Meteoroloji Genel Müdürlüğü 12 Mart 2025 tarihli hava durumu haritasını paylaştı. Haritada Tokat'ın Orta ve Doğu Karadeniz'in en sıcak ili olması dikkat çekti. Mart ayının ortasına bile gelmeden bu hafta sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrederek 28-29 derecelere çıkması, "Tokat'ı kuraklık mı vuracak?" sorularını akıllara getirdi. İklim değişikliği her geçen yıl hem sıcak hem soğuk etkisinde kendini fazlasıyla hissettiriyor.

Tokat'ta Yazdan Kalma Günler

Tokat'ta Mart ayında görülen 28-29 derecelik sıcaklıklar, bölge halkını endişelendiriyor. Geçtiğimiz yıllara göre daha erken yaşanmaya başlayan bu sıcak havalar, kuraklık tehlikesini de gündeme getiriyor. Uzmanlar, bu şiddette bir sıcaklığın özellikle yaz aylarında yaşanacak su kıtlığının habercisi olabileceğini belirtiyor.

Tokat'ta yazdan kalma günler yaşanırken, vatandaşlar günlük yaşamlarında bu durumu fark etmeye başladı. Bahar aylarında alışılmadık derecede sıcak olan hava, çiftçilerin de endişelerini artırdı. Tarımsal üretimde su kaynaklarının azalmasının ciddi verim kayıplarına yol açabileceği vurgulanıyor.

Meteoroloji'den Kritik Uyarılar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) yaptığı açıklamada, Tokat ve çevresindeki sıcaklıkların bir süre daha mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini bildirdi. Bununla birlikte, bölge genelinde ani hava değişimleri de bekleniyor.

• Rüzgar Uyarısı: Marmara'nın batısı ve Kuzey Ege kıyılarında 40-60 km/saat hızla esecek rüzgar nedeniyle olası olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalı.
• Buzlanma ve Don Olayları: Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde buzlanma ve don olayları yaşanabilir.
• Çığ Riski: Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in yüksek ve eğimli bölgelerinde çığ riski bulunuyor.

Yetkililer, ani sıcaklık dalgalanmalarının sağlık üzerinde de olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekerek, vatandaşların tedbirli olması gerektiğini vurguladı.

Tokat Belediyesi 13 Mart 2025 Perşembe İftar Çadırı Menüsü Tokat Belediyesi 13 Mart 2025 Perşembe İftar Çadırı Menüsü

Tokat'ı Ne Bekliyor?

Uzmanlara göre, önümüzdeki günlerde Tokat ve çevresinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra, nisan ayından itibaren yağış oranlarında düşüş olabileceği tahmin ediliyor. Bu durum, özellikle tarımla uğraşan bölge halkı için endişe verici bir görünüm arz ediyor.

Muhabir: Halil İbrahim Yel