Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat'ı kapsayan TR83 Bölgesi'nde kalkınma yolculuğunda öncü bir rol üstleniyor. Son 15 yılda 3,9 milyon TL proje desteği ve 7,2 milyon TL'lik yatırımla bölgesel kalkınmayı hızlandıran OKA, özellikle Tokat'ta turizm sektöründe mekânsal dönüşümleri teşvik ediyor.

Kapsamlı Dönüşüm ve Yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinasyonunda hareket eden OKA, bölgedeki bin 200 projeyi destekleyerek turizmden imalat sanayisine kadar geniş bir yelpazede dönüşüm sağladı. Tokat, bu çalışmaların merkezinde yer alarak, turizm ve sosyal kalkınmada önemli bir dönüşüm yaşadı.

Uluslararası Kaynakların Bölgeye Kazandırılması

OKA, 54,3 milyon avro değerindeki AB kaynağını bölgeye çekerek, "En Fazla Uluslararası Kaynağı Bölgesine Çeken Kalkınma Ajansı” unvanını elde etti. Bu başarı, bölgedeki gelişimi ve kalkınmayı daha da ivmelendirecek.

Yenilik ve İvme

2024 yılına odaklanan OKA, genç istihdamı, katma değerli üretim, ihracat ve girişimcilik gibi alanlarda yeni projelerle bölgenin potansiyelini maksimize etmeyi hedefliyor. Turizm, imalat sanayi ve girişimcilik ekosistemi üzerinde yoğunlaşacak programlarla Tokat ve diğer illerde ekonomik ve sosyal dönüşüm süreci hız kazanacak.A W176565 02 Tokat Haber

Bölgesel Kalkınma ve Kadın Gücü

OKA, 2024 yılını "Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı" teması etrafında şekillendiriyor. Bu odak, özellikle kadınların iş gücüne katılımını artırarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bölgenin, ülkenin kalkınma hedeflerine katkısını devam ettirmek üzere OKA olarak gayretle çalışmaya devam edeceklerini söyleyen OKA Genel Sekreter Vekili Mehlika Dicle, “Cumhuriyetimizin 100. yılında Bölgesel Kalkınmanın Yüzyılı olacak bir sürecin başındayız. Bölgelerimizin potansiyellerinin harekete geçirilmesi, kendilerine özgü imkân ve kabiliyetlerinin yenilik temelinde geliştirilmesi, bölge dirençliliklerinin artırılması ve afet sonrası ekonomik ve sosyal iyileşmenin sağlanması yoluyla ülkemizin dengeli kalkınmasına azami katkının sağlanması ile bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması temel amacı ile tüm Ajanslarımız çalışmalarını yürütmeye devam edecektir. Yılın ilk 3 aylık dönemini geride bıraktık. Mart ayının başında ilan ettiğimiz Fizibilite ve Teknik Destek Programları ile yatırım, üretim, istihdam, ihracat temelinde bölgemizin kalkınmasına yönelik proje portföyünü geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bölgemizde sayıları her geçen gün artan organize sanayi bölgelerine yeni özel sektör yatırımlarının kazandırılması kadar yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik altyapı projeleri de önem arz ediyor. Önümüzdeki beş yıl gündemimizde yer alacak ikiz dönüşüm başlıkları yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm ajansımızın da önemli gündem maddeleri arasında yer alacak” dedi.


 

Kaynak: İHA