Kovan içi sıcaklığın yükselmesi arıların yavrulama faaliyetlerinin düşmesine neden olurken üretilen bal miktarın da düşmesine neden oluyor. Hobi olarak arıcılık faaliyetiyle uğraşan Sefa Öztürk, geçen yıla oranla bal üretiminin bir miktar düştüğünü belirterek bazı arıcıların strafor köpük ve ağaç dallarıyla önlemler almaya çalıştığını söyledi.
Hava sıcaklığının yüksek olması yavrulamayı azalttı
Kavurucu sıcakların arıcılık faaliyetlerini olumsuz etkilediğini belirten Sefa Öztürk, "Kovan içi sıcaklığının yüksek olması arıların yavrulamalarını olumsuz etkiledi. İnsanlara şifa kaynağı olan bir şey üretmeye çalışıyoruz, şifa olsun diye üretiyoruz. O yüzden de bizim için miktar önemli değildir. Geçen yıla nazaran bu yıl arasında çok fazla bir fark olduğunu söyleyemem ama geçen yıl hava biraz daha mevsim normallerinde seyrederken bu sene biraz daha sıcak günlerden geçiyoruz. Bu fazla sıcaklardan dolayı da içeri de olumsuz etkileniyor. Çünkü içeride bir yavru faaliyeti var. Hava belli bir sıcaklığa ulaştığında kovan için sıcaklık belli bir dereceye geçtikten sonra içerideki bu yavru faaliyetleri bozuluyor. Yavru faaliyetleri de bozulduğu için genç nüfus kovan içerisinde devam etmiyor. Diğer ihtiyarlayan arılarda ömrünü tamamladıktan sonra ölüyor. Arkadan gelmediği için bal miktarını olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzluklardan kovanlarımıza strafor köpük yardımıyla yalıtkanlık sağlayabiliriz, üzerine böyle çeşitli dallardan otlardan çardak yapıp gölgelenmesini sağlayabiliriz. Kovanlarımızın tabanlarında havalandırma delikleri açıp içeride bir hava sirkülasyonunun olmasını sağlayabiliriz" diye konuştu.
Kaynak: İHA