1925 yılında Tokat'ta ilk kez kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, döneme dair renkli kareler Hasan Erdem'in arşivinde gün yüzüne çıktı. Bağdat Caddesi'nde yapılan kutlamalarda taşınan pankartlarda yer alan mesajlar ve katılımcıların coşkusu, Tokat'ın tarihine ışık tutuyor.
Pankartlar ve Mesajlar
Dönemin en önemli caddelerinden Bağdat Caddesi'nde, Tokat'ta düzenlenen ilk çocuk bayramında taşınan pankartlardan bazıları şunlardı:
- "Çocuklar Bayramınızı kutlularız"
- "Çocuk Bir Cihandır"
- "23 Nisan Bayram Resmi Geçidi"
- "23 Nisan Çocuk Bayramı Tokat Muhtelif Orta Mektebler"
Bu pankartlarla birlikte, o dönemdeki bayram coşkusunun boyutu ve çocuklara verilen önemi gösteren fotoğraflar, yerel tarihçi Hasan Erdem tarafından derlenerek tarih meraklılarına sunuldu.
Etkinliklerin İzleri
23 Nisan'da Tokat'ta gerçekleştirilen bu kutlamalar, dönemin Tokat'ını ve o dönemde çocuklara verilen önemi gözler önüne seriyor. Kutlamalarda taşınan pankartlardaki mesajlar, çocuk bayramının Tokat halkı için önemini ve değerini yansıtıyor.
Bu tarihe tanıklık eden fotoğraflar ve anılar, Tokat'ın kültürel mirasını korumaya ve bugünkü kutlamaların temelini oluşturan ilk adımları anlamaya yardımcı oluyor.