Bu da bir hazırlık aşaması olabilir. Tehlikeden bahsediyoruz. Özellikle Tokat Merkez Amasya merkezde 6-6 buçukluk depremlere her zaman hazır olacağız" dedi. Teknoloji ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Kuzey Anadolu fayı ve alt segmentlerinin bulunduğu bölge olan Sivas, Tokat, Amasya, Çorum, Yozgat, Çankırı illerindeki sismik tehlikeleri harita üzerinde anlattı. İçelli, Tokat ve Amasya Merkez için de uyardı
Teknoloji ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, deprem üreten bir fayın episantr uzaklığı 100 kilometre gibi ise risk vardır. Altınızdan üstünüzden geçmesine gerek yok" dedi. Kuzey Anadolu fayı ve alt segmentlerinin bulunduğu bölge olan Sivas, Tokat, Amasya, Çorum, Yozgat, Çankırı illerinde sismik tehlikelere bakan İçelli, geçmişte yaşanan depremler önümüzdeki süreçte ne olabileceğine dair ihtimalleri bilimsel veriler üzerinden 26 Eylül 2023 tarihli harita anlatımlı bir videoyla sosyal medyada yayınladı.
KUZEY ANADOLU FAY'INDA 7'LİK BİR DEPREM BEKLENTİMİZ YOK
Almus Fayı üzerinde 1916'da burada bir deprem var. Çok derinde gerçekleşmiş olabilir veya derinde yırtık olabilir. 5 km-10 km aşağıda yırtılma olabilir ama yüzeye yansımamış olabilir. 7'lik depremlere bir gelelim. Şimdi sırasıyla geldiğimizde 1916'da Tokat Almus'ta, 1942'de Erbaa depremi var, 7'lik bir depremimiz var. 1943'te Kuzey Anadolu fayının Ilgaz segmenti üzerinde bir depremimiz var. 7,2. Yani 1900'ü milat aldığımızda 2023'e kadar gerçekleşen depremler bu şekilde. 1916'dan 1943'e kadar 3 tane deprem olmuş. Erzincan'la 1939'da 7.9'luk bir depremiz var. Büyük ihtimalle yani Erzincan'ın tetiklemesi sonucu kuzey Anadolu fayındaki biriken enerjiyi 1939-1942-1943'te atım yaptı. Lakin bu bizim kuzey Anadolu fayımızın ortalama yıllık kaymasıı 2- 2 buçuk santimetre arasında. Yani bu da demek oluyor ki 1942'de atım yapmış bir yedilik deprem Erbaa Lokasyonu üzerinde 7'lik deprem yaratmış. Ama şimdiye kadar biriktirmiş olduğu Yedilik bir deprem burada gerçekleştikten sonra 1942 baz aldığımızda yıllık kayma hızıyla beraber hesapladığımızda ortalama 1.6-1.7 gibi bir atım birikmiş olması gerekiyor. O da ortalama 6-6 buçuk civarında bir atımın burada gerçekleşebileceği. 7'lik bir deprem olmaz. Çok çok zor. "
7'LİK DEPREM İHTİMALİ İÇİN EZİNE PAZARI FAYINA İŞATET ETTİ
"7'lik bir depremi ben nerede bekleyebilirim? Ezine pazarı fayı üzerinde bekleyebiliriz. Burada 1910'da 6.1'lik bir deprem olmuş. Burada yüzeyi kırıkları var ama yine 6.1'lik bir deprem yedilik depremin enerjisini atmaz bunu defaatle sürekli sizlere anlatıyorum. Söylemeye çalışıyorum. Şimdi 1943'te 7. 1'lik bir deprem olduysa gelip de şuradaki fayın üzerinde yine 7'lik bir deprem olmayacağı anlamında değildir. Bu, kuzey Anadolu fayının en tehlikeli fay diyor ya bazıları öyle bir şey olmadığını söyledik daha önce de. Faynın üzerinde şu anda şu bölge üzerinde yedilik bir deprem beklentimiz yok. Ama burda yin 6.5'ları bulabilecek bir deprem gelecek, gelmek zorunda. Çünkü buradaki kayma hızı gerçekten çok yüksek. En yüksek kayma hızlarından birine sahip dünyadaki faylara baktığımızda. Çünkü sayılı faylardan gerçekten kayma hızı yüksekliği bakımından. Kuzey Anadolu fay üzerinde özellikle Suşehri 1909'da 6.4'le bir atım yapıyor. 1929'da 6.1'le bir atım yapıyor. Buradaki 7.9'luk bir deprem mutlaka çünkü burası fayın karşısına geçtiğinizde sağa doğru hareket ediyor. Birbirlerine yüklemiş olabilirler ama bunlar değil de 1939'daki sıkışma bu tarafa 1942'yi tetiklemiş olma ihtimali çok çok yüksek. Bu bölgede 7'lik deprem şimdilik beklemesek de 6 buçuklara varabilecek, 6.8'lere varabilecek depreme hazır olacağız. Amasya Niksar gerçekten buralar tehlikelidir. Arka arkaya depremler olmuş yani 10 sene arayla. "
BÖLGEDEKİ KÜÇÜK KIRIK FAYLARIN KAPASİTESİ 7'LERE VARABİLİR
Haritada Yozgat'a işaret eden Serkan İçelli, Saraykent'te 6.15'lik 1940 depremini işaret ederek 1900-1943 arasındaki depremlere bakıldığında deprem riskinin her zaman olduğunu 6'lık depremlerin her an olabileceğini söyledi. Haritada küçük kırık fay hatlarını gösteren İçelli Tokat-Amasya Çorum çevresindeki fayların her birinin 6 buçuk üzerinde 7'lere varabilecek kapasiteye sahip olduğunu vurguladı.
TOKAT VE AMASYA MERKEZ 6.0-6.5'LİK DEPREMLERE HER ZAMAN HAZIR OLMALI
"1900 yılından 2023'e kadar bölgede 55'ten fazla 5, 5.9 deprem olduğunu yani bölgenin her 2 yılda bir 5 üzeri depremle sarsıldığını istatistiksel olarak anlattı. Ayrıca 6 ve 6.9 arası yaşanan deprem sayısının 4 olduğunu 25 yılda bir 6 üzeri deprem yaşandığını söyledi. Son zamanlarda bu büyüklükte deprem yaşanmadığını belirten İçelli, "Demek ki 6'lık deprem gelme olasılığı çok yüksek" dedi. 4-4.9 arası ise 123 yılda 150 deprem olduğunu söyledi. Her 1 buçuk yılda bir bölge içinde 4-4.9 arası deprem olduğunu ifade etti." Burası kaç gündür kendini belli ediyor. Ufak ufak atımlar oluyor. 6'lık, 7'lik deprem olan yerlerde şua 3'lük depremler oluyor. Bu da bir hazırlık aşaması olabilir. Tehlikeden bahsediyoruz. Özellikle Tokat Merkez Amasya merkezde 6-6 buçukluk depremlere her zaman hazır olacağız. Sivas da yine aynı şekilde.

Muhabir: Burhan Arar