Ev alıp satacaklar dikkat! Bir dönem sona eriyor. 1 Ocak itibarı ile Tokat dahil tüm illerde başlıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen, '3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi' yeni yılla birlikte hayata geçiyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi", 1 Ocak itibarıyla Tokat dahil tüm Türkiye’de uygulanmaya başlıyor. Dijitalleşme ve modernizasyon alanında devrim niteliğinde olan proje ile şehirlerin dijital ikizleri oluşturulacak ve vatandaşların gayrimenkullerle ilgili doğru ve güvenilir bilgiye erişimi kolaylaştırılacak.

Projenin Amaçları ve Getirileri

Proje kapsamında mevcut yapı stokunun tespiti ve takibi yapılacak. Tapu, kadastro, adres ve 3 boyutlu bina verileri üretilerek belediyeler ve diğer kamu kurumlarının veri tabanlarıyla entegre edilecek. Bu sayede şehirlerdeki yapıların mülkiyet ve kullanım durumlarına dair daha doğru bilgiler sunulacak.
Projenin diğer bir önemli yönü ise afet yönetimine katkı sağlaması. Deprem, sel ve heyelan gibi doğal afetlerde risklerin daha iyi yönetilmesine olanak tanıyacak altyapı bu proje ile oluşturulacak. Ayrıca akıllı şehir uygulamaları için de temel bir zemin hazırlanacak.

Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Proje hakkında farkındalık yaratmak ve süreçle ilgili bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından Tekirdağ’da bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda, özellikle kat irtifakı ve kat mülkiyetine konu olan işlemler için kullanılacak "aplikasyon projesi" ve üç boyutlu mimari proje uygulamaları detaylı bir şekilde anlatıldı.
Yetkililer, 3B şehir modellerinin mevcut binaların güncel durumunun takibini kolaylaştıracağını ve belediye işlemlerinde de büyük kolaylık sağlayacağını belirtti. Bu uygulamaların, vatandaşların alım-satım işlemleri sırasında karşılaştıkları birçok problemin önüne geçmesi bekleniyor.

Dijitalleşmenin Öncüsü Bir Proje

3B Şehir Modelleri, yalnızca bireylerin değil, kamu kurumlarının da süreçlerini iyileştirecek. Yeni uygulama ile ev alım-satım işlemlerinde oluşabilecek hatalar en aza indirgenecek, şehirlerin mevcut yapı durumları daha şeffaf bir şekilde izlenebilecek. Böylelikle hem yerel yönetimler hem de vatandaşlar için zaman ve maliyet tasarrufu sağlanacak.

2025 Yılında Yeni Dönem Başlıyor

1 Ocak’tan itibaren, bu yenilikçi uygulama Tokat dahil tüm illerde hayata geçirilecek. Vatandaşlar artık gayrimenkulleri hakkında üç boyutlu, detaylı bilgiye ulaşabilecek. Projenin 2025 yılı boyunca tüm Türkiye’de kapsamlı şekilde uygulanması hedefleniyor.

"3B yapı modelinin oluşturulması zorunlu hale gelecek"

Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürü Hayrullah Akdemir, proje ile şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarıldığını ve vatandaşların yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını kolaylaştırdıklarını söyledi. Proje sayesinde 3 boyutlu bina verilerinin üretilebildiğini aktaran Akdemir, "Teknolojinin ilerlediği günümüzde geleneksel kadastro yöntemlerinin yanı sıra 3 boyutlu kadastro sistem ihtiyacı olan ve bu ihtiyaçların daha fazla arttığı bir dönem yaşamaktayız." dedi.
Akdemir, artan kentleşme ve karmaşık yer mülkiyet alanlarının iç içe geçmesi gibi etkenlerden dolayı iki boyutlu haritaların yetersiz kaldığını ifade etti. 1 Ocak'tan itibaren projenin 81 ilde başlayacağını hatırlatan Akdemir, "'Türkiye Yüzyılı' şiarıyla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olarak teknolojiyi benimseyen, çözüm odaklı yaklaşımlarımızı 3 boyutlu kadastro sistemlerine geçiş sürecini Edirne'de gerçekleştirdik. Pilot çalışmalar tamamen bitmiş durumda. Genel Müdürlüğümüzün talimatlarıyla 1 Ocak 2025 tarihinde 3 boyutlu yapı modellerinin oluşturulması projesi Türkiye geneline yayılarak, yapılacak kat irtifakı ve kat mülkiyetinde 3B yapı modelinin oluşturulması zorunlu hale gelecektir." diye konuştu.

Asgari Ücreti Açıkladı: 25 bin TL hayırlı uğurlu olsun! Asgari Ücreti Açıkladı: 25 bin TL hayırlı uğurlu olsun!

Akdemir, 3 boyutlu kadastro taşınmazlarının hem yatay hem dikey kayıt altına alınmasını sağlayarak, kat mülkiyetinin doğru yönetilmesinde kritik bir rol oynadığını ifade etti. Projenin ülkenin ve kurumların geleceğine yön verecek olmasından dolayı önemli olduğuna dikkati çeken Akdemir, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde paydaşları bir araya getirdiklerini, uygulamalarla alakalı çalışmalar hakkında gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını kaydetti. Toplantıya, Tekirdağ Kadastro Müdürü Namık Kemal Erzurum, Tekirdağ Tapu Müdürü Serhan Demirbilek, belediyelerin teknik personelleri, tapu ve kadastro müdürlüklerinin personelleri ve serbest harita mühendisleri katıldı.

Kaynak: AA