Bazen yemek sonrası bazen de durduk yerde canınız ille de tatlı mı çekiyor? Üstelik son zamanlarda bu bir alışkanlık haline mi dönüştü? Tam da yaz aylarında ince ve fit olmak isterken, önce masumane başlayıp zamanla tehdide dönüşen tatlı yeme isteğine nasıl karşı koyacağınızı bilemiyor musunuz? Umutsuzluğa kapılmayın!
Yaz ayları yaklaşırken fit ve sağlıklı kalmak isteyenler için tatlı krizleri büyük bir engel oluşturabilir. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Nur Erdoğan, tatlı isteğinin bazen henüz tanı konulmamış diyabetin ilk belirtisi olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle düzenli kan testleri yaptırmak, vücuttaki hastalıkları öğrenmek veya vitamin ve mineral eksikliklerini saptamak açısından önemlidir. Eğer tatlı isteğinin altında ciddi bir sağlık sorunu yatmıyorsa, günlük yaşam alışkanlıklarınızda yapacağınız bazı basit ama etkili değişikliklerle tatlı krizini önleyebilirsiniz.
Tatlı Krizlerini Önlemenin 8 Etkili Yolu
Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Erdoğan, tatlı krizini yenmenin 8 püf noktasını sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
• Meyve ile tatlandıracağınız yoğurt/süt tüketin
Canınız tatlı çektiğinde mevsim meyvesi ile tatlandıracağınız bir kase yoğurt tercih edin. Bu karışım hem tatlı isteğinizi giderecek hem de kan şekerinizin aniden yükselmesini ve sindirim sürelerini uzatarak daha hızlı acıkmanızı önleyecektir.
• Mutlaka ara öğün yapın
Uzun süreli açlıklarda kan şekeri düşer ve bu vücutta tatlı isteği şeklinde algılanabilir. Bu nedenle beslenmenize ara öğün ekleyerek kan şekeri dengesini sağlayabilir ve canınızın tatlı çekmesini engelleyebilirsiniz.
• Yeterince su içmeyi ihmal etmeyin
Beyinde susama ve acıkma aynı yerden kontrol edilir. Bu nedenle bazen susuzluk hissi, açlık veya tatlı isteğiyle karıştırılabilir. Su tüketimini yeterli miktarda yapmak gereksiz kalori alımının da önüne geçmek için en sağlıklı yöntemdir.
• Basit karbonhidrattan uzaklaşın
Beslenmenizde glisemik indeksleri düşük olan beyaz un ve şeker gibi basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlara yer vererek kan şekerinizin daha yavaş yükselmesini destekleyebilirsiniz. Tam buğday, sebze, kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidratlar kan şekerinizin daha yavaş yükselmesine yardımcı olurken tatlı isteklerini de engeller.
• Yeterli ve kaliteli uyuyun
Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Erdoğan “Yapılan çalışmalar 5 saat ve daha az uyumayı şekerli içecek tüketimiyle ilişkili buluyor. Çünkü uykusuz kalınca günlük enerjimiz düşüyor ve onu toplamak için sürekli atıştırmalık tüketiyoruz. Tatlı isteği ya da atıştırma yanılgısına düşmemek için uykunuzu aldığınıza, yeterli ve kaliteli uyuduğunuza emin olun” diyor.
• Posalı besinler tüketin
Besinlerde yer alan posa (lif) midenin boşalmasını geciktirerek daha uzun süre tok kalmayı sağlar. Kan şekerinin ani yükselmelerini de engelleyerek hep aynı seviyelerde olmasını ve tatlı isteğini engellemeye yardımcı olur.
• Çay ve kahve yerine bitki çayını tercih edin
Çay ve kahve gibi alışkanlıklar tatlı atıştırmalıkları hatırlatır. Herhangi bir mide, bağırsak, böbrek veya tansiyon hastalığınız yoksa çay ve kahve yerine günde bir fincan kadar bitki çayı (içine tarçın kabuğu, karanfil katarak) tüketerek tatlı isteğini bastırabiliriz.
• Düzenli sağlık kontrolünüzü yaptırın
Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Erdoğan “Tatlı isteği bazen henüz tanı almadığımız diyabet hastalığının ilk belirtilerinden de olabilir. Bu nedenle düzenli kan testi yaptırmak; vücudumuzdaki hastalıkları öğrenmek ya da eksikliğini yaşadığımız vitamin ve mineral eksikliklerini saptamak açısından çok kıymetlidir” diyor.
Sağlıklı Bir Yaşam İçin Adımlarınızı Atın
Beyza Nur Erdoğan, tatlı krizlerini önlemenin mümkün olduğunu ve bunun için yukarıdaki adımları takip etmenin yeterli olacağını belirtiyor. Ayrıca, tatlı isteğinin altında yatan nedenlerin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle, düzenli sağlık kontrolleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi büyük önem taşıyor.
Tatlı İsteğinin Sağlık Sorunlarıyla İlişkisi
Tatlı isteğinin bazen ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğini unutmamak gerekir. Özellikle diyabet riski taşıyan kişilerin düzenli kan testi yaptırmaları ve beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeleri önemlidir. Bu sayede, olası sağlık sorunları erken dönemde tespit edilerek gerekli önlemler alınabilir.