'Hirbitin Turbosu'nda iddialı model ön satışta 'Hirbitin Turbosu'nda iddialı model ön satışta

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan, "2025 yılından itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı" şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Müdürlük, çiftçilere yönelik desteklerin yeni düzenlemelerle devam edeceğini açıkladı.

Resmi Gazete’de Yayımlanan Destekleme Kararı

Müdürlükten yapılan açıklamada, 2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ve diğer tarımsal desteklemelere ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı hatırlatıldı. Bu kararın ardından bazı basın yayın organlarında çıkan yanıltıcı haberler üzerine açıklama yapma gereği duyulduğu belirtildi.

Mazot ve Gübre Desteği Kalkmadı, Revize Edildi

Açıklamada, “Mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı” iddialarının tamamen asılsız olduğu vurgulandı. Yeni düzenlemeye göre, mazot ve gübre desteğinin "temel destek" olarak revize edildiği ifade edildi. Bu kapsamda, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerin temel destekle mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacak. Ayrıca, üretim planlaması çerçevesinde havzasında belirli ürünleri yetiştiren çiftçilere, mazotun %50’si ve gübrenin %25’i planlı üretim desteği olarak ek ödeme şeklinde sağlanacak. Böylece, mazot maliyetinin %100’ü, gübre maliyetinin ise %50’si desteklenmiş olacak.

Su Kısıtlı Bölgelerde Ekstra Destek

Su kısıtının olduğu 11 il ve 52 ilçede, planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreticilerine, gübre maliyetinin kalan %50’lik kısmı da "yer altı su kısıtı desteği" olarak verilecek. Bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapan çiftçiler, mazot ve gübre maliyetlerinin tamamını destek olarak alabilecek.

Destekler Nakdi Olarak Ödenecek

Çiftçilerin uzun süredir talep ettiği gibi, bu destekler artık ayni değil, nakdi olarak ödenecek. Bu durum, çiftçilerin ihtiyaçlarını daha esnek bir şekilde karşılamalarını sağlayacak.

Prim Desteği de Devam Ediyor

Bazı basın organlarında prim desteğinin kaldırıldığına yönelik iddialar da yer almıştı. Ancak Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirtti. Açıklamada, "Fark Ödemesi Desteği" olarak bilinen prim desteğinin, arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünler için ilgili üretim yılındaki üretim maliyetleri ve iç-dış fiyatlar dikkate alınarak verilmeye devam edileceği ifade edildi.

İhtiyaç Halinde Ek Destekler de Verilecek

Açıklamada, üreticiler aleyhine gelişen bir durum olduğunda, ihtiyaç duyulan ürünlerde üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında belirtilen hususlar dikkate alınarak fark ödemesi desteği verileceği de belirtildi.

Kamuoyunun Bilgisine Sunulur

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerin doğru bilgilendirilmesi için bu açıklamayı yapma gereği duyduklarını belirtti. Müdürlük, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçmek için bu tür açıklamaların takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Mihriban Koçaker