TEMA Vakfı Tokat Şube Başkanı Oğuzhan Aydın ve doğa gönüllüsü Halil Bakan, gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürü Nurhan İçmez'e madencilik faaliyetlerinin çevreye vereceği zararlar hakkında bilgi verdiler. Ziyarette, maden arama çalışmalarının bölgede yaratacağı olumsuz etkiler detaylı olarak ele alındı. Tokat Merkez'e bağlı Şehitler Köyü (Serkiz) Yaylacık Mevkiinde yapılmak istenen altın madeni arama çalışmaları, yaklaşık 30 köyün su havzasını etkileme potansiyeline sahip. TEMA Vakfı Tokat Şube Başkanı Oğuzhan Aydın, doğa severleri bu çalışmalara karşı mücadeleye davet etti.Whatsapp Image 2024 07 30 At 13.25.26

Arama Çalışmaları Başladı
TEMA Vakfı Tokat Şube Başkanı Oğuzhan Aydın, Topçamba ve Tokal'ın bazı bölgelerinde arama çalışmalarının başladığını belirtti. Aydın, "Şehitler Köyü, Topçam ve Gürlevik Tepesi'nin arka yüzünde yer alıyor ve Erbaa, Niksar Ovası ile Tokat'ın su kaynağını sağlayan büyük orman ve meralarla kaplı. Bu alan 1940 hektarlık bir bölgede altın madeni tehlikesiyle karşı karşıya" dedi. Aydın, bu aramaların çevreye ciddi zararlar vereceğini ve bu nedenle karşı durduklarını vurguladı.

Çeltek: “Türkiye’nin Gündemi Anayasa Değil Ekonomidir” Çeltek: “Türkiye’nin Gündemi Anayasa Değil Ekonomidir”

ÇED Raporu Talebi
Aydın, "Şu anda bu bölgede 29 noktada ön arama yapılıyor. Bu ön aramaların bile çevreye zararlı olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle ön arama için bile ÇED raporu talep ediyoruz. Firmaların yapacakları işlemlerle çevreye ne gibi zararlar vereceğini ve bu zararları nasıl bertaraf edeceklerini görmek istiyoruz. Duyarlı vatandaşlarımızın çevre müdürlüğüne dilekçe vererek bu sürece destek olmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

 Whatsapp Image 2024 07 30 At 13.09.45 (3)

Halil Bakan'dan Çağrı
Tokatili Dernekler Federasyonu önceki dönem başkanı ve doğa gönüllüsü Halil Bakan, Şehitler Köyü'ndeki maden arama faaliyetlerinin izinsiz yapıldığını belirtti. Bakan, "Şu an maden araması yapılan köyün sınırları içerisinde izinsiz bir sondaj faaliyeti var. Yaklaşık 15 gün önce köylülerimiz bu durumu fark etti ve jandarmanın müdahalesiyle izinsiz oldukları anlaşıldı" dedi. Bakan, bölge halkını bilgilendirmek ve desteklerini almak amacıyla muhtarlarla temaslarını sürdürdüklerini ifade etti.Whatsapp Image 2024 07 30 At 13.09.44

Basın Açıklaması ve Halk Desteği
Halil Bakan, "Önümüzdeki cumartesi günü saat 11.30'da Tokat Valiliği önünde bir basın açıklaması yapılacak. Sonrasında sondaj sahasına gidilecek ve orada da bir basın açıklaması yapılacak. Duyarlı vatandaşlarımızın ve dernek üyelerimizin desteklerini bekliyoruz" dedi.

 
 

Muhabir: Mihriban Koçaker