Tokat İstişare Heyeti, Mehmet Emin Atmaca öncülüğünde gazeteci Fatih Kılıç, Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Turan Türk, Hüseyin Uçar, Halil Kaya, Mustafa Danabaş, Cengiz Belene, Mehmet Fatih Cangöz, Fatih Demir, Ömer Al, Hamza Özbey, Süleyman Aksoy, Akay Atlı ile birlikte Tokat'ın 5 Milletvekili ve Tokatlı Milletvekillerini Ankara'da ziyaret etti. Tokat Milletvekiller Yusuf Beyazıt, Mustafa Arslan, Cüneyt Aldemir, Kadim Durmaz, Yücel Bulut ve Tokatlı diğer şehir Milletvekillerini Zafer Sırakaya, Nurettin Alan, Gökhan Günaydın, Mesut Doğan, Abdurrahman Başkan, Mahmut Özer, Murat Bakan, Özgür Karabat, Özlem Zengin'e ziyaretler yapıldı.
Tokat ve Tokatlı Milletvekillerinin yanı sıra Ankara’da AFAD Strateji Geliştirme Daire Başkanı Sadi Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptıktan sonra emekli olmuş bürokrat Ahmet Erdem, Ankara Tokatlılar Federasyonu Başkanı Kamil Dündaroğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri de ayrıca ziyaret edilerek Tokat’a dair istişarelerde bulunuldu.
ANKARA’DAKİ ZİYARET İÇERİĞİ
5-6 Temmuz tarihlerindeki Ankara programında AFAD Başkanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Dr. Sadi Ergin ile Tokat'ın risk afet planına dair sohbet gerçekleşti. Başkent'teki Tokat Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Kamil Dündaroğlu, Başkan Yardımcıları Adem Karaca, Erdal Şahin, Ali İpek ile sohbet edildi. Ankara’da "Tokat Günleri" planından bahsedildi,
TBMM GENEL KURULU GEZİLDİ
Tokatlı İstanbul Milletvekili ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, yoğun programı nedeniyle ziyaret randevusuna olumlu yanıt veremedi. Onun makamına da uğrayan ve talepleri içeren dosyayı bırakan Tokat İstişare Heyeti'ne, danışman Oğuzhan Aynur TBMM Genel Kurulu'nu gezdirdi.
TOKAT İSTİŞARE HEYETİNİN VEKİLLERE SUNDUĞU TALEPLER
Tokat İstişare Heyeti’nin Ankara ziyaretinde Milletvekillerine sunduğu dosyanın metni, 10 başlıkta toplanan içeriği şöyle oldu:
1) Tokat şehir merkezinde fiziki alan yetersizliği nedeniyle hasta ve yakınlarının, personelinin ulaşımda ve araç parkında büyük sıkıntılar çektiği TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’nin bulunduğu alanda genişleme alanı olarak hemen yanı başındaki 48. Askeri Eğitim Alayı Gaziosmanpaşa Kışlası’nın olduğu düşünülerek; askeri birliğin Tokat’ta bir başka alana taşınması, orada boşa çıkacak alanın Üniversite hastanesi genişleme sahasına katılması şehir halkının ortak beklentisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hususta yetkili kurumlar nazarında gündem oluşturulması ve çözüme ihtiyaç olduğunun gür bir şekilde duyurulmasında üzerimize düşen vebali yerine getirirken, ilimiz siyasilerinin ve Tokatlı siyasilerimizin güç birliği ile bu soruna kalıcı çözümün parçası olması bizleri ziyadesiyle mutlu kılar, gelecek kuşaklara da ‘hayır duası’ vesilesi olur.
2) Tokat; tarih ve kültür hazinesi Anadolu'nun tüm özelliklerini koruyarak bozulmadan günümüze kadar taşıyan ender kentlerden birisidir. 6000 yıllık tarihi boyunca üzerinde yaşayan medeniyetlerin izlerini her an görmek mümkündür. Şehrimizde özdeş olarak 7 asırdır süregelen bir kaç sanatı örnek vermek gerekirse TOKAT YAZMACILIĞI VE TOKAT BAKIRCILIĞI halen İL'in adı ile anılır. Sadece bu iki meslek geçmişte ülke içinde ve dışında kendini ispat etmiş binlerce insanın istihdam alanı, bölge için ekonomik gelir kapısı olmuştur. Bakırcılıkta kalhanelerde bin kişinin çalıştığı, 30 adet han içerisinde yüzlerce sayıda Yazmacılık atölyelerinin olduğu ve binlerce kişinin meslek kapısı olduğunu kısaca belirtmekte yarar var. Günümüzde Üniversiteler bulunduğu şehrin çehresini değiştiren eğitim kurumları olup bacasız fabrika tabiri hiç de yad edilemez. Ülkemizde çok üniversite bulunduğu kent ile müsemma olan KÜLTÜR SANAT VE MESLEKİ UYGULAMA MERKEZLERİ ile o ilde adeta aktif rol oynamaktadırlar. Bunun örneklemesi yapılabilir. Tokat'ta da İL İLE ANILAN HER İKİ MESLEĞİN ÜNİVERSİTE EĞİTİM PROGRAMLARINDA DÜŞÜNÜLÜP YER ALMASI YERİNDE OLACAKTIR.
*Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde "GELENEKSEL TÜRK SANATLARI bölümünün aktif hale getirilmesi.
*Tokat Meslek Yüksek Okulu bünyesinde baskı sanatları bölümünün açılması.
*Tokat El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezinin açılması hem bakırcılık hem de yazmacılık sanatında yeni heyecan ve nitelikli insan gücüne erişilmesine vesile olacaktır.
Yukarıda zikredilen hususlar Tokat'ın kültür turizminde hak ettiği yere ve dolayısı ile istihdam alanı olmasına sebep olacaktır.
3) Tokat’ta hayvancılığın gelişmesi adına Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde Veterinerlik Fakültesi açılması hususu talepler arasında vardır. Veterinerlik fakültesinin açılmasıyla birlikte üniversitenin Niksar yerleşkesinde bulunan yaklaşık 1000 hektarlık hazineden devir alınan araziye 3000 hektar daha devriyle birlikte orada ÇİFTLİK OLUŞTURMAKLA dünyadaki popüler büyükbaş ve küçükbaş hayvan ırklarının burada ıslah edilerek Anadolu ve Tokat köylüsüne ücret karşılığında dağıtımı yapılabilir. Tokat’a yapılabilecek en büyük hizmetlerden bir tanesi bu olur, fikri hakim. Bir diğer husus da Tokat’ta GÖKKUŞAĞI ALABALIK İŞLETMECİLİĞİNDE bir hayli ivme kazanmışken yine üniversitenin bünyesinde bulunan KIZILDERE BARAJI'NIN DA GÖKKUŞAĞI ALABALIK YETİŞTİRMEDE KULLANILMASI SAĞLANABİLİR.
4) Tokat’ımıza kazandırılmasıyla müteşekkir olduğumuz ULUSLARARASI TOKAT HAVALİMANI’ndan sadece Tokat – İstanbul seferleriyle yetinilmeyip, alternatif seferlerin arasına Antalya, İzmir gibi başlıca büyük şehirlere de seferlerin başlatılmasında kamuoyu bilinci, ticari karlılığa ikna edecek hamleleri topyekun göstermekte siyasilerimizin öncülüğünü ve gayretini dileriz.
5) Ulaşım konusunda Karadeniz bölgesinin Niksar bağlantı yolunun bir an önce tamamlanması, Ünye sahiline varışta standardın iyileşmesi vazgeçilmezdir. Ulaştırma amaçlı Çamlıbel Sivas Ulaşım Projesinde, ÇAMLIBEL TÜNELİ’nin bittiğini görmeyi dilerken, sayın yetkililerimiz tarafından bilinmekte olup hızlandırılması, ZİLE – ALACA karayolunun eksiklerinin tamamlanması, Tokat Çevre Yolu’nun Kızıliniş mevkiine çıkacak şekilde planlanması, Erbaa ilçemizi Tokat merkeze bağlayacak şekilde TOPÇAM mevkiinde alternatif karayolu ulaşımının sağlanması temennimizdir.
6) İstanbul - Ankara yeni hızlı tren hattının Düzce – Bolu – Gerede - Kızılcahamam akışlı planlanmasının faydalı olacağı izah edilmektedir. Gerede bağlantısından Zengibar geçidine uzayan Karadeniz Ortak YHT / SHT hattının öncelikle talebini gündeme getirerek bu hattın Tokat’tan geçmesinin şehrimize çok yönlü katkıları olacağı belirtilmektedir.
Öte yandan, Yüksek Hızlı Tren hattının Sivas ayağında, Tokat’a en yakın istasyon YILDIZELİ İSTASYONU’nun aktif hale biran önce gelmesini arzu etmekteyiz.
Hali hazırda yük ve yolcu taşımacılığı yapılan Sivas – Samsun arasındaki tren hattından, Turhal güzergahından Tokat Merkeze yahut Tokat OSB’ye dek tren ağının vardırılmasını beklemekteyiz.
7) Çevre ve doğası ile örnek teşkil edecek Tokat’ımızın yer altı maden varlığının gün yüzüne çıkarılmasında, doğayı vahşice tahrip edecek, vahşi kapital hırsıyla doğal mirası yok edecek, gelecek kuşaklara emanette vebal altında bırakacak girişimleri en hassas ölçekte değerlendirmek toplumsal yarar gereğidir. Bu konunun en hassas şekilde takip edildiğini, değerlendirmelere tabi tutulduğunu en yetkili ağızlardan duymak arzumuzdur.
8) Tarihi, kültürel zenginlikleri ile Turizm’de öne çıkacak potansiyelini kıymetlendirmek, el birliği ve güç birliği ile şehre gelenin ‘iyi ki geldim’ diyeceği bir atmosferi yakalamak üzere bulunduğumuz her ortamda Tokat’ı ve güzelliklerini anlatırken, hali hazırda süren yatırımların da biran önce bitmesi dileğimizdir. Nitekim Kuş Cenneti Kaz Gölü hali hazırda ziyarete kapalıdır. Ballıca Mağarası’nda konaklama yatırımları henüz bitirilmemiştir. Sebastapolis Antik Kenti, Komanapolis Antik kenti için kazı çalışmalarının daha cazip ve önemli görülmesi ortak dileğimizdir.
9) Tarımsal potansiyelimizin tarıma dayalı sanayiyi geliştirmesini arzu ederken, yenisi yapılan havalimanı nedeniyle ilk havalimanının ne şekilde değerlendirileceğini planlama vaktidir. Tarım OSB yahut havacılık üzerine bir yatırım alanı olarak görülürken, nihai kararın verilmesini beklemekteyiz.
Diğer yandan, Şehrin ortasından geçen Yeşilırmak ile sağ ve sol sahil sulama kanalları varken tarımsal sulamada su kıtlığı çekildiği dönemler olduğu göz önünde bulundurularak, projesi hazırlanmış KAPALI SULAMA SİSTEMİNE ÖDENEK AYRILMASI ve biran önce tamamlanması elzem görülmektedir.
10) Tokat Organize Sanayi Bölgelerinin tüten bacalar ile anılması hepimizin gurur vesilesi olacakken, bilhassa Tokat Merkez OSB’nin geçmişten günümüze gelen ‘DEPO OSB’ algısını yıkmak da bu şehrin sevenlerinin vebal borcudur. Bu hususta yeni dönemde Tokat Organize Sanayi Bölgesinin istihdam sağlayıcı, bacası tüten, çarkları dönen yatırımcıya arsa temin edebilir noktaya gelmesi, yeni eklenecek genişleme alanının yatırım odaklı tahsisi en kıymetli temennimizdir.