Mermer yatakları açısından zengin rezervlere sahip olan Tokat'ın Zile ilçesi Derebaşı ve Kenvansaray bölgeleri ile Turhal'ın ilçesi Hasanlı bölgesinde bulunan mermer ocaklarında işletmeler yer alıyor. Dünya mermer rezervinin yaklaşık yüzde 40'lık kısmı Türkiye'de bulunuyor. Tokat sahip olduğu 5 milyar 162 milyon metreküp doğal taş rezervi ile Türkiye’de ilk 5 il arasında yer alıyor.
Mermerin önemli bir kısmı ihraç ediliyor
Tokat’ta zengin bir mermer rezervinin bulunmasından ve işletmelerin büyük bir kısmının ihracata dayalı üretim yapıyor. Doğal taş alt grubu kategorisinde önemli ölçüde mermer rezervine sahip olan Türkiye’de çok çeşitte, renk ve desende kaliteli mermerler çıkarılmaktadır. Rezervin büyük bölümü ise Afyon, Muğla, Balıkesir, Denizli, Tokat, Çanakkale, Eskişehir gibi illerde küçük ve orta ölçekli işletmeler aracılığı ile çıkartılıp işlenmektedir.
Türkiye’de mermer yatakları paleozoik yaşlı masif alanlarda yer almaktadır. Bu alanlar genelde ülkede batı yarıda görülmekte doğuda ise bazı yerlerde rastlanmaktadır. Istranca masifi, kazdağ masifi, menteşe masifi, menderes masifi, Ilgaz kristal masifi en belirgin olanlarıdır. Günümüz koşullarında İtalya örnek alınmak suretiyle elmas tel kesme yöntemi ağırlıkla kullanılır olmuştur. Bu gelişme mermer üretimi açısından sevindirici olmuştur. Çünkü patlayıcı yöntemi ile mermerler zarar görmekte olduğundan istenmeyen bir yöntem haline gelmişti. Kesme yöntemi ise daha modern ve mermere zarar vermeyen nitelikte olduğundan tercih edilmektedir.