Ordu’nun Ünye ilçesinde, Gölevi Mahallesi'nde sürdürülen yol çalışmaları, beklenmedik bir Osmanlı mirasını gün yüzüne çıkardı. Tarihi kaynaklara göre 1864 yılında inşa edilen, kitabesiz ve bezemesiz olan bu taş köprü, geçmişin izlerini modern dünyaya taşıyor.

Yaklaşık 4.7 metre genişliğinde ve 8 metre uzunluğunda olan tek kemerli taş köprü, 2018 yılında Sinan Dede Caddesi’ndeki dere ıslah çalışmaları sırasında fark edilmişti. Bölgenin dokusunu korumak adına, köprü detaylı bir rölöve çalışması yapılarak numaralandırıldı ve her taş özenle söküldü. Artık bu özel köprü, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın (YİKOB) ortak çalışmasıyla restore edilerek Ordu’nun gözde mesire alanı Çamlık’a taşınacak.

Osmanlı'nın Mirasına Sahip Çıkılıyor

Ordu'nun tarihi mirasını koruma çabalarının son adımı olan bu köprü restorasyonu, bölge halkında büyük bir heyecan uyandırdı. Bölgedeki diğer tarihi yapılarla bütünleşmesi planlanan bu köprü, Ordu'nun tarihi dokusunu tamamlayarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekecek.

Köprü Restorasyon Sürecinde Neler Yapılacak?

Köprünün her taşının numaralandırılarak yeniden yerleştirileceği bu restorasyon projesi, Osmanlı dönemi taş işçiliğinin modern bir yorumla korunmasını amaçlıyor. Çamlık mesire alanında köprünün sergilenmesiyle ziyaretçiler, geçmişe yapılan bu yolculukta tarihle iç içe olma fırsatı bulacak.

Tokat’ın O İlçesinde Altın Kalmadı! Gram ve Çeyrek Neden Yok Satıyor? Tokat’ın O İlçesinde Altın Kalmadı! Gram ve Çeyrek Neden Yok Satıyor?

Ordu ve Tokat’ın birleştiği bu tarihi geçiş, yerel tarihin en dikkat çekici eserlerinden biri olarak önümüzdeki yıllarda bölge turizmine büyük katkı sağlayacak.

Kaynak: İHA