YOLDA
İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde yedi kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen Dragon kapsülü, dört metre çapında ve 8.1 metre uzunluğunda. Dokunmatik ekran kontrolleri ve otomatik sistemlere sahip olan kapsül, ISS’e otomatik olarak kenetlenecek. Gezeravcı, üsse varmadan önce uzaydaki ilk yemeğini, kapsülde yiyecek. Kapsülde hazır gıdasını tüketecek olan Gezeravcı, ISS’e vardığında sıcak yemek yiyebilecek.