Türkiye’de son yıllarca tırmanan toplumsal şiddet ve intihar olaylarının başlıca sebeplerinden birinin ekonomik sebepler olduğuna dikkat çeken Uzman Psikolog Servet Aşan, “Ülkemizde her iki kişiden biri antidepresan kullanıyor” dedi.

Türkiye’de geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddet olayları, “Türkiye’de toplumsal şiddet ve intihar olayları neden artıyor?” sorusunu gündeme taşıdı. Toplumsal şiddetin birden fazla nedene bağlı olabileceğini vurgulayan Uzman Psikolog Servet Aşan, en önemli faktörün ekonomik sıkıntılar ve buna bağlı olarak gelecek kaygısı olduğuna dikkat çekti.

Okula yeni başlayanların güvenlikleri nasıl sağlanmalı? Okula yeni başlayanların güvenlikleri nasıl sağlanmalı?

Elips Haber’den Şevval Dalgıç’a değerlendirmelerde bulunan Uzman Psikolog Servet Aşan, Türkiye'de son dönemde artan toplumsal şiddet ve intihar vakalarının en önemli nedenlerinden birinin ekonomik sıkıntılar ve buna bağlı olarak geleceğe yönelik belirsizlikler olduğunu ifade etti. Şiddetin öfkenin bir yansıması olduğuna ve öfkenin birçok farklı nedene dayandığını belirten Aşan, ekonomik zorlukların ve genç bireylerin gelecek kaygısının bu öfkenin temel tetikleyicilerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de antidepresan kullanımının 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 100 milyon kutuya ulaştığını belirten Aşan, bu durumun toplumda ciddi bir ruhsal bozulmayı işaret ettiğini söyledi ve pandemi sonrası dünya genelinde anksiyete ve depresyon oranlarında yüzde 25’lik bir artış yaşandığını ekledi.

Sosyal medyanın etkisi büyük

Sosyal medyanın ve medyanın da şiddet olaylarının artmasında etkili olduğunu vurgulayan Aşan, popülerlik kaygısıyla hazırlanan film ve senaryoların toplum psikolojisini olumsuz etkilediğini belirtti. Şiddet ve intihar vakalarının azaltılması için ruh sağlığı uzmanlarının hazırladığı içeriklerin faydalı olabileceğini söyleyen Aşan, özellikle belirsiz geleceğin, bireylerin yaşam hakkı düşüncelerini olumsuz etkilediğini ve bu nedenle intiharın kaçınılmaz bir son olarak görülebileceğini ifade etti.

Ruh sağlığı alanındaki yasaların yetersiz olduğunu dikkati çeken Aşan, terapi hizmetlerinin pahalı olduğunu ve devlet hastanelerinde sıra bulmanın zorlaştığını ifade etti. Bu sorunun çözümü için özel sektör sigortalarının terapiyi kapsaması gerektiğini belirterek, her ailenin bir aile hekimi gibi bir psikoloğunun olması gerektiğini söyledi. Aşan, bu uygulamanın intihar, öfke ve istismar vakalarında ciddi düşüşler sağlayabileceğini dile getirdi. 

Uzman Psikolog Aşan, son olarak bireylerin ruh sağlığını koruyabilmek için düzenli beslenme, düzenli uyku, egzersiz yapma, doğayla iç içe olma ve sosyalleşme gibi kişisel önlemler alabileceğini söyledi.

Muhabir: Mihriban Koçaker