Istişare3-1

Tokat'ta Yollarda Mahsur Kalanlar Kar Timlerine emanet Tokat'ta Yollarda Mahsur Kalanlar Kar Timlerine emanet

Tokat İstişare Heyeti tarafından Cuma günü Yağıbasan Medresesi'nde gerçekleştirilen 'Gelecekte Tokat' adlı panelde Jeoloji Mühendisi Haydar Alpat 'Tokat'ta Kentleşme' başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Alpat ülkemizin ve Tokat'ın deprem gerçeğine dikkat çekerek Tokat'n geçmişten günümüze imar planları hakkında bilgiler verdi. Doğru yere düzgün yapılaşmanın önemli olduğunu söyleyen Alpat, "Tokat'ta tarihi dokuyu malesef boğduk" derken belediye olarak hedeflerinin yeni imar sahaları açılarak Tokat'ın tarihi dokusunu rahatlatmak olduğunu söyledi. 

Haydar Alpat3

Tokat Belediyesi Başkan Yardımcısı, Jeoloji Mühendisi Haydar Alpat, "Şimdi doğru yerlere doğru yapılaşma, yapılaşmayı düzgün yapmamız lazım. Deprem bölgesine gittim. Yıkımlardaki en önemli etkilerden birisi de yer seçimleridir. O yüzden yerleşim alanların düzgün seçilmesi gerekiyor" dedi. 
Haydar Alpat2Tokat'ta 5 imar planı hangi tarihte neden yapıldı?
Tokat'ın geçmişten günümüze yapılan imar panı düzenlemelerini kronolojik sıraya göre anlatan Alpat, şöyle konuştu: "Bizim bu 1930 birinci  imar planından sonra ikinci imar planımız 1948 yılında yapılmış. Tabii teknoloji gelişiyor, ihtiyaçlar artıyor, konut ihtiyacı artınca tabii bu iki kat ahşap yapılanlar artık betoarme yapılarına geçince yeni ihtiyaçlar doğuyor. Bundan sonra ikinci imar planımız 1948 yılında yapılıyor. Tokat 1960 yılında Sivas-Tokat yolu yapıldığında ana yolumuz GOP bulvarı yapıldığında Tokat'a çok o zaman büyük tarih, çok büyük tarih eserlerinde büyük bir kayıp yapılıyor. Hani birçok eski tarih eserler yok ediliyor. Ama büyük bir ana arter oluşuyor. Tabii büyük bir ana yol oluşunca aslında burada da yeni yeni imar planına ihtiyaçlar doğuyor. Bundan dolayı üçüncü imar planımız 1967 yılında yapılıyor. Karşıyaka'ya Tokat kaymaya başlayınca 1985'te de dördüncü imar planı yapıldı. 1999 depreminden sonra ilk defa jeolojik hattı 2007 yılında hazırlanarak ilk defa bir jeolojik hattı oluşturularak 5. imar planı 2003 yılında onaylandı. Ondan sonra küçük ufak tefek revizyonlar yapıldı" dedi.
 

MHaydar Alpat1alesef Tokat'ta tarihi dokuyu boğduk
Tokat'ın tarihi eser sayısı Amasya'dan fazla olduğu halde turist sayısının az olduğuna dikkat çeken Alpat, daha sonra yapılaşmada da aynı sıkıntının yaşandığını söyledi. Alpat, "Mesela Tokat'ın mevcut yapılaşması imar planında hedef 220 bin nüfusa göre planlandı en son. 180 bindi, son revizyonlarla 220 bin. Şimdi 170-180 bin kişinin yaşadığı bir şehri 220 bin nüfusa göre planlarsanız  sıkışıyor. Sıkıştığı zaman da dar alanda yoğunluk ihtiyaçları doğuyor. Yoğunluk şehri yoğunlaştırmanız gerekiyor. Ve bu güzel tarihi dokunun olduğu bölgede şehri yoğunlaştırdığınız zaman da bu tarihi dokuyu boğuyoruz. O yüzden şehrin açılması lazım. Mesela özellikle başkanım döneminde (Nizamettin Aydın) Karşıyaka'da 18'in madde uygularak şehri mesela bir nevi açtı. Ondan sonra şehirde büyük bir daralma oldu. Hala da aynı aynı darlık devam ediyor maalesef. Şimdi o yüzden önümüzde bu şehri büyütmek istiyorsak, bu şehri geliştirmek istiyorsak 180-220 bin nüfusa göre değil, daha geniş 500 bin  nüfusa göre yeni sahalar açarak şehrin önünü açmamız lazım. Bu şehrin önünü açalım, şehir genişlesin, büyüsün ki bu kez buralarda tarihi dokunun etrafındaki yapılaşma ihtiyaçları azalsın. Ben şuna inanıyorum ki Tokat'ta üç tane Safranbolu çıkar. Üç tane Safranbolu  çıkacak potansiyel sahip bir Tokatımızı maalesef boğduk. Yani tarihi dokuyu boğduk ve bir araya sıkıştırdık. O yüzden yeni imar sahalar açarak, şehri geliştirerek, büyüterek bu tarihi dokunun etrafını boşaltmamız, açmamız ve burayı turizm kenti haline getirmemiz lazım şehrimizi. İnşallah önümüzdeki dönemlerde de her yer belediye olarak hedefimiz yeni imar sahalarını açarak, Tokat'ın önünü açarak, biraz belki bazı siyasi riskleri de göze alarak bazı kararlar alıp şehrimizin geleceğini önünü açmak için  yeni imar planları yeni imar sahaları oluşturmayı düşünüyoruz. Inşallah yeni oluşan sahalarla da şehrimiz gelişir, büyür, yeni konak alanlarımızı alır ve bu tarih bölgelerine daha rahatlar" diye konuştu. 

Muhabir: Mihriban Koçaker