Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki sağlığı Şube Müdürlüğü ile Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünün birlikte organize ettiği Kırsal alanda kadın eğitimleri devam ediyor.
2024 yılı ilk 5 ayında il merkezinde 16 köyde 376 Kadına ve il genelinde 33 köyde 604 Kadın çiftçiye eğitim verilirken eğitimlerle kadın çiftçilere çeşitli konularla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve kene hakkında bilgi veriliyor, ayrıca hayvanları ilaçlama uygulaması da gerçekleştiriliyor.
Tokat'ta, ilkbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte kene ve KKKA vakalarının artış göstermesi üzerine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kadın çiftçileri bilinçlendirmek amacıyla saha çalışmaları düzenliyor. Son olarak Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde görevli Veteriner Veteriner Hekimler ve Kırsalda Kadın Eğitimi Birimindeki teknik personeller tarafından Kızılöz köyünde yaşayan çiftçi kadınlara Kur'an kursunda Kene eğitimi ve KKKA hastalığıyla ilgili eğitim verdi.
Eğitimlerde, kene ve KKKA hastalığıyla mücadelenin önemi, korunma yolları ve hayvanların ilaçlanması gibi konular ele alınıyor. Çiftçilere ayrıca kene ilacı dağıtılıyor ve hayvanlar ilaçlanarak kene popülasyonunun kontrol altına alınması hedefleniyor.
Veteriner hekim Seda Çelik, kenelerin yaşam döngüsünü kırmak amacıyla hayvanların ilaçlanması ve çiftçilere eğitim verilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
5 AYDA 33 KÖYDE EĞİTİM DÜZENLENDİ
2024 yılı ilk 5 ay içerisinde 33 köyde 604 Kadın çiftçiye uygulamalı “ Kene mücadelesi ve KKKA, sağım hijyeni, hayvan hastalıkları, hayvan refahı, sağlıklı beyaz peynir yapımı ve peynirle bulaşan Bruce'la hastalığı, İyotlu tuz kullanımının önemi, Kooperatifçilik, Gıda israfı, Tarım cebimde uygulaması, tarım sigortasının önemi ve TARSİM, Tarımsal sulamalarda ve binalarda su verimliği, pestisit kalıntısının olmaması için hasat öncesi yasaklı ilaç kullanımının önlenmesi vb." konularda eğitim çalışmaları düzenlendi.
ŞAHİN: BU YIL 9 BİN DOZ KENE İLACI DAĞITILDI
Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin de KKKA hastalığının genelde orta ve kuzey Anadolu'da görüldüğünü, Tokat'ın KKKA hastalığıyla ilgili riskli iller arasında bulunduğunu söyledi. Kenelerin genelde ilkbahar ve yaz aylarında aktif hale geçtiğini ve hayvanlar meralara çıkmadan ilaçlama yapıldığını belirten Şahin, "Bu sene 9 bin doz kene ilacı dağıttık. Çalışmalarımız aralıksız sürmektedir. İl genelinde 212 bin hayvanın ilaçlanması yapıldı. Bu konuda Bakanlığımızın, Sağlık Bakanlığının hazırladığı broşürleri çiftçi eğitimi yaparak dağıtıyoruz, bunları anlatıyoruz. İnşallah 2024 yılında da insan ölümünün olduğu vakalar yaşamayız. Kırsal alanda Kadınlarımızın da KKKA ve kene mücadelesinde biliçlendirmek için eğitimlerimiz devam etmektedir" diye konuştu.