Ülke genelinde gönüllü organ bağışçı sayısı 500 bin civarında, organ bekleyen kişi sayısı ise 28 bin 470. Bekleme sırasıyla Kalp: Bin 117, Karaciğer: 2 bin 261, Böbrek: 23 bin 5, Akciğer: 88 Pankreas: 289, İncebağırsak: 5, Kornea: Bin 705. Tokat’ta ise Organ ve Doku Bağış sistemine kayıtlı 4 bin 353 gönüllü bağışçı bulunuyor.
Türkiye’de organ bağışı sayısını artırmak ve halkımızda organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında ‘’Organ Bağışı Haftası’’ etkinlikleri yapılıyor. Tokat’ta Organ Bağışı Haftası faaliyetleri kapsamında Tokat İl Sağlık Müdürlüğü organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak amacıyla Cumhuriyet Meydanında Organ Bağışı standı açtı.
Burada yapılan bilgilendirmede; “Şu an Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet gösterilmeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. Organ ve Doku Bağış Haftası kapsamında; Organ nakli bekleyen hastalara bir umut ışığı olmak ve toplumdaki bilinci ve duyarlılığı artırmak adına Müdürlüğümüz olarak okul ve işyerlerinde eğitimlerin düzenlenmesi, ilimizin toplu alışveriş merkezleri ve işlek caddelerinde stantlar açarak afiş ve broşür dağıtılması, camilerimizde organ bağışı hakkında vaazların verilmesi, yerel radyo ve televizyonlarda spot bilgilendirme mesajların verilmesi gibi faaliyetlerle bağış sayısının yükseltilmesi hedeflenmektedir” denildi.

ÜLKE GENELİNDE 28 BİN 470 KİŞİ ORGAN BAĞIŞI BEKLİYOR


Ülke genelinde gönüllü bağışçı sayısının yaklaşık 500 bin civarında olduğu belirtilirken yine ülke genelinde 28 bin 470 kişinin organ beklediğine dikkat çekildi. Bekleme sırasıyla Kalp: Bin 117, Karaciğer: 2 bin 261, Böbrek: 23 bin 5, Akciğer: 88 Pankreas: 289, İncebağırsak: 5, Kornea: Bin 705 Tokat’ta Organ ve Doku Bağış sistemine kayıtlı 4 bin 353 gönüllü bağışçı bulunuyor. Vatandaşların 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri çerçevesinde organ bağışında bulunmak için Tokat’taki tüm sağlık kuruluşlarına ve hafta boyunca Cumhuriyet Meydanında kurulan Standa başvuru yapabilecekleri bildirildi.

ORGAN VE DOKU BAĞIŞI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Organ ve Doku Bağışı; Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organların başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Organ Bağışında bulunan kişinin organlarının hangi durumda ve nasıl alınacağı 2238 sayılı ‘’Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakil Hakkında Kanun’’da açıkça belirtilmektedir. Yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.
Dini açıdan uygun olup olmadığı hususunda; Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 06.03.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
Organ Nakli: Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesidir. Organ nakli yapılacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılamaz.
Ülkemizde; Kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokular başarı ile nakledilmektedir Son dönemlerde yüz ve saç ile ekstremite nakilleri de yapılmaya başlanmıştır.
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve Doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizdeki ortalama 70.000’e yakın kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir.
Ülkemizde nakil cerrahisinin artması ve yeni tedavi işlemlerinin uygulanması nedeniyle eskiden kullanılan ‘’Doku ve Organ Bağış Belgesi’’ güncellenerek ‘’Organ ve Doku Bağış Kartı’’ hazırlanmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı, Türkiye Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi (TODBS) oluşturulmuştur. Bu kapsamda ilimizdeki tüm sağlık kuruluşlarının sisteme entegrasyonu sağlanmıştır. Bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler, TSM ve ASM’lere müracaatları halinde sistem üzerinden bağışları alınmaktadır.

Editör: Haber Merkezi