Tokat’ta 30 Ağustos kutlamalarında Soner Sarıkabadayı rüzgarı Tokat’ta 30 Ağustos kutlamalarında Soner Sarıkabadayı rüzgarı

Tokat'ta, 2007 yılı itibarıyla 36 bin 253 eser sergilenen, Sulusokak'ta, Takyeciler Camii'nin yanında bulunan ve Mayıs 2012 tarihinden itibaren Tokat Müzesi olarak kullanılan Arastalı Bedesten'deki etnografik ve arkeolojik eserler göz dolduruyor. 

Tokat Müze Yazıt (2)-1

Tokat Müzesinde Roma eserleri çok Nadide ünik eserleri bulunmakta çok güzel bir sikke koleksiyonu, antik dönem eserleri, 1100'lü yılların başına ait ve şu ana kadar Müslüman Türkler döneminde yazılmış en eski el yazması Kur’an-ı Kerim sergileniyor. 

Tokat Müze Yazıt (3)

Niksar'da bulunan Roma Dönemine ait mermer Anıt Mezar Yazıtı da Tokat Müzesinde sergileniyor. Anıt Mezar Yazıtı ise okuyanları etkiliyor. 

Tokat Müze Yazıt (2)

İşte o Anıt Mezar Yazıtı:
Anıt Mezar ve Yazıtı
Neocaesereia (Niksar)'da bulunan ve M. S. 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen bu yazıt, bir mermer yazıtı olup ceza ve yaptırım içermektedir. Yapıya herhangi bir zarar verilecek olursa zarar verenlerin felaketlere uğrayacağını, yapıyı koruyup kollayanlar için herşeyin iyi olacağı söylenmektedir.  Mezarda yatanın ise Tanrılar tarafından korunduğunu anlatmaktadır. 

Tokat Müze Yazıt (1)

Senin atalarının heroonlarının ve tanrılarının nezdinde (koruması altında) her kim buna nail olursa (ölüme), bu yere şimdi sahip olan ve daha sonrada her kim sahip olacaksa ve öteye (öbür dünyaya) giden herkes, bu mezarın kendisine, taştan binaya veya bu şekilde tümülüse, sütunlara ve onların üzerindeki heykellere hiçbir zaman zarar vermesin! Her kim burada yatanlardan  herhangi bir bedeni hareket ettirirse veya birini bozmaya/yıkmaya çalışıp veya parçalara ayırıp veya anıtı yerinden oynatıp veya yazılardan birini silip mahvederse, vatan bu kişiye ev sahipliği yapmasın, toprak ürün vermesin, deniz yelken açtırmasın, kadınlar doğal  bir biçimde doğum yapmasın, kötü olan o ve şeceresi çocuklarının çocukları, oyu, adı, evinin ocağı ve atalarının mezarları kötü bir şekilde mahvolsun. Araba sürüp Onu (öleni) aralarına alan; her şeyi gören  Helios, Zeus Olympios, Pluton, Demeter Kore, Artemis ve köpeklerin efendisi Hekate, Erinsyler ve Daerie (Persephone), Hermes Khthonios (ölümün lideri), Diamonların en yaşlısı Ares ve ne kadar Tanrı varsaötekiler için özen ve iyi ruhların ilgisi olsun!Bunun yanında ve bunlara ek olarak da bu şekilde her kim diğerine emir verirse veya bu fikre ilk olarak girişirse veta fikre ortak olursa veya yardıma teşebbüs ederse bunlardan birini eyleme geçirir veya bunu mahvederse (kötü olsun); bu yerin altında yatanı gözeten, onursal iş yapan, adet olan şeyleri yücelten biri için bizzat onun için, evi ve sonra da anısı gereği soyu için herşey iyi olsun!

Tokat Haberaslan Heykel

Muhabir: Mihriban Koçaker