Türkiye genelinde tasarruf sahipliği oranları, ING Türkiye tarafından yürütülen Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, 2023 yılı ikinci çeyrekte önemli bir artış gösterdi. İlk çeyrek sonuçlarına kıyasla yüzde 19’dan yüzde 25,3’e yükselen tasarruf sahipliği oranı, 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf alışkanlıkları üzerine odaklanan araştırma, IPSOS iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Sonuçlara göre, erkekler arasında tasarruf sahipliği oranındaki artış, kadınlara göre daha fazla oldu. Erkeklerde tasarruf sahipliği oranı 9 puan artarak yüzde 33’e ulaşırken, kadınlarda bu oran 3 puanlık bir artışla yüzde 17,6 oldu. Çocuk sahibi bireyler arasında tasarruf sahipliği oranı 5 puan artarak yüzde 21’e ulaşırken, çocuksuz bireylerde bu oran 9 puan artışla yüzde 33 oldu. Tasarruf sahipleri arasında en yaygın tasarruf nedeni yüzde 54 ile “geleceğe yatırım” olurken, “çocuklarım için” nedeni 2 puan artışla yüzde 23’e yükseldi.

Düzenli tasarruf yapanların oranı yüzde 70 olarak sabit kalırken, tasarrufu olmayanlar arasında yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı 5,6 puan artarak yüzde 42’ye ulaştı. Tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında, yastık altı altın ve nakit yüzde 22 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 19 ile sistem içi altın ve yüzde 14 ile döviz vadeli hesap izledi. Hisse senetlerinin tercih edilme oranı 4 puan artarak yüzde 9’a çıkarken, bireysel emeklilik fonları ve TL vadeli hesaplar sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 9 oranında tercih edildi.

Editör: Haber Merkezi