Tokat’ta kavurucu yaz sıcaklıklarından bunalanlar, serinlemek için farklı arayışlar içerisine giriyor. 40 dereceye ulaşan dış sıcaklıklardan kaçmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerden biri de Ballıca Mağarası. Özellikle astım hastalarının rahat nefes almak için sıklıkla ziyaret ettiği mağara, 18 derece sabit sıcaklığı ve bol oksijenli havasıyla serinlemek isteyenlerin ilk durağı oluyor.

A W697473 06

Doğal Bir Müzede Gizemli Yolculuk

Dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri olan Ballıca Mağarası, 680 metre uzunluğu ve 95 metre yüksekliği ile ziyaretçilerini büyülüyor. Mağaranın henüz ziyarete açılmamış ve keşfedilmemiş bölümleri, merak uyandıran bir gizemi koruyor. Yaklaşık 3.4 milyon yıllık bir geçmişe sahip olan bu doğa harikası, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Mağara, tüm bilinen mağara oluşumlarına sahip olmasının yanı sıra, uluslararası öneme sahip Soğan Sarkıtları ile de dikkat çekiyor.

A W697473 01

Tokat Gelişime Açık Bir Kent Tokat Gelişime Açık Bir Kent

Ballıca Mağarası’na Nasıl Gidilir?

Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Ballıca Köyü’nde yer alan Ballıca Mağarası, deniz seviyesinden 1.085 metre yükseklikte bulunuyor. Pazar ilçesinden Ballıca Mağarası’na ulaşan 8 kilometrelik yol, Kral Yolu’na bağlanan ve Selçuklu dönemine ait tarihi bir köprünün yanından geçiyor. Mağaraya ulaşım sırasında Mahperi Sultan Kervansarayı gibi tarihi yapılar da ziyaret edilebiliyor.

Ballıca1

Mağaranın Eşsiz Atmosferi

Ballıca Mağarası’nda, ziyaretçilerin gezebileceği 8 salon bulunuyor. Ortalama 18 derece sıcaklık ve %54 nem oranına sahip mağara, astım hastalarının rahat nefes almasına olanak tanıyor. Mağaranın içindeki Havuzlu Salon ise farklı bir atmosfer sunuyor. 20°C sıcaklık ve düşük nem oranına sahip olan bu salonda, damlataşları oluşturan kalsit kristalleri, pul pul kabarmış bir görünüme sahip.

A W679354 02

Tarihin İzlerini Taşıyan Yapılar

Havuzlu Salon’da yer alan dikdörtgen yapı, geçmiş dönemlerde mağaranın kullanımına işaret ediyor. Bu yapının harç kullanılarak inşa edilmiş olması, Ballıca Mağarası’nın tarih boyunca farklı amaçlarla kullanıldığını gösteriyor. 1987 yılında başlatılan araştırma ve haritalandırma çalışmaları, 1995 yılında yapılan yürüyüş yolları ve ışıklandırma çalışmaları ile desteklenmiş ve mağaranın günümüzdeki halini alması sağlanmıştır.

A W679354 03

Tokat’ın Doğal Hazinesi: Ballıca Mağarası

Ballıca Mağarası, Tokat’ın en önemli turistik değerlerinden biri olarak her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Serin ve bol oksijenli havası, doğal oluşumları ve tarihi yapılarıyla bu mağara, doğa ve tarih meraklıları için eşsiz bir destinasyon sunuyor.

 A W679354 01

 

Muhabir: Burhan Arar