Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) tarafından üretimi gerçekleştirilen balların hasadı yapılmaya başlandı.
Yapılan bal hasadı törenine TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rasim Koçyiğit, Rektör danışmanları ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü katıldı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz yaptığı açıklamada Tokat’ın bir tarım kenti olduğunu Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinin de Tokat tarımına gerekli destekleri verdiğini söyledi. TOGÜ'nün ulusal, yerel kalkınmaya katkı anlamında önemli işler ürettiğini belirten Rektör Yılmaz, TOGÜ’nün fide, patates, bal, asma fidanı, balıkçılık ve tavukçuluk gibi alanlarda üretim yaptığını, üreticilere dağıtım yapıldığını ifade etti.
Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yıl içerisinde birçok proje gerçekleştirildiğini kaydeden Yılmaz çalışmalarından dolayı merkezimize teşekkür etti.
75 KOVANLA BAŞLADILAR SAYI 200 KOVANA ÇIKTI
Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İrfan Oğuz yaptığı açıklamada, “2024 yılı arı sezonunda Mart ayında 75 arılı kovanla çalışmalarımıza başladık. Nisan ve Mayıs aylarında arıların bakımları yapılarak koloni sayımızı 200 kovana çıkardık ve Haziran'ın ilk haftasında Tokat ili Çayören köyüne bal üretimi için arılarımızı götürdük” dedi.
YAKLAŞIK 2 TON BAL ÜRETİMİ YAPILDI
Ağustos ayının ilk haftasından başlayarak hasadın yapıldığını kaydeden Oğuz, 160 kovan balın ayrıştırılma işleminin yapıldığını söyledi. Yayladaki kovanların iki hafta içerisinde getirileceğini belirten Oğuz, yaklaşık 2 ton bal üretiminin yapıldığını söyledi. Bu süreç sonrasında arıların bakımlarının yapılarak kış aylarına hazır hale getirileceğini ifade etti.