Kadir Özbilgin Yazdı: “Gelecekte Tokat Paneli” Hakkında… (3) Kadir Özbilgin Yazdı: “Gelecekte Tokat Paneli” Hakkında… (3)

Kuşburnu genel olarak Gül Meyvesidir. Halk arasında Yabangülü, Şillan, Deligül, Gülburnu, Gülelması olarak da bilinir. Toplanan kuşburnuları çay olarak tüketildiği gibi marmelat olarak da sofralarda yerini almaktadır. Tokat'tan alınacak önemli hediyeliklerden biridir.

Tokat’ın yöresel meyvelerinden biri olan kuşburnu; C vitamini bakımından oldukça zengindir. Her mevsim tüketebilmek için yapılan kuşburnu marmelatı, Tokat'ta özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez vitamin deposu. 

Tokat Haberkuşburnu (2)Tokat Kadın Kooperatifleri başta olmak üzere Tokat'ta kuşburnu üretimi yapan birçok marka da bulunuyor. Doğal, katkısız koruyucu içermeyen kuşbrnu marmelatlarına rağbet çok. Özellikle çocuklar için sağlıklı olması nedeniyle anneler çocuklarına kuşburnu marmelatı yedirerek sağlıklarına büyük katkı sunuyor. 
Peki kuşburnu marmelatı nasıl yapılır? İşte size pratik bir tarif: 
Tokat Haberkuşburnu (1)-1Malzemeler:
1 kilo kuşburnu
2 su bardağı şeker
2-3 litre su
Kuşburnu marmelatı yapılışı:
Öncelikle sapını ve uç kısımındaki tüplü kısmlarını küçük bir bıçak yardımıyla kesin.
İki ucunuda ayıkladıktan sonra kuşburnularımızı güzelce yıkayalım.
Ve düdüklü tencereye alalım.
Üzerine 1,5 litre su ekleyip yumuşayana kadar haşlayalım.
İyice yumuşadığına emin olduğumuzda kuşburnuyu tencere içerisindeyken ezelim.
Süzgeçten geçirelim. Ezdiğimiz kuşburnu çekirdeklerini tencereye tekrar alıp  1,5 litre su ekleyerek iyice karıştıralım  tekrar süzgeçten geçirelim. Süzme işlemi tekrarlandıktan sonra kaynamaya hazır olan kuşburnu püresine 2 su bardağı şeker ekleyerek ocağa alalım. Bir taşım kaynayınca üzerindeki köpüğü alarak 1 buçuk saat boyunca orta ateşte arada bir karıştırarak kontrollü şekilde pişirelim. İri köpükler oluşup kıvam alınca olmuş demektir Kuşburnu Marmelatı sıcakken kavanozlara döküp kapağını kapatalım.

Muhabir: Mihriban Koçaker