Tokat Şehir Müzesi'nin birinci katında bakırcılardan, çömlekçilere, yazmacılardan demircilere kadar 12 geleneksel el sanatı, balmumu heykel ve eşyalarla tasvir ediliyor. 

Troya Film Platform’da Etkinlik Takvimi Açıklandı Troya Film Platform’da Etkinlik Takvimi Açıklandı

Müzenin ikinci katında kentin tarihini yansıtan fotoğraflar, üçüncü katında ise Tokat'ın geçmişten bugüne önemli şahsiyetlerinin heykelleri ile gündelik yaşamda kullanılan eşyalar yer alıyor.Şehir Müzesinde geçmişten bugüne 11 bin parça eser sergileniyor.
Tokat Haberşehir Müzesi2900 adımda 900 yıllık tarih
Tokat Şehir Müzesi, şehrin tarihi merkezinde, bin 200 metrekare alan üzerine kurulmuş modern ve yeni bir binada faaliyet göstermektedir. Ön ve arka kısımda yer alan 8 bin  metrekare açık bir kullanım alanı da bulunmaktadır. Yaklaşık 3 bin  metrekarelik sergileme alanına sahiptir. Tokat’ın tarihi eserlerinin en yoğun olduğu, kendisi yaşayan bir müze görünümünde olan, şehrin ticari ve anıtsal bir bölgesi konumunda Sulu Sokak’ta Tokat Müzesi’nin karşısında kurulmuştur. Bu müzeyi ziyaret edenler aynı zamanda 900 adımda Türklüğün Anadolu’daki bütün mimari serüvenini gözlemleyebilecektir. Müze, Tokat Belediyesi’ne bağlı ve Kültür Bakanlığı’nın denetiminde özel bir müzedir.
Tokat Haberşehir Müzesi1Tokat'a özgü meslek grupları, el sanatları ve arşivler 
Tokat’a özgü yazmacılık, dericilik, demircilik, bakırcılık, tenekecilik, saraçlık, dokumacılık, yemenicilik, çömlekçilik, ahşap oymacılığı, dökümcülük gibi meslek grupları, el sanatları, giyim-kuşam kültürü, pamuklu ve ipekli dokumalar, ticaret yolları, kara gümrüğü, arşiv belgeleri, kent kronolojisi, seramikler, bakır kalhanesi müzedeki sergilenen eserlerin toplandığı başlıca temalar olarak seçilmiştir.
Tokat Haberşehir Müzesi4

Müzede Osmanlı Çarşısı da canlandırıldı
Üç kattan oluşan müzenin bodrum katında Osmanlı döneminde Tokat’ta yaygın bir şeklide bulunan 12 meslek grubunun tanıtıldığı bir Osmanlı çarşısı canlandırılmıştır. Müzenin en ilgi çekici bölümü yine bu katta bulunmaktadır. Çarşının hemen bitimine konumlandırılan Tokat’a özgü bir bağ evine ait fırının da birebir tasarlandığı ve Tokat mutfak kültürünü içeren bölüm özellikle Türkiye’de ve dünyada eşine az rastlanan bir tasarıma ve uyarlamaya sahiptir. Bu katta anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklar için etkinlik alanı ve atölye bulunmaktadır.
Tokat Haberşehir Müzesi5

Kronolojik Tokat Fotoğrafları Sergi Panosu da var
Müzenin girişinin de yer aldığı zemin katta 750 metrekarelik alanda plastik ve görsel sanatların sergilendiği günümüz şartlarına uygun bir sanat galerisi, 336 adet fotoğraftan oluşan kronolojik Tokat Fotoğrafları Sergi Panosu, iki adet 1800’lü yıllara ait diaroma ve taş eserlerin sergilendiği bir bölüm mevcuttur. Ayrıca bu katta idari ofis, 60 metrekare şehir arşivi, 60 metrekare eğitim atölyesi ve derslik, lavabolar ve güvenlik ofisi bulunmaktadır.
Tokat Haberşehir Müzesi3Tokat'ın geçmişi ve gündelik hayatı anlatılıyor
Birinci ve son katta Tokat ve ilçelerinde bulunan anıtsal eserlerin konu edildiği dokuz adet ölçekli diaroma, beş adet Tokat’ta doğan meşhur tarihi simalara ait canlandırma manken vitrini, 76 adet muhtelif boylarda sergileme vitrini içerisinde yöresel etnografik eserler sergilenmektedir. Bu bölümde kente dair genel bilgilendirmeyi sağlamak amacıyla geniş bir kent kronolojisine yer verildi. Ayrıca Osmanlı arşivlerinden alınmış Tokat iline ilişkin belgeler, kentin hafızasıyla birlikte sergilenmektedir. Tokat ve çevresine ait ziyaretçilere detaylı bilgi verilmesi amacıyla Tokat’ı ziyaret eden seyyahların eserlerinden faydalanılmış ve kentin geçmişi ile gündelik hayatı bu eserlerde yer alan betimlemelerle ziyaretçilere sunuldu.

Muhabir: Mihriban Koçaker