Tokat’ın 9 kilometre  kuzeydoğusunda, Gümenek Mevkii'nde bir tepe üzerinde bulunan Komana Antik Kenti'ne ait olduğu düşünülen 8 adet gri sütun, kent merkezinde bulunan tarihi Ali Paşa Camii'nin ön cephesinde dikkat çekiyor. 

Tokat Haberali Paşa2Bosnalı Ali Paşa Enderun’dan yetişmiş bir isim. II. Bayezid’in kızı, Selçuk Sultan’ın kızından torunu olan Fatma Sultan ile evlenen Ali Paşa, çeşitli saray ağalıklarında bulunduktan sonra, Erzurum (3 defa) Karaman, Bağdat, Sivas ve Anadolu Beylerbeyliklerinde görev yaptı.

Tokat’ın Güzellikleri Michelin Rehberi'nde Tokat’ın Güzellikleri Michelin Rehberi'nde

Ali Paşa Erzurum Beylerbeyi iken 2 Haziran 1572 tarihinde hastalanarak vefat etmiştir. Temerrüd Ali Paşa, Erzurum Beylerbeyi olduğu sırada Sivas Defterdarı oğlu Mustafa Bey’in vefat etmesi üzerine Tokat’ta bir türbe ve yanına bir cami yapılmasını istemiş. Ancak caminin bitmesine yakın Ali Paşa vefat etmiştir. 
Tokat Haberali Paşa1ALİ PAŞA VEFAT EDİNCE CAMİ İNŞAATINDA MADDİ SORUNLAR YAŞANDI
Ali Paşa'nın  vefat etmesi üzerine ortaya çıkan maddi sorunlar sebebiyle, doğu ve batı tarafındaki duvar kalıntılarından anlaşıldığı üzere son cemaat yerinin dıştan ikinci bir kademe ile kapatılması planlandığı halde bundan vazgeçildiği biliniyor. 
Tokat HabergariplerGaripler Camii

3 AYRI CAMİDE SÜTUN VE SÜTUN BAŞLIKLARI YER ALIYOR
Tokat il merkzinde bulunan bu tarihi caminin inşaatıyla ilgili dikkat çeken bir başka detay daha var. Ali Paşa Camii’nin inşasında kullanılmış 8 adet gri sütunun kentteki Komana Antik Kentine ait olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca yine Tokat kent merkezinde bulunan Ulu Camii ve Garipler Cami'lerinde kullanılmış olan sütun ve sütun başlıklarının da Komana Antik Kenti'nden getirilmiş olması olasılıklıdır. Tokat Haberulu Cami

Muhabir: Mihriban Koçaker