Türkiye’de finansal okuryazarlığın artırılması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, 4,3 milyon memura zorunlu finansal okuryazarlık eğitimi verilecek. Bu kapsamda, Finansal Okuryazarlık Platformu aracılığıyla çeşitli eğitimler ücretsiz olarak sunuluyor.

Suriyeliler Satışa Çıkardı Tokat'ta Fiyatlar Dibe Battı Suriyeliler Satışa Çıkardı Tokat'ta Fiyatlar Dibe Battı

Finansal Okuryazarlık Platformu ile Eğitimde Yeni Dönem

Sermaye Piyasası Kurulu, bireylerin finansal farkındalıklarını artırmayı ve tasarruflarını etkin yönetmelerini sağlamak amacıyla Finansal Okuryazarlık Platformu'nu hizmete sundu. Platformda, "bankacılık", "borsa", "bütçe", "kredi", "kripto varlıklar" ve "yatırım" başlıklarında 55 eğitim videosu yer alıyor. Eğitimlere e-Devlet üzerinden üye olan kullanıcılar, tamamladıkları derslere göre üç farklı düzeyde finansal okuryazarlık sertifikası alabiliyor.

Platformun açıldığı 22 Mayıs’tan bugüne kadar videoların 1,3 milyon kez izlendiği bildirildi. Eğitimlerin kamu personeli ve diğer hedef gruplar tarafından yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

Kamuda İş Birliği Genişliyor

SPK, finansal okuryazarlığı yaygınlaştırmak için sekiz kamu kurumu ve kuruluşuyla protokoller imzaladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İŞKUR, KOSGEB, Milli Savunma Bakanlığı ve TOBB gibi kurumlarla yapılan iş birlikleri kapsamında geniş hedef kitlelere finansal eğitimler veriliyor.

Örneğin, İŞKUR’un İş Gücü Uyum Programları’na katılan yaklaşık 100 bin kişi finansal okuryazarlık eğitimi aldı. Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla ise her seviyedeki askere uzaktan finansal eğitimler sağlandı.

Kadın Girişimciler ve Yerel Yönetimler de Eğitimlere Dahil

Kadın girişimciler için özel projeler geliştiren SPK, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle 4 ilde yüz yüze eğitimler düzenledi ve 5 bin 600 kadın girişimciyi Finansal Okuryazarlık Platformu’na yönlendirdi. Ayrıca, valilikler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla etkinlikler düzenlenerek finansal okuryazarlık farkındalığı artırıldı.

Memurlar İçin Zorunlu Eğitim Başlıyor

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile yapılan çalışmalar sonucunda, finansal okuryazarlık videolarının 4,3 milyon memura zorunlu eğitim olarak sunulması planlandı. Bu süreçte, Uzaktan Eğitim Kapısı'ndaki mevcut içerikler SPK çatısı altına alınarak güncellenecek.

Geleceğe Yatırım: Finansal Okuryazarlığın Önemi

Sermaye piyasalarının giderek karmaşıklaşması ve yatırımcı sayısının artmasıyla birlikte, finansal okuryazarlık bireylerin ve toplumların ekonomik refahı için kritik bir unsur haline geldi. Bu projelerle bireylerin finansal araçları daha bilinçli kullanması ve olası risklerden korunması hedefleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet