Tokat'ta yıllarca kahvehane olarak kullanılan, 120 yıllık tarihi Yüksek Kahve Tokat`ın siyasi tarihinde önemli bir buluşma noktası olmuş. Atatürk'ten Fevzi Çakmak'a ve İnönü'ye kadar hatta Adnan Menderes gibi liderlerin halka hitap ettiği tarihi mekân, mimarisi ile dikkat çekiyor.
Dönemin parti liderleri Tokat’a geldiğinde halka burada yüksek kahvenin balkonundan hitap etmiş. Birçok konuda siyaseten birleşme, buluşma, halkın bilgilendiği bir yer haline gelen Yüksek Kahve'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te kurtuluş savaşı öncesinde Tokat’a geldiğinde milli mücadele ruhunun işaret fişeğini buradan vermiş.
Devlet eli ile kamulaştırılarak restore edilen ve alt katında yüksek kahve kıraathanesi olarak insanların kitap okuyarak çay, kahve içeceği yer olarak kullanıma açılan tarihi yapının üst katı Demokrasi Müzesi olarak Tokat'a kazandırıldı. Müzede Türkiye’de de demokrasimizin nasıl bir süreçle bugünlere geldiğini anlatan fotoğraf ve bilgiler yer alıyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadelede çıktığı Kutlu yolculuğun en önemli duraklarından Tokat'a Yüksek Kahve Önünde 26 Haziran 1919 yılına ait fotoğrafı arşivlerde yer alıyor. Bir diğer fotoğraf ise 10 Temmuz 1909 yılına ait Yüksek Kahve'nin görüntüsü.