Gazeteci-Yazar Kadir Özbilgin, köşe yazısında Tokat’ın yöresel yemeklerinin güzel fotoğraflarla yer verildiği ve Unesco logosu eşliğinde, “Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi’ndeki Gastronomi Şehri Tokat” ibaresiyle hazırlattığı 6 yapraklı Tokat Belediyesi 2025 yılı takvimine yer verdi.
Takvimde bu yöresel yemek fotoğraflarının kime ait olduğunun yazılmasının unutulduğuna dikkat çeken Özbilgin, “Bu hassas bir ayrıntıdır ve emeğe saygıdır.
Bu vesileyle bir noktayı da açıklığa kavuşturayım. Tokat henüz UNESCO listesinde yer alan bir gastronomi şehri değildir. Yalnızca OKA (Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı) tarafından Tokat’ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına gastronomi kategorisinde başvuru süreci söz konusudur, abartmayalım.” İfadelerini kullandı.
Özbilgin köşe yazısında “Tokat gastronomisi öyle 6 sayfaya konan, 6 yöresel yemekle, bir takvimle ve bu sloganla anlatılabilir mi? Elbette hayır! Şimdi “yine eleştirecek bir şey bulmuşsun. Yöresel lezzetleri tanıtıyorlar. Ne yani kötü mü olmuş” dediğinizi duyar gibiyim. Hayır, fotoğraflar baskı filan, albenisi çok güzel olmuş. Bu yemekleri biz Tokatlılar biliyoruz. Maksat bilmeyenlere, gezginlere turistlere tanıtmaktır öyle değil mi?” ifadelerine yer verdi.
TANITILAN YEMEKLER LOKANTA VE RESTORANLARDA BULUNABİLMELİ
Tanıtılan yemeği Tokat’a gelen gezginlerin, lokanta ve restoranlarda bulabilmesi gerektiğine dikkat çeken Kadir Özbilgin, “Tokat’a gelen bir misafir bırak adı sanı duyulmamış bir yöresel yemeği bulmayı, bu mevsimde gelse Tokat Kebabını bile bulamaz. “O yazın yenir” demeyiniz! Bu mevsimde Sivas’ta, Sivas Kebabı adı altında Tokat Kebabı yenilebiliyor da Tokat’ta niçin yenilmiyor? Hani İnovasyon?” diye sordu.
“Biz Tokatlılar kendi kendimize soralım!” diye devam eden Özbilgin, “Her hangi bir zaman diliminde Tokat’taki lokanta, restoran ve konaklama işletmelerinde; yeme-içme mekânlarında Yaş Tarhana Çorbası, Övmeç Çorbası, Gendüme Çorbası, Pehlili Patlıcan, Erikli Yavan Dolma, Nivik, Ferfene, Hasuda, İşkefe Tatlısı, Lağlek Giliği, vs. yediniz mi? Bulamazsınız ki yiyesiniz” dedi.
SADECE TURİSTLER DEĞİL TOKATLILAR DA BU YEMEKLERİ BULAMIYOR
Kadir Özbilgin, “Her hangi bir zaman diliminde Tokat’ta gelen bir turist kafilesi ya da bireysel turistler, Tokat yöresel yemeklerini, ödüllü ve bize özgü içecekleri lokanta, restoran ve konaklama işletmelerinde bulamıyorsa, bir gastronomi turizminden de söz edemeyiz. Hoş yalnızca turistler mi? Biz Tokatlılar da bulamıyoruz.” Diye devam etti.
Gazeteci-Yazar Özbilgin “Bu ne demektir? Ismarlama, zorlama ve kurgulanmış gastronomi etkinlikleriyle, bu tür tanıtım çabalarıyla gastronomi turizmi gelişmez. Tam aksine alt yapısı hazırlanmadığı sürece zarar verir” diyerek konunun önemine değindi.
GASTRONOMİ TURİZMİ ALT YAPISI HAZIRLANMALI
Özbilgin, “Kim karar vermişse, söz konusu yılbaşı takviminin iyi niyetle hazırlandığından inanınız kuşkum yok. Keşke ileri de yapılacak ve alt yapısı hazırlanmış bir gastronomi etkinliğinde dağıtılsaydı daha yararlı olurdu. Endişem; gastronomi turizmi alt yapısını hazırlamadan, bu şehirde gastronomi etkinlikleri düzenlenmesi ha bire tanıtım yapılmasıdır.” İfadeleriyle devam etti.
Kadir Özbilgin, “Büyük paralar harcanarak yapılan, Cumhurbaşkanımızın eşinin bizzat katıldığı etkinlik örneklerini de yaşadık. Üzülerek ifade etmem gerekirse, bu organizasyonların ve çalışmaların Tokat Gastronomi Turizminin gelişimine etkisi ve katkısı yoktur. Kaydedilmiş bir çıktısı da olmamıştır.” Dedi.
GASTRONOMİ TURİZMİNDE TEMEL KONULAR
Bu bağlamda gastronomi turizminde en temel ve birincil konu; Tokat Mutfağı Yöresel Ürünlerinin Lokanta/ restoran ve konaklama işletmelerinin menülerindeki kullanım düzeyinin hangi seviyede olduğunun saptanması ve bu saptamadan yola çıkarak gastronomi turizmine arz kaynağı oluşturabilecek ürünlerin belirlenmesi ve menülerdeki bulunma düzeyinin artırılmasıdır. Bu konuda Sayın Belediye Başkanımız ön alabilir ve en azından “GastroTokat” sloganıyla özellikle Hıdırlık Belediye Sosyal Tesisinin menüsünde Tokat Yöresel Yemeklerinin bulunma düzeyini artırabilir. “ önerisinde bulundu.
YÖRESEL YEMEKLER UYGUN FİYATA YENİLEBİLMELİ
Yöresel yemekleri bu tür mekânlarda uygun fiyatla yemenin Tokatlılara da iyi geleceğini söyleyen Özbilgin, “Bize iyi gelen inanınız, bu yemekleri menülerde bulabilen gezginlere de iyi gelecektir. İşte ancak bundan sonra Tokat Gastronomisinden söz edebilir, tanıtımı için gerekli çabayı sergileyebilir ve bunu gerçekleştirenleri ayakta alkışlayabiliriz.” Diyerek yazısına son verdi.