Yaklaşık 6bin yıllık geçmişe sahip Tokat’ta ilk intiharı gerçekleştiren kimdi? Sorusunun yanıtı bilinen tarihte M.Ö. 63 yılı olarak çıkıyor.

Tokat tarihinin ilginç olayları arasında yer alan bu intihar olayı Gümenek’te gerçekleşiyor ve o tarihlerde bölge başkent olarak anılıyor.

Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Tokat Komana, MÖ 3. yüzyılda Pontus Krallığı’nın başkenti olmuş ve burada tanrıça Ma’nın tapınağı inşa edilmiş. Bu merkez, Komana Pontika olarak da bilinen Komana adlı antik kentte kurulmuş ve dünyanın en büyük astroloji merkezine ev sahipliği yapmış.

Tapınak, aynı zamanda bir astroloji okulu ve gözlemevi olarak da işlev görmüştür. Burada yetişen ünlü astrologlar arasında Manilius, Antiochus ve Dorotheus sayılabilir. Komana, Roma İmparatorluğu döneminde de önemini korumuş ve imparatorlar tarafından ziyaret edilmiştir. Ancak MS 260 yılında Persler tarafından yağmalanmış ve daha sonra da Hristiyanlık’ın yayılmasıyla önemini yitirmiştir.

Dünya tarihinde çok ender görülen, böylesine güçlü bir karakter sergileyen Mithradates Eupator yaklaşık altmış dokuz yıl yaşamış, elli yedi yıl hükümranlık sürmüş, kırk yıldan fazla Roma'yla çarpışmıştır. Düşmanları tarafından bile zamanının, Pontos hanedanının ve İskender'den sonra gelen kralların en büyüğü olarak tanımlanan Mithradates VI, şüphesiz Roma'nın en tehlikeli ve en amansız düşmanlarından biri olmuştur. VI Mithridates-mitridat MÖ 132-63 yılları arasında yaşamıştır.

Büyük Mithridates Romalılara karşı yaptığı son savaşı kaybeder. Kendisini zehirleyip intirar eden, ancak zehire karşı bağışıklı vücuduna zehir tesir etmez. Bunun üzerine en yakın komutanına kendisini öldürme emri verir. Komutan Bituitus bu infazı gerçekleştirmiştir. Roma kumandanı Pompei onun bu onurlu ölümünün ardından cesedini Sinop’a göndermiş ve kral mezarlığına gömdürmüştür.

Editör: Haber Merkezi