Tokat Batı yaz- kış demeden tüketilen, içerisindeki mercimek ve yeşilliğiyle oldukça faydalı soğuk yenen bir lezzet. Hamam kültürünün de yaygın olduğu Tokat'ta özellikle hanımlar, soğuk yenen bu sulu lezzeti hamamlarda tabiri caizse kazanla sıkça tüketiyor.
Adını yeniliş şeklinden alıyor
Tokat'ın yöresel yemeklerinden biri olan bat , adını yeniliş şeklinden alıyor. Bat yemeğinin sulu olması ve içine ekmek batırılıp yenmesi isminin bat olarak anılmasını sağlamış. Kimi ilçelerde "bad" olarak da söyleniyor.
Bu yemek nasıl oluşmuş?
Tokatlıların vazgeçemediği bu yemeğin nasıl oluştuğuna dair hikaye de merak ediliyor. Bir rivayete göre hamile bir kadın mercimekli, salçalı, yeşillikli, baharatlı bir şeyler yemek istemiş ve o an evinde ne varsa hazırlamış, Bat yemeği de o günden bugünlere gelen bir yöresel lezzete dönüşmüş.
Tokat Batı yapılışı:
Mercimek bir tencerede haşlanır ve soğuması için bekletilir. Düğü sıcak su ile ıslatılır. Daha sonra mercimek ve düğü, salça ve suyla karıştırılır. Bu karışım çorba kıvamındadır. Bir tarafta domatesler küçük küçük doğranır, diğer yandan cevizler bir havanda dövülür, soğan, maydanoz, dere otu, reyhan ince ince kıyılır. Tüm malzemeler salça ile karıştırılır. Son olarak tuz ve biber eklenir. Bağ yaprağı ve köy ekmeğiyle servis yapılır.