Tokat Belediye Plevnespor Altyapı Koordinatörü Hakan Alpay, Spor Müdürümüz Arif Sağdıç'ın sorularını yanıtladı. Altyapı çalışmalarıyla ilgili önemli detayları paylaşan Alpay, genç sporcuların geleceğine yönelik umut dolu mesajlar verdi.

Hakan Alpay, 2024-2025 sezonunda altyapı koordinatörü olarak göreve başladıklarını ve büyük bir gelişim kaydettiklerini belirtti. Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, MHP Tokat İl Başkanı Mustafa İpek, Belediye Başkan Yardımcısı Recep Bozdemir ve Kulüp Başkanı Ahmet Akcan’ın destekleriyle altyapı faaliyetlerine hız verdiklerini ifade etti.

Üç Kategoride Bölgesel Lig Heyecanı

“Geçen yıl sadece bir kategoride bölgesel lige katılırken, bu yıl üç kategoride yer alıyoruz: U16, U17 ve U19. Bu kategoriler, Tokat’ın gençleri için adeta bir vitrin görevi görüyor. Sporcularımız, kendi yaş gruplarındaki en iyi oyuncularla mücadele etme şansı yakalıyor. Bu deneyim, çocuklarımızın gelişimine büyük katkı sağlıyor,” dedi.

Genç sporcuların deplasman maçlarında elde ettiği deneyimlerden de bahseden Alpay, “Sporcularımız Rize’ye gidip Çaykur Rizespor’un altyapısıyla karşılaşıyor. Bu tür karşılaşmalar, onların hem sportif hem de kişisel gelişimi için büyük bir fırsat sunuyor,” diye konuştu.

Yerel Liglerde Geniş Katılım

Alpay, altyapı çalışmalarını yalnızca bölgesel liglerle sınırlı tutmadıklarını, 11 ile 15 yaş arası sporcular için de yerel liglerde mücadele ettiklerini söyledi. “Amacımız Tokat’ta bir sporcu ordusu yaratmak. Belediye Plevnespor Altyapısı, genç yeteneklerimizin keşfedilmesi ve geliştirilmesi adına öncü bir rol oynuyor,” diyerek altyapıya verilen önemin altını çizdi.

Gelecek Hedefleri

Hakan Alpay, Tokat’ın genç yeteneklerini en iyi şekilde yetiştirmek ve ulusal düzeyde başarı elde edebilecek sporcular yetiştirmek için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

106 Aktif Lisanslı Futbolcumuz Var

Tokat Belediye Plevnespor Altyapı Koordinatörü Hakan Alpay, altyapı takımlarındaki futbolcuların sayısı ve hedefleri hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

Hakan Alpay, altyapıda şu an 106 aktif lisanslı futbolcu olduğunu, ayrıca futbol okulunda da 60 öğrencinin yer aldığını belirtti. “Şu anda U14, U16, U17 ve U19 olmak üzere 4 kategoride mücadele ediyoruz. Ancak Tokat’ta yerel liglerde U15, U13, U12 ve U11 ligleri henüz başlamadı. Hedefimiz, altyapımızdaki futbolcu sayısını 200’ün üzerine çıkarmak,” dedi.

Her Çocuğa Kapımız Açık

Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun altyapıya verdiği desteğe değinen Alpay, "Göreve başlarken bize yöneticilerimizin ve Belediye Başkanımızın verdiği direktif şuydu: 'Bu takım şehrin takımı, her çocuğa kapımız açık olacak. Hiç kimseyi geri çevirmeyeceksiniz.' Bugün de bu prensiple çalışıyoruz. 6 yaşından 19 yaşına kadar her çocuğa spor yapma ve gelişme imkânı sağlıyoruz. Bugüne kadar ‘Bizi antrenmana almadılar’ gibi bir şey söyleyen kimse olmamıştır. Hedefimiz, yetenekli gençlerimizi bu kulüp çatısı altında toplamak ve onları vitrine çıkarmaktır,” ifadelerini kullandı.

200 Oyuncuya Doğru

Alpay, altyapıdaki oyuncu sayısını artırmak ve daha fazla genci sporla buluşturmak için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. "Her kategoride sporcular yetiştirmek, geleceğin başarılı futbolcularını bu topraklardan çıkarmak en büyük amacımız," dedi.

Sporculara Tam Destek

Tokat Belediye Plevnespor Altyapı Koordinatörü Hakan Alpay, altyapıya katılan sporcuların malzeme ihtiyaçlarının kulüp tarafından karşılandığını belirtti.

“Futbol okulundaki öğrencilerimiz hariç, altyapıdaki yaş kategorilerine dahil olan tüm sporcularımızın malzeme ihtiyaçlarını kulüp olarak karşılıyoruz. U11’den U19’a kadar lisansı çıkan her oyuncumuza şort, tişört, yağmurluk, eşofman gibi ihtiyaçlarını tek bir standartta sunuyoruz. Bu, kulübün ciddi bir yapılanmaya gittiğinin göstergesi,” dedi.

Tek Renk, Tek Ruh

Kulüp, altyapıda devam eden gelenekle sporcularına tek renk malzemeler sağlıyor. Alpay, “Antrenmanlarda ve maçlarda oyuncularımızın tek renk forma ve malzemelerle sahaya çıkması, hem disiplin hem de aidiyet duygusunu pekiştiriyor. Bu düzen, önceki yıllardan gelen güzel bir alışkanlık,” dedi.

Futbolun Ötesinde Eğitim

Hakan Alpay, altyapıda sadece futbolcu yetiştirmekle sınırlı kalmadıklarını belirtti. “Amacımız çocuklarımızı yalnızca Türk futboluna değil, Tokat futboluna da kazandırmak. Ancak her çocuk futbolcu olacak diye bir kural yok. Bu nedenle ikinci hedefimiz, onları iyi bir spor izleyicisi, spor yöneticisi veya sporla ilgili bir birey olarak topluma kazandırmak. Her çocuğun buradan kazançla ayrılması bizim önceliğimiz,” dedi.

Alpay, altyapıdaki düzeni ve gelişimi yerinde görmek isteyenlerin antrenmanları ve maçları izleyebileceğini hatırlatarak, bu sürecin yalnızca sahada değil, saha dışında da bir eğitim süreci olduğunu vurguladı.

Futbolda Başarı İçin İstek ve Devamlılık Şart

Hentbolun Yıldızları Tokat’ta Doğa Harikası Ballıca Mağarası ile Buluştu! Hentbolun Yıldızları Tokat’ta Doğa Harikası Ballıca Mağarası ile Buluştu!

Tokat Belediye Plevnespor Altyapı Koordinatörü Hakan Alpay, futbolda başarının sırrının yetenekten ziyade istek ve devamlılıkta yattığını vurguladı. Alpay, yıllar süren deneyimlerinden örneklerle bu görüşünü destekledi.

“Kesinlikle istek ve devamlılık önemli burada. Hatta bunun üzerine kitap da var. Yetenekli mi çok isteyen mi? Cevap: Çok isteyen. Bu işi kim çok ister, kim devamlılık gösterirse, kim düzenli çalışırsa o başarılı oluyor. Bunu açık ve net söylüyorum, yıllarca örneğini yaşadık. 18 yaşında profesyonel futbolcu olamazsın ama istikrarlı bir şekilde çalışmayı bırakmazsan 24-25 yaşında olabilirsin. Bugün ligimizde bunun çok canlı örnekleri var. Yeter ki iste.

Doğru antrenörü bulduysan, özellikle altyapılarda, başarı gelir. Biz çok eskiye gideceğiz ama doğru olanı bulmak için çok uğraştık, çalıştık. Ben kendimi yetiştirmek için çok zorladım. Tokatspor’da antrenörlüğe başladığım yıl 2000’di. Şimdi 2024. Tam 25 yıl geçmiş. Bunun sadece 3-4 yılında dışarıda kaldım. Diğer tüm yıllarda sahadaydım. U11’i de çalıştırdım, profesyonel takımı da. Bu ligde her yaş kategorisinde çalıştım: U12, U13, U14, U15. Şimdi geriye dönüp bakınca şunu anlıyorum: Türkiye’de neden 85 milyonluk bir nüfustan yeterince oyuncu çıkaramıyoruz ama Avrupa’daki 8-10 milyonluk nüfustan Hakan Çalhanoğlu, Mesut Özil, Nuri Şahin gibi yıldızlar çıkıyor? Bunun üzerine düşünmemiz gerekiyor.

Araştırmalarıma göre, Türkiye’de herkes antrenör. Ama sahaya çıktığında bir şey yaptığı yok. Kimse haddini bilmiyor. Çıkıp konuşuyorlar, 'Şunu yapıyorum, bunu yapıyorum' diyorlar. Ancak düdüğü eline alıp, topu önüne koyup, ‘Hadi antrenman yap’ dediğinizde afallayıp kalıyorlar. Ben 20 yılımı bu işe verdim. Türkiye Futbol Federasyonu’ndan oyuncu izleme ve maç değerlendirme anlamında çok şey öğrendim. Federasyon adına, yaş kategorileri ve profesyonel maçlar için hangi antrenör Antalya’ya gidip U14 takımını izler? Ben yıllar önce Tokat’taki seviye ile oradaki seviyeyi kıyaslamak için uğraştım. Kendimi geliştirmek adına bunu yaptım.

Ancak burada bir şey daha söylemek lazım. Beni tanıyanlar bilir; cebimizden harcarız, bu bizim kazancımızdır. Kimseye bunun hesabını vermeyiz. Allah’a şükür kimsenin bir kuruşuna muhtaç değiliz. Türkiye’de antrenörlük hâlâ bir yan meslek. Beşiktaş’ta da böyledir, Tokatspor’da da böyledir, Hakkarispor’da da. Herkes altyapıları ikinci plana atar. Antrenör, evini geçindirmek zorundadır, bu da onun ihtiyacı. Ancak ülkemizde antrenörlüğün gerçek bir meslek olarak kabul edilmesi için hâlâ yıllara ihtiyacımız var.”

Hakan Alpay, altyapıdaki genç oyuncuların gelişimi kadar antrenörlük mesleğinin Türkiye’de hak ettiği değeri görmesi gerektiğini de vurgulayarak, profesyonelliğin önemine dikkat çekti.

Tokatlı Oyuncu Sayısını Artırmalıyız

Tokat Belediye Plevnespor Altyapı Koordinatörü Hakan Alpay, bu sezon U14 kategorisinde oynanan final maçıyla ilgili detayları paylaştı ve altyapı hedeflerinden bahsetti.

“Şimdi biz U14 takımımızın antrenörü Ali Çevirgen hocamız. Sezon başında Ali Çevirgen hocamla biraz önce bahsettiğim konuda konuştuk. Burası Tokat Belediye Plevnespor, şehrin yani merkezin tek profesyonel takımı, markası. Biz en iyi çocukları bu kulüpte toplamak zorundayız. Ancak şunu belirtmek isterim ki kimseye teklif götürmedik. Velisi çocuğu getirdi, aldık. Velisi ya da oyuncu kendi gelmek istedi, aldık. Bizim kapımız herkese açık.

Güzel bir ekip kurduk Ali hocamla. Devamlı toplantılar yapıyoruz. Ali hocam ve yardımcısı Kerem Çetin hocam ile birlikte çalışıyoruz. Ben de ekibin başındayım. Çok güzel bir ekip oluşturduk. Dört grup vardı. Gruplardan ilk iki takım çıkıyordu. Çapraz eşleşmede Erbayspor’la karşılaştık. Erbay’ı geçtik. Daha sonra üçlü finalde Niksar’la oynadık ve güzel bir futbolla galip geldik.

Final maçı ise çok çekişmeli geçti. Gelgitli bir maç oldu. 1-0 öne geçtik. 2-1 geriye düştük. U14 ligi 70 dakika oynanıyor. Maçın 70. dakikasında bir gol atarak eşitliği sağladık. Ancak uzatma dakikalarının 4. dakikasında yediğimiz golle maçı kaybettik. Çocuklarımız kaybetti ama futbolun doğasında bu var. Bugün kaybederler, yarın kazanırlar. Çok yetenekli çocuklarımız var o kategoride.

Amacımız, bu çocukları yaşları ve zamanları geldikçe üst kategorilere taşımak. U15, U16, U17 ve inşallah profesyonel takıma kadar yükseltmek. Şunu da eklemek isterim; 2000 yılında antrenörlüğe başladığımda, Tokatspor o yıl ilk defa şampiyon olmuştu. O kadroda 12-13 Tokatlı oyuncu vardı.

Aradan yıllar geçti. 2007-2008 sezonunda Tokatspor 3. Lig’e düştü. Tekrar şampiyon olarak 2. Lig’e çıktık. O kadroda da 7-8 Tokatlı oyuncu bulunuyordu. Bugün altyapıda yaptığımız çalışmalarla A takım kadrosundaki Tokatlı oyuncu sayısını artırmayı hedefliyoruz. Eğer bu sayıyı artırabilirsek, şampiyonluğa daha yakın oluruz. Amacımız, altyapımızdan yetişen oyuncuların A takımda forma giymesi. İnşallah güzel günler bizi bekliyor.”

Hakan Alpay, final maçında alınan sonucun altyapıdaki genç oyuncular için bir deneyim olduğunu vurgularken, Tokat Belediye Plevnespor’un altyapıdan A takıma kadar uzanan güçlü bir futbol yapısı inşa etmek için çalıştığını belirtti.

Tokat Belediye Plevnespor Altyapısından A Takıma 3 Oyuncu

Tokat Belediye Plevnespor Altyapı Koordinatörü Hakan Alpay, altyapıdan A takım kampına katılan sporcular ve altyapıdaki hedefleri hakkında bilgi verdi.

“A takıma 3 tane futbolcu gitti. Evet. Bunları sayısal olarak çoğaltmamız gerekiyor. Kesinlikle. İki kaleci, bir santrforumuz gitti. Orhan hocamın, yani Orhan Yazıcı’nın takımından U19’dan gittiler. Hemen bu konuda da bilgi vereyim.

Biz sezon başında futbol şube sorumlumuz Mehmet Menderes Önkuzu, sportif direktörümüz Fatih Özdemir ve ben, altyapı koordinatörü olarak, devamlı istişare ediyoruz. Sürekli toplantılar yapıyoruz. Altyapıyla ilgili raporlar sunuyoruz. Bunun öncesinde altyapı hocalarımızla aylık toplantılar yapıyoruz. Üst tarafla ilgili konulara değiniyoruz. Ben, dediğim gibi, antrenman ya da maç kaçırmam. İzlerim, değerlendiririm. Maç performansı kadar antrenman performansı da bizim için çok önemli. Ama bunların yanı sıra istikrar, disiplin ve ahlak en öncelikli konularımız.

A takımımızda, o zamanki eski hocamızla da (Cüneyt Biçer) görüşümüz aynıydı. Şu anki hocamızla da aynı. Hocalarımız müsait olduğunda altyapı maçlarını izlemeye gelirler. Bu sürecin sonunda, oyuncular A takıma bir kişinin takdiriyle gitmiyor. Bu karar 7-8 kişinin ortak değerlendirmesiyle, bir heyet gibi alınan bir karardır.

Örneğin, sezon başından bu yana üçüncü kalecimiz Abdullah, altyapıdan gelmiş bir oyuncu. Abdullah bizim için gurur kaynağı. Devre arasında da hocalarımızın talebiyle bir kaleci daha gönderdik: Koray Aras, 2007 doğumlu. Performansı, kişiliği ve ahlakıyla dikkat çeken bir oyuncu. Bir de forvet oyuncumuz Yağız Orhan’ı gönderdik. Bu oyuncular, disiplinli çalışmaları ve performanslarıyla bu noktaya geldiler. Amacımız, bu sayıları daha da artırmak.

Altyapıda Gelişim ve Zorluklar

U19 kategorisindeki oyuncularımız da bölgesel ligde mücadele ediyor. Bu gruplarda Sebat, 1461 Erzurum, Pazar gibi güçlü takımlara karşı oynuyoruz. Deplasman havasını teneffüs eden çocuklarımız, profesyonel futbolun bir parçası olmayı öğreniyor. Sezon sonunda A takıma giden oyuncu sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bu, istekle, çalışmayla ve disiplinle mümkün.

Ancak altyapıda başarı için tesisleşme de çok önemli. Tokat’ta saha yetersizliği nedeniyle antrenman saatleri gece geç saatlere kadar sürüyor. Uzunburun tesislerinde akşam saat 5’te başlayan antrenmanlar gece 11.30’a kadar devam ediyor. Aynı sahada TOKİ, Gençlik Spor, Yeşilyurt gibi farklı takımlar çalışıyor. Tesisleşme konusunda Tokat’ın bir an önce gelişmesi gerekiyor.

Başka şehirlere gittiğimizde, oradaki tesisleri görünce hayran kalıyoruz. Tokat’ta bu alandaki eksiklerin farkındayız ve yetkililerimizden bu konuda müjdeli haberler bekliyoruz. İnşallah bu ihtiyaçlar kısa sürede karşılanır ve altyapıda daha büyük başarılara imza atarız.”

Hakan Alpay, altyapının hem sportif hem de ahlaki gelişim merkezi olması gerektiğini vurgularken, Tokat Belediye Plevnespor’un gelecekte daha fazla profesyonel oyuncu yetiştireceğine dair inancını dile getirdi.

20C43C38 17Bb 42A3 86B2 60592E126Af8

Diyalog ve İş Birliği Vurgusu

Tokat Belediye Plevnespor Altyapı Koordinatörü Hakan Alpay, altyapı çalışmalarında ilçelerdeki spor adamları ve hocalarla sıkı bir diyalog içinde olduklarını belirtti. Göreve başlamadan önce bu konuyla ilgili yaptıkları hazırlıkları detaylı bir şekilde anlattı.

“Bu çok güzel bir soru sordun Arif abi. Biz bu göreve gelmeden önce, şöyle söyleyeyim, bu görev bize ilk teklif edildiğinde kabul ettikten sonra eski yönetimden Mehmet Elibol, yani Mehmet abiyle bir saate yakın bir sohbetimiz oldu. Tesislerde, o zamanki kendi odasında. Bir saate yakın bir sohbetimiz oldu. Onun da geçmişe dönük bize önerileri, teklifleri ne varsa dinledik.

Oradan sonra Erbaaspor Altyapı Koordinatörleri Ferhat Hocam ve Murat Hocam ile görüştük. Onlarla fikir alışverişinde bulunduk. Buradaki amatör takımlardaki çoğu hocamızla oturduk, sohbet ettik. Zamanımızı gerçekten bunlara ayırdık. Eski futbolculardan, futbol bilgisine saygı duyduğumuz Üstat Ercan Süsoy ile de görüştük. Onun da fikrini aldık. Almadığımız kimse kalmadı diyebilirim. Fikrine değer verdiğimiz herkesin düşüncelerini aldık.

Zaten ‘Ben her şeyi biliyorum’ dersem yanlış yaparım. Hata yaparız. Kim ‘Ben çok biliyorum’ derse en çok hatayı o yapar. O yüzden fikir, fikirden üstündür. Dediğim gibi karşımızdaki fikre de saygı duymamız lazım. Eleştiriye açık olmamız lazım. En iyisini yapmaya uğraşıyoruz. Biz de hata yaparız. İnsanız sonuçta.

İnsanın Olduğu Yerde Hata Olur

Hata olacak ki doğruyu bulalım. Eğer hata yapmazsak doğruyu bulamayız. Eleştiri olacak, hata olacak. Mağlup olacağız ki galip gelmeyi öğrenelim. Mağlup olacaksın, mağlup olacaksın ki galip geleceksin. Oyuncuyu da bu şekilde yetiştireceğiz. Çocuk da hata yapa yapa doğruyu bulacak.”

Hakan Alpay, altyapı çalışmalarının sadece sportif başarılarla değil, eleştirilere açık bir yaklaşımla sürekli gelişim gösteren bir yapıyla mümkün olduğunu vurguladı. Alpay, altyapının her aşamasında fikir alışverişine önem verdiklerini ve bu sayede daha sağlıklı bir yapı inşa ettiklerini belirtti.

Altyapıda Öncelik: Galibiyet mi, Futbolcu Yetiştirmek mi?

Tokat Belediye Plevnespor Altyapı Koordinatörü Hakan Alpay, altyapıda en önemli önceliğin futbolcu yetiştirmek olduğunu vurguladı. Ancak futbolun doğasında galibiyet ve mağlubiyetin de önemli dersler içerdiğini belirterek, bu konudaki düşüncelerini samimi bir şekilde paylaştı.

“Şimdi herkes bu soruya şöyle diyor: Kesinlikle futbolcu yetiştirmek önemli. Ama sonra sahaya gidiyoruz, kenardaki antrenör bağırıyor, çağırıyor, kendini paralıyor. Biz de bunu yaptık zamanında. Gerçekten bağırdık, çağırdık. Ama yıllar bizi olgunlaştırıyor.

Hocam, oyuncu yetiştirmek önemli, kesinlikle. Ben bunu çok hocadan duydum. ‘Bugün bir maç kaybettim ama plancı oyuncumu kazandım’ diyen antrenörler var. Bu sadece lafta değil, yürekten, içten söylenmeli. Mağlubiyette de eğer takım güzel oynadıysa, ‘Bugün Ahmet diye bir oyuncuyu kazandım, müthiş oynadı ama maçı kaybettik, önemli değil’ diyebilmek gerek. İşte o zaman futbolcu yetişiyor.

Düşünün, kalecimiz Abdullah. Dakika 90’a kadar 10 tane gol kurtardı ama dakika 90’da topu elinden kaçırdı. Şimdi Abdullah iyi kaleci mi, kötü kaleci mi? Bence 10 tane kurtarış yapan bir kaleci çok iyi kalecidir. Ama sonuç odaklı bakarsanız 1-0 kaybedersiniz ve sosyal medyada insanlar sadece yenilgiyi görür. O gün Abdullah’ın 10 kurtarışını kimse konuşmaz.

Eskiden bir anım var. U15 ya da U16 kategorisinde Rizespor’la oynuyorduk. Maçı 5-2 kaybettik. Ama o gün takımın hücum performansından büyük zevk aldım. Kaleci hariç oyuna giren çıkan herkes pozisyona girdi. İki tane penaltı kaçırdık, forvetler 3-4 pozisyona girdi. Savunmada hatalarımız oldu ama çocuklar çok genç. Zamanla düzelecek.

Şimdi geriye dönelim. Birkan Yılmaz şu anda Manisa Futbol Kulübü’nde oynuyor. 16 yaşında Tokatspor’da oynatmıştık. Tribünden insanlar bize küfrediyordu. Berkcan’ı oynatıyordum. İnsanlar ‘Hocam bu çocuğu çıkar, çok kötü oyuncu’ diyordu. Şimdi biri 2. Lig’de Kırklarelispor’da, diğeri Manisa FK’da oynuyor. O gün doğru yaptığıma inanıyordum, bugün de inanıyorum.

Bugün Tokat’tan çıkıp Türkiye’nin dört bir yanında oynayan birçok oyuncumuz var. Recep Türköz, Bekir Karadeniz, Eray Yusuf, Ali Can Özer, Kaan Topçu gibi isimler farklı liglerde bizi temsil ediyor. Bekir Karadeniz, PTT 1. Lig’de Pendikspor’da oynuyor ve 60 numarayı giyiyor. Tokat’tan çıkan oyuncuların 60 numara giymesi bizim için ayrı bir gurur.

Bekir’i geçmişte Bedesten Spor’dan aldık. Küçük yaşlarda fiziksel dezavantajları vardı ve fazla oynayamıyordu. Ama sıçrama yaşı olan 17 yaşında kendini gösterdi. U19’da tamamen oynadı ve A takıma yükseldi. Şimdi televizyonlardan izliyoruz. Bizim için büyük bir gurur.”

Hakan Alpay, altyapının öncelikli hedefinin oyuncu yetiştirmek olduğunu, bu sürecin sabır ve doğru yönetimle mümkün olduğunu belirtti. Altyapıda yetişen oyuncuların ulusal düzeyde Tokat’ı temsil etmesi, bölgedeki futbolun geleceği açısından büyük bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.

Hedef Futbolcu Yetiştirmek

Tokat Belediye Plevnespor Altyapı Koordinatörü Hakan Alpay, bu hafta yaşanan farklı kategorilerdeki mağlubiyetlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Alpay, skorların altyapıdaki uzun vadeli hedefler doğrultusunda daha az önemli olduğunu belirterek, oyuncu yetiştirmenin öncelik olduğunu vurguladı.

“Şimdi biz bunları maç maç değil, sezonluk değerlendiriyoruz. Skora üzülüyoruz mu? Üzülüyoruz. Buna en çok da oyuncu üzülüyor, antrenör üzülüyor. Çünkü istediği sonucu göremiyor.

16’dan başlayalım. Maçımız Pazar günüydü, sabah saat 11’de. Uzunburun’da Ordu’yla oynadık. Yağmurlu bir havada iki takım da güzel bir mücadele sergiledi. Maç 2-2 bitti. Son dakikalarda 2-1 gerideydik ama çocuklar mücadele ederek skoru eşitledi. Galip de gelebilirdik, mağlup da olabilirdik. Ancak 16 kategorimizde çok yetenekli, gelecek vadeden 3-4 oyuncumuz var. Beklentimiz bu oyuncuları A takıma çıkarmak.

Şimdi 17 kategorisine gelirsek. Farklı bir mağlubiyet aldık, 12-0 yenildik. Ama bunun çok önemi yok. Erzurum’daki iklim şartları Tokat’la kıyaslanamayacak kadar zordu. Size şöyle bir görüntü göstermek isterdim; karla kaplı, buz tutmuş bir sahada oynadık. Orada oyuncuların ayakta durması bile zordu. Çim sahada buzlanma olduğunda buz pateni gibi bir zemin oluşuyor. Sivri vidalı krampon olmadığında ayakta kalmak imkânsız hale geliyor. Trabzonspor’un U16 lider takımı bile bir gün sonra aynı sahada Erzurum’a karşı 6-0 mağlup oldu.

Bu tür skorlar moral bozucu olabilir ama biz sezonun sonunda 17 takımdan bir oyuncuyu bile A takıma kazandırırsak tüm bu skorlar unutulur.

19 Kategorisi Maçı

19 maçımızda ise başından sonuna kadar oradaydım. Çocuklar güzel oynadı, özellikle ilk yarıda. Golü yediğimiz dakikaya kadar oyunun tek hakimi bizdik. Ancak golü yedikten sonra biraz oyun düzenimiz bozuldu ve düşüş yaşadık. Bu takımda gerçekten çok kaliteli oyuncularımız var. Hedefimiz, U19 takımını ilk üç içine sokup play-off oynatmaktır. Oyuncularımızı milli takım hocalarının radarına sokmayı amaçlıyoruz.

Zaten bu takımdan iki oyuncumuzu A takım kampına göndermiştik. Bu, bizim için gurur verici bir durum. Oradaki futbol şube sorumlumuza, hocamıza ve sportif direktörümüze teşekkür ederiz, çocukları orada değerlendirip şans verdikleri için.

Bugün istediğimiz sonuçlar gelmeyebilir, yarın kazanabiliriz. Sezonun sonunda hedefimiz bu gençlerin başarıya ulaşması. İnşallah her şey daha güzel olur.”

Hakan Alpay, altyapıdaki skorlardan ziyade oyuncuların bireysel gelişimine odaklandıklarını vurgulayarak, altyapı kategorilerinde yer alan gençlerin Tokat ve Türk futboluna kazandırılmasının en önemli hedefleri olduğunu belirtti.

Gümbür Gümbür Geliyoruz!

Tokat Belediye Plevnespor Altyapı Koordinatörü Hakan Alpay, altyapının geleceği ve hedefleri hakkında umut dolu açıklamalarda bulundu. Uzun vadeli bir istikrarla altyapıyı büyütmeyi hedeflediklerini belirten Alpay, altyapı çalışmalarının sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasının önemine değindi.

“Bunun dememiz için şöyle söyleyeyim. İstikrar lazım. Yani uzun vadede çalışmak lazım. Bugün Hakan Alpay var, buradan ayrıldı. Yarın Arif Sağdıç geldi ya da başka biri geldi. Bu düzeni devam ettirmemiz lazım.

Biz ilk geldiğimizde ilk işimiz şu oldu: Futbol okulunu açtık. Futbol okulumuz Uzunburun’daki çim sahada çalışıyor. Hava güzel olduğu zaman tesislerin hemen yanındaki çim sahada, hava bozuk olduğu zaman da sentetik sahada çalışıyoruz. Şu an orada 60’ın üstünde çocuk Cumartesi-Pazar günleri Futbol Okulu’nda eğitim alıyor. Başına 3 tane hoca koyduk. Ben de başlarındayım.

Altyapı sportif direktörü olarak kenarda oturmuyorum. Eşofmanımı giyerim, düdüğümü alırım, sahaya çıkarım. En çok o çocuklarla ilgilenirim. Oradaki tüm hocalarım da, yöneticilerimiz de bunu görür. Giderim 6 yaşından 12 yaşına kadar olan gruba antrenman yaptırırım. Bunun sürekliliği önemli.

Bugün altyapımızda aktif 4 kategoride 106 sporcumuz var. TFF kayıtlarına bakabilirsiniz. Amacımız sezon sonunda bu sayıyı 200’ün üzerine çıkarmak. Tokat’ta bu kadar oyuncuya hizmet etmek istiyoruz. Futbol okulundaki çocuk sayısını da 60’tan 100’e çıkarabilirsek toplamda 250-300 oyuncuya hizmet eden bir altyapı olacağız.

Bunlar, yöneticilerimizin bize sağladığı imkanlar sayesinde oluyor. Kendilerine buradan teşekkür ederiz. Amacımız lafta değil, icraatta bunu başarmak. Oyuncu yetiştirmek bizim birinci önceliğimiz. Ama bunu yaparken kimsenin gönlünü kırmadan, incitmeden çalışıyoruz.

İnşallah seneye A takımımızda altyapıdan bir-iki oyuncu daha görürüz. Bir sonraki sene bu sayı artar. Hedefimiz 2000’li ve 2007’de şampiyon olan kadrolardaki altyapıdan yetişen oyuncu sayılarına ulaşmak. Tokat Belediye Plevnespor’umuzu tekrar 2. Lig’de görmek istiyoruz.

Yıllarca Tokatspor’umuz 2. Lig’de oynadı. 3. Lig’i çok az gördük. Gönüller ister ki daha üst liglere çıkalım. 20-30 yıl öncesine dönüp baktığımızda Çorumspor ve Sivasspor 3. Lig’de karşımızdaydı. Şimdi biri Süper Lig’de, diğeri PTT 1. Lig’de.

Bizim amacımız uzun vadede Tokat’taki çocuklara hizmet etmek. Çocukları kötü alışkanlıklardan, televizyon, tablet ve bilgisayar bağımlılığından uzaklaştırarak spor yapmalarını sağlamak. Eğlenmelerini, mutlu olmalarını sağlamak istiyoruz.

Elimizden geldiği kadar bunları başarmaya çalışıyoruz. Hatalarımız yok mudur? Muhakkak olacak. İnsanın olduğu yerde hata da olur. Ama hatalarımızı en aza indirerek Tokat’taki tüm çocuklara hizmet etmek ve oyuncu yetiştirmek birinci önceliğimiz.”

Hakan Alpay, Tokat Belediye Plevnespor Altyapısı’nın sürdürülebilir başarı için planlı ve disiplinli bir şekilde çalıştığını ifade ederek, altyapının Tokat’taki tüm çocuklara bir fırsat kapısı olduğunu belirtti.

Muhabir: Burhan Arar