Tokat, 2022 yılı bal üretimi verilerine göre, Sivas, Ordu ve Samsun illeri gerisinde kalmış; fakat Amasya ve Yozgat illerini geride bırakmayı başarmıştır. Arıcılar, bal sezonunun yavaş yavaş sona ermesiyle birlikte bu yılki üretim istatistiklerini merakla beklemektedir. Tokat, 500 ile bin ton arasında bir verime sahipken; Ordu ve Sivas illeri 2500 ton ve üzeri, Samsun 1000 ile 2500 ton arası, Amasya ve Yozgat ise 500 ton civarında bal üretmiştir.
24 farklı çeşit bal üretiliyor
Türkiye, çeşitli bal türleri ve Anadolu'nun zengin bitki florası ile arıcılık için oldukça uygun bir ekolojiye sahiptir. Ülkede 24 farklı çeşit bal üretimi yapılmakta, bunların arasında çiçek, çam, kestane, kekik, geven, narenciye, pamuk ve ayçiçeği balları önemli yer tutmaktadır. Özellikle Batı Akdeniz ve Güney Ege bölgeleri çam balı üretimi için önemli alanlara sahiptir.
En fazla bal üretimi yapılan iki komşu il Ordu ve Sivas
Ülkede coğrafi işaret almış 26 çeşit tescilli bal bulunmaktadır. Türkiye genelindeki kovan sayısı 8 milyon 984 bin 676 adet olup, en fazla kovan Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir illerinde bulunmaktadır. En fazla bal üretimi yapan iller ise sırasıyla Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve İzmir'dir.
Türkiye Arıcılık Haritası uygulaması aracılığıyla, ülke geneli ve illere özel arıcılık verilerine ve istatistiklere ulaşmak mümkündür. Bu uygulama, arıcılık sektörünün gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.