Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (OKTAEM) koordinesinde Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte; Kömeç köyünde Samuray Arısı salımı yapıldı. Ayrıca Merkez ilçe Gümenek köyü, Niksar ilçesi Yolkonak Kasabası, Erbaa ilçesi Gökal Kasabası, Turhal ve Pazar ilçelerinde de olmak üzere toplamda bin adet faydalı böcek salımı yapıldı.
Programa Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, TOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Rüstem Cangi, Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Yanar, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Boz, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin, teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı.
DOĞADA FAYDALI BÖCEK ÇIKIŞLARI SAĞLANIYOR
Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, 300'ün üzerinde bitkiyi olumsuz etkileyen Kahverengi Kokarca zararlısına karşı Parasitoid denilen halk arasında Samuray Arısı olarak bilinen böcek ile mücadeleyi anlattı. Şahin, "Burada böcek kendi yumurtasını zararlının yumurtasının içine bırakmaktadır ve böylece doğada zararlı böcek yerine faydalı böcek çıkışları yapılmaktadır. Çünkü biz bütün arazileri kontrol etsek de ağaçların üst kısmında zararlı böcek yine yumurtasını bırakabiliyor. Burada amacımız, biyolojik mücadele etmenini kullanarak oralara da ulaşabilmektir" dedi.
HAYVANLAR VE İNSANLAR ÜZERİNDE ZARARI YOK
Kahverengi Kokarca zararlısının doğada kolay kolay aç kalmayan bir böcek türü olduğunu söyleyen Şahin, "Özel ağız yapısı sayesinde bitki dokularını emerek besleniyor. Meyve ve sebzelerde kalite ve üretim kaybına sebep olmaktadır. Ancak hayvanlar ve insanlar üzerinde zarar oluşturmamaktadır. Sadece ufak tefek alerjilere, belki bazı ciltlerde reaksiyon gösterebilir. Onun haricinde ısırma veya sokma gibi davranışları yok." dedi.
AVRUPA'YA DA BULAŞTI! TÜRKİYE MÜCADELEDE ERKEN DAVRANDI
Doğaya salınan parasitoidlerin de insan, hayvan ve özellikle bal arıları üzerinde hiçbir yan etkisi bulunmadığını söyleyen Orhan Şahin, "Samuray arıları, Kahverengi Kokarca zararlısının doğal düşmanıdır. Zaten böceğin bulunduğu yerlerde doğal olarak bulunan bir böcektir. Kahverengi Kokarca Avrupa'ya da bulaştı ve yayılmaktadır. Bakanlığımız mücadele için bu konuda önce davranarak parasitoid böceğin hızlıca işlemlerden geçirilerek salınmasında büyük rol oynadı." diye konuştu.
RUHSATLI BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ KULLANIN
İl Müdürü Orhan Şahin, çiftçilerin bu zararlı böceği bahçelerinde gördüklerinde ruhsatlı bitki koruma ürünlerini kullanması gerektiğini belirterek, "Bu zararlı ile mücadelede vatandaşımıza da görev düşmektedir. Kendi bahçelerinde yoğunluk gördüğünde ilgili kurumlara danışarak ilaçlama yapabilirler. Sonuç olarak biyolojik mücadele metodu ile ilaçlama maliyeti düşürülmekte, doğal denge, insan ve çevre sağlığı korunmuş olacaktır" ifadelerini kullandı.