Tokat'ın edebiyatçıları, şairleri, halk ozanları, görevlileri ve din adamları yetiştiren bir kültür ve bilim merkezi olduğunu vurgulayan Evliya Çelebi, İbn-i Kemal'i örnek olarak gösteriyor.
Yavuz Sultan Selim, İbn-i Kemal'e Duyduğu Saygıyı Belirtti
12 Eylül 1516'da Anadolu Kazaskerliği görevine getirilen İbn-i Kemal, Mısır Seferi dönüşünde yaşanan bir olayla daha da ön plana çıktı. Atının ayağından sıçrayan çamurun, dönem padişahı Yavuz Sultan Selim'in kaftanını kirletmesi üzerine, padişahın bu durumu bir onur eseri olarak kabul ettiği ve çamurun ulemadan geldiği için 'medar-ı zinet ve bais-i mefharet' söylediği biliniyor. Yavuz Sultan Selim, kaftanının ölümünden sonra sandukası üzerine örtülmesi vasiyetinde bulunduğu rivayet edilen İbn-i Kemal'in bu saygın sahibi da simgeliyor.
İbn-i Kemal, Osmanlı Tarihinin Çok Yönlü Alimlerinden
Kemalpaşazâde İbn-i Kemal, Osmanlı Devleti'nin önemli bir şeyhülislamı ve tarihçisi olarak bilinir. babası Fatih Sultan Mehmet döneminin komutanlarından Süleyman Çelebi, annesi ise dönem kazaskerlerinden Küpelioğlu Muhyiddin Mehmed'in kızıdır. Hadis, tefsir, fıkıh gibi dini ilimlerin yanı sıra tarih, edebiyat, felsefe, dil ve tıp ailelerinin eseri veren İbn-i Kemal, müderrislik, kadılık, kazaskerlik ve şeyhülislamlık gibi önemli makamlarda bulundu. Yaşadığımız dönemdeki üç padişahın sevgi ve saygısını kazanmayı başaran İbn-i Kemal, Osmanlı tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.
HABER: Mihriban Koçaker