Tokat’ta kapısına uzun bir süredir kilit vurulu olan tarihi hamamlardan Sultan Hamamı restore edilerek hizmete sunuldu. Cami-i Kebir Mahallesi’nde bulunan Mustafa Ağa hamanın restorasyonu ise devam ediyor. Tarihi hamamlar arasında restore edilmeyi bekleyen tek hamam Erenler Mahallesi’nde bulunan Paşa Hamamı kaldı. Mülkiyet sahibi tarafından onarımı yapılamayan hamamın tekrar fonksinonuna kazandırılması bekleniyor.

Tokat Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Gökrem, büyük bir hazine olan tarihi eserlerin ortaya çıkarıldığı Sulu Sokak Çarşısı’nda hamam kültürünün yeniden canlandığını söyledi. Tarihi hamamlar içinde sadece Paşa Hamamının kaldığına dikkat çeken Gökrem, "Paşa Hamamının sahibi restorasyon için beklediği desteği alamadı. Maliyet çok yüksek çıktığı için yıllardır hamam kapalı” dedi.


Tokatlının hamam kültürüne sevdası olduğunun altını çizen Başkan Gökrem, “Bu hamamında restore edilerek yaşatılacağına inanıyorum. Gelin, damat hamamları en güzel geleneklerimizden birisi. Mahalle hamamların tekrar açılması ile bu kültürümüz yeniden canlanacak" diye konuştu.

TOKAT PAŞA HAMAMI

İvaz Paşa Mahallesinde, Sulu Sokak'ın bitiminde Paşa Han ‘ın hemen üzerindeki dört yol ağzındadır. Giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre; II.Murad'ın lalası ve veziri Yörgüç Paşa tarafından H.838(M.1436) yılında inşa ettirilmiştir. Tek hamam olarak inşa edilmiş yapı, kuzey-güney doğrultulu dikdörtgen bir alan üzerinde yer almaktadır. Dört eyvanlı ve dört halvetli plan tipindedir. Soyunmalık, soğukluk, sıcaklık, su deposu ve külhan bölümlerinden oluşmaktadır. Kuzey cephedeki kapıyla girilen soyunmalık kısmı, ortadaki kubbe yanlardaki beşik tonoz örtülü üç bölümden ibarettir. Dikdörtgen soğukluk kısmı; ortadaki bölüm pandantif geçişli kubbe, onun batısındaki bölüm tromp geçişli kubbe, doğusundaki beşik tonoz örtülü bölümle kuzeyindeki tonoz ve kubbeyle örtülü tuvaletten oluşan dört bölümlü bir plana sahiptir. Sıcaklık kısmında ise eyvanlar beşik tonoz, halvetler kubbe ile örtülüdür. Güney cephede beşik tonoz örtülü külhan yer almaktadır. Hamamın soyunmalık kısmı kemerli pencerelerle aydınlatılmaktadır. Hamamın beden duvarları moloz taşla inşa edilmiştir. Kapı ve pencere sövelerinde kesme taş, soyunmalık kısmının pencere kemerlerinde tuğla kullanılmıştır.1948 yılında Vakıflar tarafından restore edilmiştir.

Editör: Haber Merkezi