Manyok Sebzesinin Sağlığa Faydaları
Görüntüsüyle patatesi andıran manyok, Türkiye'de yeterince bilinmese de dünyada geniş bir tüketim alanına sahip. Yaklaşık 500 milyon insan tarafından sıklıkla tüketilen manyok, besin değerleri ve sağlık yararlarıyla dikkat çekiyor.
Manyok, özellikle Güney Amerika'da yetişen ve lezzetli bir kök sebze olarak biliniyor. Acı ve tatlı olmak üzere iki çeşidi bulunan bu sebze, hem kaynatılarak hem de kızartılarak tüketilebiliyor. Ayrıca, una dönüştürülüp farklı yemeklerde de kullanılabiliyor.
Manyokun içinde bulunan C vitamini ve manganez, serbest radikallere karşı koruma sağlayarak oksidatif stresi azaltıyor. Cilt bakımında da etkili olan manyok kökü, bal ya da zeytinyağı ile karıştırıldığında cilde aydınlık veriyor ve yaşlanma karşıtı etki gösteriyor.
Manyok, kan şekerini düzenleyici etkisiyle de ön plana çıkıyor. Yüksek glisemik indeksiyle yorgunluğa ve diyabete neden olan aşırı nişasta kullanımının tersine, manyok düşük glisemik indeksiyle sağlıklı bir alternatif sunuyor. İçinde bulunan manganez ise eklemlerde oluşan ağrılara iyi geliyor.
Manyok, aynı zamanda kilo verme sürecinde de etkili olabilir. Ancak, manyok kökü aşırı tüketildiğinde mide ağrısı, yanma, baş ağrısı gibi sonuçlar doğurabiliyor. Manyok tüketilmeden önce mutlaka soyulmalı ve pişirilerek tüketilmelidir. Pişirmeden önce bekletilmesi toksisiteyi azaltmaktadır. Bu özellikleri ile manyok, sağlıklı bir beslenme için mükemmel bir seçenektir.