Acil durumlarda hayat kurtarmak için ambulanslara yol vermenin önemine dikkat çekildi. Özellikle trafiği rahatlatan ve ambulansların vakaya daha hızlı ulaşmasını sağlayan fermuar sistemini uygulamanın gerekliliği vurgulanıyor. Fermuar yöntemi, trafikte acil durum araçlarına yol açmada büyük fayda sağlıyor ve Tokat'ta sürücülerin bu sisteme daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.Ambulansa Yol Verirken Fermuar Sistemi Nedir 1641392252

Ambulansa Yol Vermenin Önemi: Dakikalarla Yarış

Ambulanslar, hayati müdahale gerektiren durumlara en hızlı şekilde ulaşmak için saniyelerle yarışıyor. Tokat'taki ambulans şoförleri, vakaya hızla ulaştıktan sonra hasta müdahalesi yapıyor ve tekrar yola çıkarak hastaneye zamanında yetişmeye çalışıyorlar. Bu süreçte trafikteki sürücülerin iş birliği son derece kritik. Ne yazık ki, sürücülerin fermuar tekniğini uygulamaması, zaman kaybına ve dolayısıyla hasta yaşamı açısından büyük risklere yol açıyor.X1080-1

Fermuar Yöntemi Nedir ve Neden Önemlidir?

Dünya genelinde kullanılan fermuar sistemi, özellikle acil durum araçlarına yol vermede etkin bir yöntem olarak biliniyor. Bu sistemde, trafikteki araçlar sağa ve sola doğru çekilerek ortada acil araçların geçebileceği bir koridor oluşturur. Ambulansın ilerlemesi için en güvenli ve hızlı yolu sağlamak, fermuar sistemini doğru bir şekilde uygulamaktan geçiyor.Maxresdefault (1)

Tokatlı Sürücüler Dikkat! İl Sağlık Müdürlüğü'nden Önemli Uyarı

İki Komşu U19 Takımı Tokat’ta Karşı Karşıya Geliyor İki Komşu U19 Takımı Tokat’ta Karşı Karşıya Geliyor

Trafikte ambulans siren sesi duyulduğunda uygulanması gereken adımlar şu şekilde:

  • Sakin kalın ve ambulansın nereden geldiğini anlamaya çalışın.
  • Yavaşlayın ve ani fren yapmaktan kaçının.
  • Mümkünse aracınızı yolun kenarına çekin.
  • Bir kavşakta iseniz, ambulansın geçmesini bekleyin.
  • Şerit değiştirecekseniz kurallara uygun hareket edin ve sinyal kullanın.
  • Ambulans güvenle geçtikten sonra yolunuza devam edin.
  • Ambulansın peşinde hız yapmaktan kaçının ve uygun fren mesafesini koruyun.Ambulans 1724761392

Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne Göre Ambulansa Yol Vermenin Yasal Zorunluluğu

Türkiye Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 142. maddesine göre, geçiş üstünlüğü bulunan araçların sesli ya da ışıklı işaretlerini alan sürücüler, bu araçlara yol açmak ve gerekirse durmak zorundadır. Özellikle kavşaklarda bu işareti alan sürücüler, derhal kavşağı boşaltmalı ve ambulans tamamen geçene kadar beklemelidir.

Ambulansa yol vermek yalnızca yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda insan hayatını kurtarmada bir vatandaşlık görevidir. 

 

 

 

 

Muhabir: Burhan Arar