Uzmanlar, ağustos ayının başında eyyam-ı bahur sıcaklarının etkili olacağını belirtiyor. Özellikle geçen yılın haziran ayından itibaren sıcaklıkların bazı bölgelerde mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktığı vurgulanıyor.

İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, ağustos ayının başında eyyam-ı bahur sıcaklarının etkili olacağını ifade ederek, "Bu yıl, bu dönemin sıcak fakat Doğu Akdeniz'de yaşanacak bir alçak basıncın etkisiyle kısmen yağışlı geçme olasılığı yüksek," dedi. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Tağıl, Türkiye'nin dünya genelinde en hızlı ısınan ve iklim krizinin en şiddetli yaşandığı bölgelerden birinde bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de Sıcaklık Rekorları Kırılıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de son 13 aydır Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede sıcaklık rekorları kırılıyor. Özellikle geçen yılın haziran ayından itibaren dikkati çeken sıcaklık artışları, son dönemde bazı bölgelerde mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktı. Prof. Dr. Tağıl, bu sıcaklık artışlarının Türkiye'de ciddi iklim değişikliklerine yol açtığını vurguladı.

Tokat Eyyam I Bahur1

Kuraklık Alarmı Verildi

Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, 22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığı 17,15 dereceyle rekor kırdı. Daha önceki rekor, 12 Ağustos 2016'da 16,8 derece ile kaydedilmişti. Türkiye'de yeterli yağış alamayan bölgeler, yüksek sıcaklıklarla birlikte kuraklık alarmı veriyor. Ülke genelinde kuraklık en şiddetli seviyeye ulaşmış durumda.

Tokat Kırmızı Alarm Veriyor! Resmen Rekor Kırıyor Tokat Kırmızı Alarm Veriyor! Resmen Rekor Kırıyor

Eyyam-ı Bahur Dönemi ve Etkileri

Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini tanımlayan eyyam-ı bahur, 31 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında yaşanacak. Prof. Dr. Tağıl, "Temmuz sonunda kısmen rahatlayan ülkemiz, ağustosun ilk haftasında eyyam-ı bahur döneminde sıcak hava dalgası etkisi altında kalacak. Bu yıl, bu dönemin sıcak fakat Doğu Akdeniz'de yaşanacak bir alçak basıncın etkisiyle kısmen yağışlı geçme olasılığı yüksek," dedi. Bu kavurucu sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlar, orman yangınlarını kaçınılmaz hale getiriyor. Diğer yandan, şiddetli sağanak yağışlar yazın başında öngörüldüğü gibi etkili olmaya devam ediyor.

Tokat Eyyam I Bahur2

İklim Değişikliği ve Adaptasyon

Prof. Dr. Tağıl, Türkiye'de hava koşullarında yaşanan bu aşırılıkların en önemli nedenlerinden birinin, son 13 aydır mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşanması ve atmosferin buna bağlı olarak nem tutma kapasitesinin artması olduğunu belirtti. Isınan yeryüzü, termal konveksiyonları kolaylaştırarak yağmur bulutlarının oluşmasına ve yağışın düşmesine neden oluyor. Ülkemize kuzeybatıdan ve kuzeyden giren daha serin hava kütlesi ile sıcak hava kütlesinin karşılaşması, nemli havanın soğumasına ve yağmur, dolu veya sağanak şeklinde yağışlara yol açıyor. Bu durum, sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz Havzası için benzer şekilde gerçekleşiyor.

Sonuç

İklim krizinin etkilerini azaltmak ve adaptasyon stratejileri geliştirmek her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Tağıl, iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler ve stratejilerin, gelecekte yaşanacak aşırı hava koşullarının etkilerini hafifletmede kritik rol oynayacağını vurguladı.

Muhabir: Burhan Arar