Türbe yıllara meydan okuyor
Tokat'ta halk tarafından Sivri Tekke olarak bilinen Nureddin İbn-i Esentimur Türbesi, Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde yer alıyor. Şehrin ana caddesi üzerinde hergün insan trafiğinin içinde gözle görünen ve yıllara meydan okuyan türbenin tarihi 1300'lü yıllara dayanıyor.
Arapça Kitabede ne yazıyor?
Doğu cephedeki pencere üzerinde bulunan Arapça kitabesine göre, Mart 1314'te vefat eden Emir Nureddin İbn-i Esentimur adına inşa ettirilmiştir. Türbe 1935 yılında restore edilmiştir. Türbe kesme taştan, kare mekan üzerine tuğladan örülmüş sekizgen yıldız planlı pramidal bir külahla örtülüdür.
14. yüzyıla ait bir yapı
Sen Timur Türbesi, Tokat'ın merkezinde bulunan, Moğol emîrlerinden Nûreddin bin Sentimur'un mezarı olarak yapılmış 14. yüzyıla ait tarihî yapı olarak biliniyor.
Moğol Kumandanlarından biriydi
Anadolu'da 13.-14. yüzyılda gerçekleşen Moğol işgali sırasında Moğol ordu kumandanlarından biri olan Esentimur, hükümdarları Gazan Han'ın Müslüman olmasından sonra İslamiyet'e geçip Nureddin adını almıştı.
Türbenin mimari yapısında dikkat çeken detay
1313 yılında Tokat'ta öldü ve çeşitli yönleriyle Anadolu’daki aynı döneme ait diğer yapılardan ayrılan bir türbeye gömüldü. Türbenin mimarisi ve süslemelerinden, yapının Tokat yöresine 13. yüzyıldaki göç dalgasıyla Anadolu’ya gelmiş ustalar tarafından yapıldığı anlaşılıyor.
Demirlengin oğlu Türbesi
Tokat'ın merkezinde bulunan türbe, halk arasında Timurlenk adından benzetmeyle "Demirlengin oğlu Türbesi" ve kubbesi sivri olduğu için "Sivri Tekke" olarak da anılır. Yapının iki satırlık mermer kitabesi hâcet penceresi (türbenin dua etmek için önünde durulan bölüm) üzerinde.