Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024-2025 av sezonu tarihleri belirlenmiş durumda. Tokat’ta avcılar için heyecanla beklenen yeni av sezonu 24 Ağustos 2024 tarihinde başlıyor. Bu tarih, İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgeleriyle birlikte Tokat’ta da av sezonunun açılacağını işaret ediyor. Peki, bu sezonda avcıları neler bekliyor? İşte detaylar!

Av Sezonu Tarihleri ve Bölgeler

Tarım ve Orman Bakanlığının açıklamasına göre, 2024-2025 av sezonu farklı bölgelerde farklı tarihlerde başlayacak:

10 Ağustos 2024: Ege ve Marmara bölgeleri (Manisa, İzmir, Aydın, Uşak, Muğla, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Bilecik, Yalova, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ)
24 Ağustos 2024: Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgeleri (Tokat dahil)
31 Ağustos 2024: Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri

Bu tarihler, avcılık sezonunun her bölgede belirli bir sıraya göre açılmasını ve avcıların avlanma süreçlerini buna göre planlamasını sağlıyor.

Tokat’ta Avlanacak Türler

Tokat’ta ve diğer bölgelerde av sezonu bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avıyla başlayacak. Her avcının, avlanma sırasında belirtilen türler dışında avlanmamaya özen göstermesi gerekiyor. Ayrıca, avcılık kurallarına uymak, hem doğayı korumak hem de sürdürülebilir avcılık için büyük önem taşıyor.

Avlanma Günleri ve Kurallar

Açıklamada belirtilen karara göre, av sezonunda çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller dahil) av yapılabilecek. Yaban domuzu ve 1. grup kuşlar ile 3. grup kuşların avı ise ilave olarak salı günleri de yapılabilecek. Bu günlerde avlanma yapacak olan avcıların, belirlenen kurallara uyması ve gerekli izinleri alması gerekiyor.

Av İzinleri ve Belgeler

Avcıların, avlanma hakkını elde edebilmesi için öncelikle avcılık belgesi almaları gerekiyor. Bununla birlikte, avlanma izin ücretinin Tarım ve Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüğü (Doğa Koruma ve Milli Parklar) il şube müdürlüklerinin döner sermaye işletmesine ait hesaplara yatırılması gerekiyor. Avcılar, Avlak Yönetim Bilgi Sistemi’nden (AVBİS), Avcı Avlakta mobil uygulamasından (AVA) veya 0850 888 06 06 numaralı çağrı merkezinden gerekli izni aldıktan sonra genel ve devlet avlaklarda avlanabilecekler.

Bakanlıktan Tokat’a Müjde: Dev Alım Yapılacak! Bakanlıktan Tokat’a Müjde: Dev Alım Yapılacak!

Doğal Dengeyi Korumak

Avlanma faaliyetlerinde doğal dengeyi korumak büyük önem taşıyor. Bu nedenle, avcıların belirtilen kurallara sıkı sıkıya uyması ve avlanma sırasında çevreye duyarlı davranması gerekiyor. Sürdürülebilir avcılık için, avcıların etik kurallar çerçevesinde hareket etmeleri ve avlanan türlerin popülasyonuna zarar vermemeleri gerekiyor.

Tokat’ta yeni av sezonu 24 Ağustos’ta başlıyor ve avcılar bu tarihte avcılık faaliyetlerine başlayabilecekler. 

Muhabir: Murat Onur